”Oma aurinkovoimala on ympäristöteko” – säästöä konepajan energiakustannuksiin

Ympäristöasiat sekä energiansäästäminen ovat nyt pinnalla. Uusiutuvaan energian käyttöön siirtyminen ja ympäristöä kuormittavien päästöjen vähentäminen on monelle yrittäjälle vastuullinen päätös. Yksi ratkaisu on aurinkovoima ja energian tuottaminen itse, parhaillaan aurinkopaneelikauppa Suomessa on vahvassa kasvussa. ”Kun hankkeeseen ryhtyy, on hyvä osata perusasiat – toimijoita alalla on Suomessa jo paljon, ja luotettavalla kumppanilla on tärkeä rooli aurinkosähköhankkeessa”, kertoo yhden alan toimijan eli Elektrowayn toimitusjohtaja Viljami Mehiläinen.

Nuoren eteläkarjalaisen yrittäjäpariskunnan, Riikka ja Viljami Mehiläisen luotsaama Elektroway iskee aurinkosähkömarkkinoille entistä kovempaa.

”Aurinkosähköä on Suomessa asennettu jo kauan, mutta viimeiset vuodet ovat olleet markkinoilla kasvujohteiset. Elektrowayn ensimmäinen aurinkovoimala asennettiin vuonna 2015, ja nyt teemme järjestelmiä niin omakotitaloasukkaille, kuin yrityksille kaikilta toimialoilta. Komponenttien saatavuus ja hinnat ovat vakiintuneet viimeisen parin vuoden aikana, ja aurinkosähkön käytöstä on tullut meille täällä pohjolassakin kannattavaa”, toimitusjohtaja Viljami Mehiläinen kertoo.

Energiaa auringosta. Aurinkopaneelit tuottavat energiaa koko vuoden. Pienituottoista talvisydäntä kompensoivat pitkät valoisat kesäyöt. Viime kesänä toteutettu aurinkovoimala liiketilan katolla.

Kehittyvää teknologiaa

Aurinkosähköjärjestelmissä käytettävät tuotteet ovat kehittyneet myös paljon. Aurinkopaneelien teho on noussut huimasti, ja invertterit ovat jo synkronisia akkuteknologian kanssa. Valmistajat kiinnittävät huomiota järjestelmien etäseurattavuuteen sekä älykkäisiin ominaisuuksiin.

”Toimitamme aurinkosähköjärjestelmiä akkukapasiteetilla omakotitaloasukkaille, sekä yrityksille. Toki aurinkosähköjärjestelmän voimme toteuttaa ensin niin, että se on valmiina tulevaisuuden energianvarastointitarpeisiin ja lisätä akkukapasiteetti järjestelmään myöhemmin. Käytännössä kuitenkin yrityksen kiinteistö kuluttaa 100 %:sti kaiken aurinkovoimalan tuottaman energian, koska kyse on isommista voimaloista ja kiinteistön energiankulutus on päivällä työssäoloaikaan suurimmillaan – ja juuri kun aurinko paistaa parhaimmillaan”, Mehiläinen ohjeistaa.

Elektroway toimittaa sähköalan palveluita laajalla palvelukartalla, painottaen ratkaisuissaan uusiutuvan energian ja älykkään sähkön käyttöä. Aurinkosähköjärjestelmät suunnitellaan aina kohteen tarpeet huomioiden.

”Yritykset hyötyvät aurinkosähköstä Suomessakin merkittävästi, keskimäärin sähkönkulutuksesta voidaan vuositasolla kattaa 15-20 % uusiutuvalla energialla.” toteaa Viljami Mehiläinen.

Aurinkopaneelit tuottavat energiaa koko vuoden, vain pimeimmät kuukaudet marraskuusta tammikuuhun ovat lähes nollatuottoisia. Talvea kompensoi kuitenkin pitkät valoisat kesäyöt.

”Suunnittelemme aurinkosähköjärjestelmät kiinteistön kokonaiskulutus huomioiden, mutta analysoimme tarkasti myös tuntikohtaista kulutusdataa. Aurinkovoimalan hyvin tehty suunnittelu on tärkeää, jotta järjestelmästä saadaan irti kaikki tarvittava. Aurinkosähkön asentaminen on myös luvanvaraista työtä, joten sähköalalla toimiva yritys on hankkeeseen paras kumppani”

Elektrowaylla järjestelmien suunnittelun tekee aina sähköalan ammattilainen, ja voimalahankkeessa voidaan huomioida energiankulutustarpeet laaja-alaisestikin. Aurinkosähköjärjestelmien lisäksi yritys toteuttaa myös ilmalämpöpumppu-, ilmavesilämpöpumppu- ja maalämpöratkaisuja, joten asiakkaille voidaan tarjota uusiutuvan energian palveluita hyvin monipuolisesti.

Itse tuotettu aurinkosähkö on järkevä investointi

Itse tuotettu aurinkosähkö on ilmaista sekä vähentää yrityksen tarvetta ostaa sähköä sähköverkosta, minkä ansiosta yritys säästää sekä sähkön ostohinnassa, siirtokuluissa että sähköveroissa. Tämän lisäksi aurinkovoimala kasvattaa myös kiinteistön arvoa. Säästöä syntyy siitäkin, että aurinkovoimala harvoin tarvitsee huolto- ja kunnossapitoa asennuksen jälkeen. Yritysten on mahdollista saada myös valtioavusteista energiatukea aurinkovoimalahankkeeseen 20 % kokonaiskustannuksista. Ennen aurinkovoimalahankkeeseen lähtemistä haetaan tarvittavat tuet, sekä mahdolliset viranomaisluvat.

”Autamme kaikessa energiatukeen tai rakennuslupiin liittyvissä asioissa, voimme jopa hakea tuen ja luvat asiakkaamme puolesta. Koulutamme itseämme jatkuvasti energiamarkkinoilla, ja pysymme täten hyvin perehtyneinä myös viranomaisvaatimuksista. Kunnat ja kaupungit ovat myös viime vuosina perehtyneet paremmin mm. rakennusvalvonnan puolelta uusiutuvan energian järjestelmien asentamiseen, ja ovat positiivisella asenteella mukana hankkeissa”, kommentoi Elektrowayn liiketoimintajohtaja Riikka Mehiläinen.

Elektroway tekee järjestelmiä niin omakotitaloasukkaille kuin yrityksille. Ensimmäinen aurinkovoimala asennettiin vuonna 2015. Kuvassa oikealta Viljami Mehiläinen, Riikka Mehiläinen ja Olli Palvas.

Koneteollisuudesta aurinkosähkön pariin

Elektrowayn organisaatioon kesäkuussa 2020 tullut myyntijohtaja Olli Palvas on monille teräs-, laite- ja konepajateollisuudessa työskenteleville tuttu vuosien varrelta. Palvas teki 90- ja 2000-luvuilla pitkän uran metallinkatkaisusahojen sekä erilaisia esikäsittelyn erikoiskoneiden parissa kotimaassa kuin kansainvälisillä markkinoilla. Hän toimi mm. useamman vuoden ajan ulkomaisten laitevalmistajien palkkalistoilla Saksassa ja Tšekeissä.

”Monissa konepajoissa, sekä muissa metallialan yrityksissä mietitään parhaillaan aktiivisesti, miten nyt ja tulevaisuudessa voidaan hyödyntää omavaraista energiaa. Verkkosähkön hinnat eivät ainakaan ole laskussa, joten omalla tuotannolla saadaan todellista euromääräistä säästöä. Aurinkosähköjärjestelmän käyttöikä on monta kymmentä vuotta, ja komponenteillakin on pitkät takuuajat. Kyse ei ole lyhyen aikavälin tuottamasta hyödystä, vaan pitkäikäisestä hankinnasta tulevaisuuteen. Yrityksillä aurinkovoimala maksaa itsensä takaisin muutamassa vuodessa, minkä jälkeen järjestelmän tuottama energia on täysin ilmaista. Huoltokustannuksetkaan kun eivät rasita hankintaa, on oman aurinkovoimalan hankkiminen todellakin kannattavaa”, kannustaa Palvas.

Metalliteollisuuden laitteet ja erilaiset tehdasratkaisut ovat ottaneet energiansäästössä suuria harppauksia viime vuosina. Eri valmistajien laser- ja vesileikkausjärjestelmät sekä mm. lastuavat työstökoneet ovat kehittyneet kovaa vauhtia energiatehokkaammiksi ja myös tuottavimmiksi. Hyvä energiayhtälö konepajalle onkin tuottavuudeltaan tehokas, mutta energiankulutukseltaan pihi laitteisto ja uusiutuvan energian hyödyntäminen.

”Autamme yritysasiakkaitamme liiketoiminnan kasvattamisessa energiansäästöä hyödyntäen. Laaja osaamisemme suunnittelusta toteutukseen, sekä aurinkosähkökomponenttien oma maahantuonti pitää palveluketjumme ripeänä ilman välikäsiä. Meidät tunnetaan hyvästä asiakaspalvelusta sekä siitä, että järjestelmäratkaisut toimitetaan aina ajallaan – ja asiakas saa aina jotain myös vähän enemmän”, Palvas toteaa.