Järvensivun Konepaja jalostaa sorvaustoimintojaan pirkkalassa

Järvensivun Konepaja uudistaa sorvauskalustoaan Pirkkalassa. Uutta konekantaa järeän kappalekokoluokan koneistajan tarpeisiin edustavat kaksi vaakakaraista L&L-sorvia sekä vasta-asennettu You Jin karusellisorvi.

Uusi sorvikalusto tuo uusia mahdollisuuksia järeään koneistukseen, sanoo Mikko Järvensivu. You Jin ohjauksella Veli-Matti Lappi.

Järvensivun Konepaja on pitkän linjan alihankintayritys. Juuret ovat Eero Järvensivun käynnistämässä yhden miehen ja yhden sorvin koneistustoiminnassa.

Pian 60 vuoden ikään ehtivä vuonna 1962 käynnistynyt yritys toimii edelleen samalla tontilla, mistä toiminta aikanaan alkoi. Vuodet ovat tuoneet useita tilalaajennuksia, niistä viimeisin valmistui vuonna 2013, kookas ja korkeaa tilaa runsaasti tarjoava koneistushalli.

Halli sijaitsee tiiviisti Pirkkalan lentokentälle vievän tien varressa, ja sen tunnuksena on kookas hammasratas-valokyltti, joka sujuvasti kiinnittää ohikulkijan huomion.

”Aikanaan, kun isäni tässä aloitti, seutu oli melkoista metsää. Kun Pirkkalan lentokenttä rakennettiin, tähän viereen tuli myös tämä tie, ja sen mukana monenlaista muuta yritystoimintaa”, sanoo Mikko Järvensivu, nykyinen toimitusjohtaja. 

”Yhteyksien kannalta tämä paikka on tietenkin toimiva. Tästä pääsee sujuvasti kaikkiin suuntiin.”

Ensimmäinen kappale kiinni karusellisorvissa. Päätä säätää Joni Valkonen.

Raskaan sarjan koneistaja

Maisema muuttuu, mutta tekemisen ydinajatus pysyy. Järvensivun Konepajan kohdalla se tarkoittaa raskaampaa koneistusalihankintaa. Yritys palvelee mm. koneenrakennuksen ja puunjalostusteollisuuden asiakkaitaan komponenttivalmistajana ja kokonaisuuksien toimittajana.

Tyypillisiä tuotteita ovat erilaiset voimansiirtoon liittyvät akselikappaleet, ketju- ja hammaspyörät tai nosturien osat, jotka yrityksen päämiehien kautta jatkavat matkaansa loppukäyttäjille maailman eri kolkilla.

”Teemme yksilöllisiä töitä ja tuotteiden kappalemäärät ovat usein pieniä, yksittäiskappaleista muutamiin kymmeniin, joskus ehkä satoihin. Periaatteena on, että asiakas palvellaan kokemuksella, laadulla ja tehokkuudella”, toteaa Mikko Järvensivu.

Alihankintatöiden lisäksi yrityksen palettiin kuuluu oma tuote, Eero Järvensivun aikanaan kehittämä Torni-varastointilaite, joita yritys valmistaa asiakaskysynnän mukaan.

”Hyllytyyppinen kokonaisuus sopii laajasti teollisuuden varastointitarpeisiin. Käyttäjiä on eri teollisuuden alueilla, esimerkiksi graafisen teollisuuden puolella laitteita käytetään raskaiden painotelojen varastoinnissa”, Mikko Järvensivu sanoo.

LC 3000-koneet sopivat niin istukka- kuin akselitöihinkin. Kärkiväli on kolme metriä.

Kaksi kärkisorvia

Järvensivun Konepajan toimintaa ovat sorvaukset, jyrsinnät ja poraukset, kiilaurien teot ja hammastukset. Yksi erityisosaamisala on jauhekaarihitsaus.

Töiden mukaisesti myös konekanta on laaja, ja sitä yritys uudistaa ja jalostaa toki tuotantotarpeidensa mukaan. Viime aikoina yritys on kehittänyt mahdollisuuksiaan eteenpäin aiempaa kalustoa korvaavien ja samalla uusia mahdollisuuksia tarjoavien sorvi-investointien myötä.

Yritys hankki viime keväänä kaksi kookasta taiwanilaisen L&L:n LC 38/3000 -kärkisorvia.

Ne tuovat lisää iskua kookkaan akselitavaran käsittelyyn.

”Aiemmat koneemme ovat pääasiassa istukkakoneita. Näillä järein tukilaakerein varustetuilla koneilla pystymme tekemään nyt sekä niitä että akselitavaraa. Koneet mahdollistavat näin monipuolisen materiaalin käsittelyn, ja sujuvuutta töihin tuo se, että voimme hoitaa myös poraukset näillä samoilla koneilla”, kertoo Järvensivu.

Järeiden kappaleiden käsittelyä. Neliportainen vaihdelaatikko tuo suorituskykyä töihin.

Konemerkin valinnassa olennainen tekijä oli Järvensivun mukaan ennen kaikkea koneiden neliportainen vaihdelaatikko ja sen myötä suorituskyky.

”Kun kappalehalkaisija kasvaa ja leikkausnopeus sen myötä laskee, pitää sitä momenttia löytyä, jotta kone jaksaa vääntää. Jos kara pyörii suoraan moottorin päässä, pystytään toki tiettyjä kokoja käsittelemään, mutta isoilla kappaleilla momentti ei enää tahdo riittää. Sorveja on myös kaksi-, kolmi- tai nelivaihteisia, ja tämä viimeisimmän vaihtoehdon totesimme meille sopivammaksi. Sen myötä pienilläkin kierroksilla saadaan vääntö, jolla pystytään ottamaan lastua ihan oikeasti.”

”Teettämissämme tehdastesteissä kokeilimme näillä koneilla 10 mm:n lastunpoistoa pinnasta ja 1 mm syötöllä. Se hoitui ongelmitta ja koneen ääni ei muuttunut miksikään. Se oli hyvä merkki.”

Kuten tunnuskin sen kertoo, kärkiväliltään kaksi uutta identtistä L&L -konetta ovat kolmemetrisiä. Suurin pyörintähalkaisija on 600mm.

Vuosisadan yritys. Pirkkalan yrittäjät palkitsi Järvensivun Konepajan komealla tunnustuksella Suomen 100-vuotisjuhlavuonna.

Karusellisorvi pyörivin työkaluin

Järvensivun Konepaja investoi vuoden lopulla myös pystysorvauksen kalustoonsa.

”Hankimme noin vuosi sitten käytettynä You Jin pöydältään 1200 mm:n karusellisorvin, koneen, joka oli ollut vähällä käytöllä ja sen myötä myös tarkkuuksiltaan ja geometrioiltaan täysin kunnossa. Se on osoittautunut käytössä hyväksi koneeksi. Omien ja samalla muiden You Jin käyttäjien samansuuntaisten positiivisten kokemusten myötä sen rinnalle hankimme uutena toisen You Jin, nyt uuden ja hieman kookkaamman koneen. Tämä koneen pöytä on 1600 mm:n kokoinen, joten sillä mahdollistuu hieman kookkaampien kappaleiden käsittely”, Järvensivu toteaa.

Erona perinteisiin karusellisorveihin koneen varustukseen kuuluvat pyörivät työkalut sekä C-akseli, isot edut kookkaiden kappaleiden käsittelyssä.

”Raskaiden kappaleiden siirtely ja uudelleenasetus säteisporakoneelle tai aarporalle reikien poraamista varten on hankalaa ja aikaa vievää touhua. Pyörivien työkalun ansiosta nekin voidaan tehdä yhdellä koneella samassa prosessissa.”

Uuden koneen myötä Järvensivun Konepaja korvaa konekannassaan vanhemman karusellisorvin, jossa pyöriviä työkaluja ei ole.

”Aiempi kone alkoi olla ikääntynyt ja tarvitsi tekniikaltaan toistuvaa huoltoa. Uuden myötä huoltomurheet loppuivat, ja saimme tuotantoomme lisää sujuvuutta ja luotettavuutta. Uuden tekniikan avulla saamme vähemmällä vaivalla tarkempia kappaleita ja pystymme jalostamaan tuotteitamme muutaman piirun pitemmälle yhdellä yksiköllä”, kiteyttää Järvensivu.

Taiwanilaisen. Suomessa JR-Machinesin edustaman You Ji:n mallistoon kuuluu valikoima karusellisorveja eri kokoluokkiin. Järvensivun hankkiman YV 1600 ATC+C -mallin maksimi pyörähdyshalkaisija on 2000 mm ja sorvauskorkeus 1200 mm. Valmistajan ilmoittama maksimipaino halkaisijaltaan 1600 mm:n pöydälle on 8000 kg. Karatehoa kone tarjoaa 45 kW ja 18 000 Nm.

Kookas hammaspyörä hallin ulkoseinässä kertoo ohikulkijoille, mistä tuotannosta seinien sisällä on kysymys.

Vahvasti eteenpäin

Tälle vuodelle ennakoidaan suhdannerintamilla hiljaisempaa jaksoa. Järvensivun Konepaja kuitenkin luottaa vahvasti näkymiinsä. Perinteitä ja osaamista löytyy, ja moninainen asiakaskunta tuo osaltaan vakautta.

”Asiakaskuntamme on moninainen ja siihen kuluu toimijoita eri teollisuuden sektoreilta. Kokonaisvolyymistamme kaikkien asiakkaidemme osuus jää alle kymmenen prosentin. Emme ole niin kiinteästi tietyn sektorin suhdanteista riippuvaisia, jos yhdellä sektorilla on hieman hiljaisempaa, toinen vetää”, sanoo Mikko Järvensivu.

Monien muiden yritysten tapaan muutaman lisähenkilön töihin yritys voisi palkata, jos sopivia löytyisi.

”Ajanmukaisen teknologia mahdollistaa tehokkaat työt, mutta alan osaajia tarvitaan niitä käyttämään. Sen löytäminen on jatkuva haaste”, sanoo Mikko Järvensivu, joka päätyönsä eli konepajan pyörittämisen ohella hoitaa kesäisin sivutöinään Lapissa sijaitsevan lomakylänsä käytännön asioita.

”Isäni sai erään kaupan yhteydessä melkoisen nipun kelohonkia ja sai idean rakentaa mökki Sevettijärvelle. Pohjoisten kalavesien ja luonnon parissa puuhastelu aiheutti Lapin hulluuden ja kehittyi vuosien myötä niin pahaksi, että piti hommata isompi tila Sevettijärveltä, jossa on aikoinaan ollut majoitustoimintaa. Perustettiin mökkivuokrausta harjoittava lomakylä Sevetinharju. Se on harrastustoimintaa, mutta mukavaa sellaista. Se auttaa jaksamaan”, sanoo Mikko Järvensivu.

Kari Harju