Nopea tarkkuussärmäyspuristin tuplaservotekniikalla

Amada on julkistanut tuplaservotekniikalla toteutetun uuden särmäyspuristinmallin, EG-4010:n. Kone on osa yhtiön laajentuvaa Ergonomic-tuoteperhettä, jonka tavoitteena on parantaa tuotantotehokkuutta ja laatua vähentämällä käyttäjän rasittumista.

EG-4010-koneissa on Amadan Dual Servo Press (DSP) -sähkökäyttöjärjestelmä.

Amadan DSP-tuplaservotekniikka on patentoitu menetelmä, jolla pystytään tuottamaan erityistä tarkkuutta vaativat kappaleet nopeasti ja kustannustehokkaasti.

Käyttö koostuu kahdesta servomoottoriparista, jotka on sijoitettu molemmin puolin särmäyspuristinta. Näin servomoottoreita on kaikkiaan neljä.

Nk. Dual-ratkaisun etuna on erittäin suuri nopeus tuotannossa sekä matala energiankulutus. Tuotannon tehostus on maksimoitu ja maksimi puominopeus on 220 mm/s.

Suuresta nopeudesta huolimatta energiankulutus uutuudessa on oleellisesti perinteisiä ratkaisuja pienempi, sillä moottoreina käytetään 5,3 kW moottoreita 2,8 kVA tehonsyöttövaatimuksella. Moderniin 7 kW moottorilla ja 10 kVA tehonsyöttövaatimuksella varustettuun hydrauliseen särmäyspuristimeen verrattuna tehonkulutus on pienentynyt 72 %. Sähköisen järjestelmän ansiosta koneessa ei ole hydrauliöljyä, mikä säästää sekä huolto- että öljynkäsittelykuluja ja lisäksi auttaa suojelemaan ympäristöä.

Eduksi myös laadulle

Sähkökäyttöön perustuvan järjestelmän käyttö ei Amadan mukaan edellytä laadusta tinkimistä vaan itse asiassa parantaa laatua: 1 µm (0,001 mm) käytön ohjaustarkkuus verrattuna perinteisten hydraulisten koneiden 10 µm (0,01 mm) tarkkuuteen. Tarkkuutta varmistaa lisäksi 3 µm (0,003 mm) itsenäinen takavaste- asemointitarkkuus.

“Yhtiömme ensimmäinen täysin sähköinen särmäyspuristin EG-4010 on varustettu AMADA:n patentoidulla DSP-järjestelmällä, mikä mahdollistaa erittäin suuret nopeudet ja tarkan taivutuksen pienellä tehonkulutuksella”, kertoo Chris Williams, Amada UK:n tuotepäällikkö.

”Edellä kuvatut ominaisuudet yhdessä ergonomisen toteutuksen kanssa tekevät tästä koneesta erityisen sopivan vaihtoehdon pienempien ja suurta tarkkuutta edellyttävien komponenttien valmistukseen ja näin se täydentää oivalla tavalla kuitulaserkoneen suurta tuotantonopeutta”. 

Käyttäjälle ergonominen

Käytössä EG-4010 on ergonominen kone. Työasema on käyttäjän kannalta miellyttävä ja kone on tuotantotehokas ratkaisu pienten monimutkaisten osien valmistamiseen.

Mukana toimitettava työpöytä ja tuoli mahdollistavat käyttäjälle istuvan työasennon ja alemmassa palkissa oleva aukko mahdollistaa jalkapolkimen käytön istuvasta asennosta. 

Käyttäjä voi muokata työasemaa useiden eri säätöjen avulla, joita ovat mm. istuimen korkeus, jalkapolkimen kulma, ohjausyksikön korkeus/kulma ja mahdollisuus asentaa koneen ohjain joko koneen vasemmalle tai oikealle puolelle. Rasittuminen on siten vähäisempää, mikä vuorostaan vähentää viallisten osien määrää ja parantaa tuottavuutta läpi koko työvuoron ja tarjoaa käyttäjälle paremman mukavuuden.

AMNC 3i -ohjelmisto

Hallinta tapahtuu Amadan oman AMNC 3i -ohjelmiston avulla, joka on yhteensopiva VPSS 3i offline-tyyppisen ohjelmointisovelluksen kanssa.

Lisäksi hallintajärjestelmä on täysin yhteensopiva teollisuudessa yleisen Industry 4.0 -standardin kanssa, mikä takaa laajennettavuuden tulevaisuudessa. Helppokäyttöinen hallintaratkaisu älypuhelintyyppisillä toiminnoilla parantaa koneen käyttöastetta ja nostaa tunnissa valmistettavien osien lukumäärää.

Muita innovaatioita ovat mm. S-Grip yläteräkiinnittimet pystysuuntaiseen työkalujen asentamiseen, Digi-pro-kulmamittaus testitaivutuksen aikaiseen pikasäätöön ja AKAS-turvajärjestelmä automaattisella korkeussäädöllä mahdollistaen nopean asetuksen ja pikaliikkeen käytön myös silloin kun toimitaan lähellä työkaluja.

Monipuoliseen valmistukseen Vaikka koneen voima on 40 tonnia, työleveys 1000 mm ja pohjapinta-ala 2000 x 1800 mm, se tarjoaa mahdollisuuden hyödyntää suurta työaluetta yhdessä avoimen rungon kanssa. Se mahdollistaa varsin erilaisten osien valmistamisen. Lisäksi kone tarjoaa mahdollisuuden hyödyntää monipuolisia Amada-tyylisiä työkaluja, on varustettu hyvän näkyvyyden tarjoavalla takavasteella ja usealla mittauspisteellä (neljä per sormi), Force Control-toiminnolla, joka mahdollistaa tarkan lyönnin ja TDS-järjestelmällä (Thickness Detection System) erilaisten materiaalierien välisen tarkan taivutuksen mahdollistamiseksi.

Kari Harju