Formnext 2019, Frankfurt – 3D tulostuksen maailmantapahtuma

Ainetta lisäävän valmistuksen tapahtuma Formnext järjestettiin Saksan Frankfurtissa 19.-22. marraskuuta. Tapahtuman antia olivat uudet 3D-metalli- ja muovi tulostuksen kone- ja laiteratkaisut, materiaalikehitys sekä mm. jälkikäsittelyn ratkaisut.

Frankfurtin Formnext järjestetään joka vuosi, ja nyt ohjelmassa oli viides kokoontuminen.

3D-tulostus kiinnostaa, ja kasvua tapahtuma onkin kirjannut joka kerran, nyt tähän alan tärkeimmäksi muodostuneeseen maailmantapahtumaan osallistui 852 näytteilleasettajaa ja messuvieraita kävi 34 342.

Vuonna 2018 vastaavat lukemat olivat 632 näytteilleasettajaa ja 26 919 messuvierasta.

Kova kiinnostuksen myötä Formnext järjestettiin nyt Frankfurtin messualueella uusissa puitteissa, käytössä olivat alueen nykyaikaiset hallit 11 ja 12 ja näyttelytilaa yli 53 000 neliömetriä.

Keskeiset toimijat koolla

Formnext kerää paikalle tutusti alan keskeiset toimijat, vakiintuneet ja myös lukuisat uudet yritykset esittelevät uutuuksiaan alan prosessiketjuun. Sellaisena tapahtuma tarjosi kävijälle jälleen erittäin monipuolisia näkymiä tämän nuoren tuotantosektorin kehitykseen ja tuotantoproseseihin.

Tapahtuman ydintä ovat mm. 3D-metalli- ja muovitulostuksen sekä jälkikäsittelyn kone- ja laiteratkaisut, laadunvalvonta, ohjelmistot, alan materiaalit sekä toki tutkimus ja kehitys. Vierailijoita tutustumassa kävi lähes sadasta maasta.

Formnext 2019 -tapahtuman kumppanimaa oli Yhdysvallat, ja Yhdysvalloista oli paikalla myös yli 50 näytteilleasettajaa. Start up- yrityksille kokonaisuudessa oli oman alueensa, ja nyt toista kertaa näyttelyn yhteydessä järjestettiin ainetta lisäävän valmistuksen standardointia käsitellyt oma tapahtumansa.

3D-metallitulostuksen mahdollisuuksia esittelyssä. Trumpfin osastolla oli tarkastelussa  kookas erityyppisistä ja eri materiaaleista 3D-metallitulostetuista osista koottu tornirakennelma, minkä vierellä kuvassa Trumpf Maskinin Anssi Jansson. Trumpf lanseerasi messuilla uutuuden 3D-metalliprintterien tarjontaansa, mallin TruPrint 2000.
Portugalilainen Adira tunnetaan särmäyspuristimistaan ja laserleikkauskoneistaan, ja palettiin kuuluvat myös AM-laitteet. Adiran AddCreator yhdistää jauhepeti- ja DED-prosessit ja etuna on iso tulostusalue, 960×960 mm. Frankfurtissa yritys esitteli aivan uuden tuotteen jauhepetitulostuksen alueelle, mallin AC200.
Saksalainen AM Solutions tuottaa ratkaisuja niin 3D-metallitulostuksen alueen suunnittelun, tulostuksen kuin monipuolisen jälkikäsittelynkin alueille. Messuilla AM Solutions esitteli mahdollisuuksiaan mm. automatisoituun jälkikäsittelyyn. Kuvassa demokappale käsittelyssä.
DED-alueen konevalmistaja BeAM esitteli Frankfurtissa uuden sukupolven tuoteohjelmaansa, johon kuuluvat mm. Modulo 250 ja Modulo 400-mallit. Esittelyssä oli myös, kuinka Modulo 250-kone voidaan asentaa AddUp Groupin modulaariseen ja liikkuvaan Flexcare Anywhere Factory -tehdaskonseptiin. Kuvassa Modulo 400.
Amerikkalaisia näytteilleasettajia oli runsaasti paikalla. Coherent oli yksi niistä, kuva valmistajan Direct Metal Depositioning (DMD) -Creator-järjestelmän työalueelta. Kooltaan kompakti Creator tarjoaa yrityksen mukaan tehokkaan, tarkan ja nopean ratkaisun pienten ja keskikokoisten yritysten printtaustarpeisiin. Teho laserissa 250 W.
Desktop Metal lanseerasi messuilla uuden teollisen Binder Jetting -AM-ruiskutusjärjestelmän. Modulaariseen Shop System -järjestelmään kuuluvat AM-tulostin, jauheenpoisto ja sinteröintiyksiköt. Yrityksen mukaan kyseessä on samalla markkinoiden korkeimman resoluution tarjoava yksisyöttöinen Binder Jetting -järjestelmä (1600 DPI).
DMG Mori laajentaa aktiivisesti AM-mallistoaan. Yrityksen keskeinen Formnext-lanseeraus oli kuvan Lasertec 125 3D Hybrid, 5-akselinen LDW (Laser Deposition Welding) -ratkaisu kookkaampien kappaleiden ylläpidon ja korjauksen tarpeisiin. Kappalekoot max. ø 1,250 x 745 mm and 2,000 kg. 
Pulveripetimenetelmän laitteistoihin sekä muovi- että metallitulostuksessa keskittyvä EOS kuuluu alan pioneereihin, ja messuilla se esittäytyi tutun kookkaalla osastolla. Materiaalienkehitys on yrityksen yksi painopistealue, se tapahtuu Suomen Turussa. Tarjontaa oli esillä messuilla yrityksen osastolla.
Laitepuolella EOS esitteli uudet Shared Modules -ratkaisunsa automatisoituun AM-valmistukseen. Eri moduulit sekä kuljetusjärjestelmät ja ohjelmistojen myötä asetus-, purku-, kuljetus- ja seulontatoiminnot voidaan toteuttaa samanaikaisesti AM-rakennusprosessin kanssa. EOS M 400 -sarja konetta esiteltiin tuotantojärjestelmän osana.
Vakiintuneiden valmistajien lisäksi tapahtumassa oli mukana lukuisia uusia startup-tyyppisiä yrityksiä niin muovien kuin metallitulostuksenkin alueille. Jonathan Palmaers belgialaisesta Fuselab-startupista esitteli uutta omintakeista polymeerien tulostuksen pyörivää ekstruuderikonseptia, joka lisää yrityksen mukaan olennaisesti tulostuksen nopeutta ja tarkkuutta.
Saksalainen Gefertec valmistaa 5- tai 3-akseliseen lankahitsaukseen perustuvia 3D-metallitulostimia, jotka soveltuvat myös kookkaampien kappaleiden valmistukseen. Gefertecin tulostimilla pystytään tekemään ns. near-net-shape -osia, jotka vaativat vain pienen koneistuksen. Kuvassa Gefertecin arc450 ja vasemmalla kappale-esimerkki, kookas Berliinin TV-tornin malli.
Itävaltalainen Hirtenberger Engineered Surface valmistaa teknologiaa 3D-tulostettujen osien pinnankäsittelyn tarpeisiin. Yrityksen teknologian avulla osittain sulatetut hiukkaset ja tukirakenteet poistetaan ja pinnat tasoitetaan. Yrityksen uusi täysautomaattinen viimeistelymoduuli on H3000.
Matsuuran 3D-tulostuksen ja koneistuksen yhdistävä Lumex Avance 25 oli aikoinaan markkinoiden ensimmäinen alan hybridikone. Mallin uusin sukupolvi oli mukana Formnextissä,  Lumex Avance-25:n sintrausaikaa on saatu lyhennettyä nopeuttamalla metallijauheen annostelunopeutta sekä optimoimalla galvaanista prosessia ja sintrausolosuhteita.
Mahdollisuuksia havainnollistettuna. 3D-tulostuksen avulla voidaan toteuttaa kanavointeja, joiden valmistaminen perinteisin valmistuskeinoin ei luonnistuisi. Oikealla kappale ja vasemmalla muovimalli, mikä havainnollistaa kappaleen sisään toteutetut kanavoinnit. Kuva Prima Additiven osastolta.
Prima Industrie-konsernin 3D-metallintulostuksen ratkaisuihin keskittyvä Prima Additive -divisioona esitteli messuilla aivan uutta konetarjontaa, tarkastelussa osastolla olivat Print Genius 250-jauhepetitulostin ja Laserdyne 430 DED. Ilkka Hunnakko oli esittelytöissä messuilla Prima Additiven osastolla.
RenAM 500 Q on Renishawn AM-järjestelmä neljällä samanaikaisesti operoivalla 500 W:n laserilla. Automatisoidut jauhe- ja jätteenkäsittelyjärjestelmät mahdollistavat prosessien tasaisen laadun, lisäävät osaltaan tuotannon tehokkuutta ja varmistavat järjestelmän korkeat turvallisuusstandardit.
Sveitsiläinen Sintratec AG valmistaa laitteistoja eri tyyppisiin SLS-polymeeritulostukseen (Selective Laser Sintering). Formnextissä oli mahdollista seurata livenä mm. yrityksen tuoreen modulaarisen teollisuustason vaihdettavalla kasvatuskammiolla ja pulverikäsittelylaitteistolla varustetun S2-mallin toimintaa.
Tuotanto tehostuu tulostettaessa kappalekokonaisuuksia. Kuvassa 150 kappaletta yhdessä kokonaisuudessa tulostettuja Y-liittimiä. Materiaali AJSi10Mg, ja kerrosvahvuus 60 mikronia. Tulostusaika kolme päivää, kaksi tuntia ja 51 minuuttia. Kuva SLM:n osastolta, tulostettu SLM 280:llä.
Jauhepetitulostuksen laitteistoihin keskittyvän saksalaisvalmistajan SLM:n osasto kuului messuilla monen kävijän kiintopisteisiin. Osastolla esiteltiin erittäin laajasti talon 3D-metallintulostuksen mahdollisuuksia mm. esimerkkikappaleiden muodossa, konetarjontaa edusti kuvassakin näkyvä SLM 500 PSV-yksiköllä.
Spee3D esitteli messuilla omaa huippunopeaa ilman virtausta hyödyntävää suutinmenetelmää, jota yritys kutsuu nimellä Supersonic 3D Deposition. Kuvan LightSpee-3D -printteri oli livenä messuilla mukana, myös uusi tulostuksen/lämpökäsittelyn/koneistuksen solukokonaisuus esiteltiin.
Kaukaisia vieraita. Australian itärannikolta ponnistava Titomic edustaa 3D-metallitulostuksen laitevalmistuksen osaamista eteläisen pallonpuoliskon alueelta. Erityisalueena on erityisesti kookkaiden titaanikappaleiden tulostukseen tarkoitettujen laitteiden valmistus. Hiljattain ASTM-standardoitua menetelmäänsä yritys kutsuu nimellä TKF (Titomic Kinetic Fusion).
Olennaista tietoa. Alan keskeiset messut keräävät 3D-tulostuksen mahdollisuuksista kiinnostuneita paikalle laajasti eri puolilta maailmaa. Messujen tarjontaan kuului jälleen näyttelyn lisäksi tietopuolista antia eri lähtökohtiin perusteista lähtien. Oheistapahtumiin kuului myös laaja standardointeihin liittynyt kokonaisuus.
Maailman ensimmäinen 3D-tulostettu, täysmetallinen ja myös hajoamaton kitara herätti ansaittua kiinnostusta messuilla. 3D-tulostuksen, koneistuksen ja erityyppisten viimeistelytekniikoiden kokonaisuutena toteutetussa aidossa soittimessa runko ja pienet osat ovat 3D-tulostettu titaanista.

Seuraavan kerran Formnext järjestetään ensi marraskuussa, 10.-13.11.2020. Tapahtuman järjestää Mesago Messe Frankfurt GmbH.

Kari Harju