Haas UMC-1500-DUO –kaksi konetta yhdessä

Haas UMC-1500-DUO yhdistää 5-akselisen sekä 3-akselisen koneen samaan kokonaisuuteen.

Loppuvuonna julkaistava uutuuskone Haas UMC-1500-DUO yhdistää 5-akselisen sekä 3-akselisen koneen yhteen.

Uutuuskoneen 5-akselinen osuus perustuu suosittuun UMC-750 -malliin. Koneen X-akselin liikettä on kasvatettu reilusti UMC-750 -malliin nähden ja kehtopöydän viereen lisätty kiinteä pöytä 3-akselista koneistusta varten.

Koneen rakenne tuo monia uusia mahdollisuuksia koneistukseen. Kiinteää pöytää voi käyttää esim. kappaleen kiinnityskohtien ajoon ennen kuin ne siirretään kehtopöydälle tai 5-akselisesti koneistetun kappaleen kiinnityskohdan viimeistelyyn. Ja koska pöydät ovat täsmälleen samalla korkeudella voidaan suurempia kappaleita koneistettaessa hyödyntää koneen koko X-liike kiinnittämällä isompi kappale molempiin pöytiin yhtä aikaa.

BT40- tai HSK-A63 -kartioille

Koneessa on 40-kartion kara joko BT40- tai HSK-A63 -kartioille ja liikealueet ovat 1524 x 508 x 508 mm (xyz). Integroidun 2-akselisen kehtopöydän halkaisija on 500 mm ja kiinteän pöydän koko 813 x 457 mm.

Vakiona koneessa on 8 100 kierroksen suoravetoinen kara ja optiona on saatavana myös 10 000 tai 15 000 kierroksen karat. Työkalunvaihtajaan mahtuu 30+1 työkalua tai vaihtoehtoisesti koneeseen voi valita myös 50+1 työkalun vaihtajan.

UMC koneen kehtopöydällä kappaleen voi paikoittaa lähes mihin tahansa asentoon ja se tarjoaa kehtoakselilla +35°/-120° liikkeet sekä pyöritysakselin rajattoman liikkeen.

UMC-1500-DUO koneen karaa pyörittää 22,4 kW moottori, joka tarjoaa 122 Nm väännön. Haasin suunnittelema suoravetoinen voimalinja tuottaa erinomaisen pinnanlaadun sekä välittää moottorin voiman tehokkaasti karalle.

WIPS langaton intuitiivinen mittaus vakiona

Langaton mittaus tekee kappaleiden ja työkalujen mittaamisen helpoksi ja nopeaksi. Erittäin helppokäyttöiset valikot kuvineen opastavat käyttäjää mittalaitteiden käytössä.

Kokeneemmille käyttäjille on tarjolla todella monipuolisia mittausmahdollisuuksia makro-ohjelmia hyödyntämällä.

Dynaaminen nollapiste (DWO) ja työkalun keskipisteen seuranta (TCPC) helpottavat kappaleen asetusta sekä 3+2 että 5-akseli työstössä. Ohjelma voidaan postata CAM ohjelmasta tietämättä kappaleen sijaintia koneen pöydällä ja kappale voidaan täten asettaa mihin tahansa kohtaan ja käydä mittaamassa nollapiste. Tämä säästää aikaa kiinnityksissä koska ohjelmia ei tarvitse tehdä uudestaan kiinnitystavan muuttuessa eikä kappaletta tarvitse saada asetettua pyörintäkeskiöön.

Perus- UMC-1500-DUO mallin lisäksi Haas julkaisee suurnopeusmallin UMC-1500SS-DUO. Koneessa on 30,5 m/min pikaliikkeet sekä 12 000 kierroksen kara. Saatavilla on myös 15 000 kierroksen HSK-A63 kara.

UMC-1500SS-DUO koneen kehtopöytä tarjoaa 150°/s syöttönopeuden.

Uusia mahdollisuuksia koneistukseen. Kiinteää pöytää voi käyttää esim. kappaleen kiinnityskohtien ajoon ennen kuin ne siirretään kehtopöydälle.

Molempiin malleihin saa halutessaan karanläpijäähdytyksen sekä ohjelmoitavan leikkuunestesuuttimen. Lamellikuljetin poistaa tehokkaasti lastut koneen sisältä. Kuljetinta voidaan käyttää joko M-koodeilla tai suoraan näppäimillä. Kuljettimen älykäs tukkeutumisen seuranta huomaa, mikäli kuljetin menee tukkoon ja peruuttaa lamellia automaattisesti tarvittaessa.

Haas NGC -ohjaus mahdollistaa etäseurannan ja ilmoitusten lähettämisen puhelimeen. Vakiona muistia on 1GB ja se on laajennettavissa aina 64GB asti.

Suurnopeuskoneistus (HSM) optio mahdollistaa nopeammat liikkeet ja monimutkaisemmat radat ilman koneen hidastumista. Haasin Suomen edustaja on Grönblom.

Kari Harju