Blechexpo 2021, Stuttgart – Ensimmäinen iso levykonetapahtuma pariin vuoteen, osa 2

Levykoneiden ja -laitteiden sekä putken- ja profiilinkäsittelyn tapahtuma Blechexpo 2021 pidettiin Saksan Stuttgartissa lokakuun lopulla. Seuraavassa messukatsauksen toinen osa. Pääjuttu ja kuvakatsauksen ensimmäinen osa on julkaistu 11.11.

LVD:n Ulti-Form on valmistajan uusi Dyna-Cell-järjestelmän pohjalta kehitetty automaattisella työkalunvaihdolla varustettu taivutusjärjestelmä. Särmäyspuristin on integroitu Toolcell alustalle teollisuusrobotin kanssa, työkaluvarasto ja takavasteen sormityyppinen tarttujamekanismi kuuluvat kokonaisuuteen.
BLM:n Lasertube LT7 -putkikuitulaser on nopea ja monipuolisesti panostus- ja poistolaitteiden osalta varioitava automatisoitu kuituputkilaser joko 2D- tai 3D- leikkuupäällä varustettuna. Suurin putkihalkaisija Ø 152 mm. Laserleikkuuaseman kätisyyttä voidaan vaihtaa esim. rinnakkaiskäytön parantamiseksi.
Bystronic on täydentänyt ByStar Fiberien tehovalikoimaa 15 kW:iin. Kone oli esillä messuilla varastojärjestelmällä automatisoituna. Myös esimerkiksi uusi ByTube Star 130-putkilaser esiteltiin, helppokäyttöinen kone mahdollistaa sujuvasti automaattiasetukset myös avoimille ja soikeille profiileille.
Automaatiota leikkaustöihin. Prima Powerin vilkkaalla osastolla kohosi keskeisenä järjestelmänä uusi 2D-laser Laser Genius+ yhdessä Combo Tower Laserin kanssa. Samassa yhteydessä esiteltiin uusi pinontaarobotti. Toinen keskeinen kokonaisuus mukana oli niin ikään varaston yhteydessä esitelty BCe Smart-taivutusautomaatti.
Timesavers esitteli levyhiomakoneitaan pitkillä rivistöillä Stuttgartissa eri kappalekokoluokkiin. Lähinnä kookkaamman pään malli RB 42. Koneilla hoituvat tehokkaalla tavalla purseen- ja oksidinpoisto, uusimmat koneet tarjoavat yli R2:n levynpyöristyksen myös rei’ille.
Levytöissä ohjelmistojen merkitys on tietenkin mittava. Lantek on vuonna perustettu 1986 ohjelmoija. Pääkonttoriaan Alavassa, Espanjassa pitävä ohjelmistovalmistaja esitteli Blechexpossa mm. vastalanseerattua Global Release 2021-ohjelmistokokonaisuutta ohutlevyn ja profiilien tuotantoon.
Sahavalmistajia messuilla oli mukana muutamia. Behringer oli esillä muutamin kone-esimerkein. Niistä yksi oli automaattivannesaha HBE-sarjasta, HBE 411A Dynamic. Mallissa sahausalue 90 astetta Ø 410 mm, taso 510 x 410 mm. Tarkka sahauspaineen valvontajärjestelmä sahauspinnan laatua ja säästää terää.
Hankalaa ja aikaa kovasti vievää manuaaliviimeistelyä korvataan koneellisella viimeistelyllä ja alan valmistajia esittäytyi Stuttgartissakin runsaasti. Hollantilaiset Q-Fin-viimeistelykoneet ovat yksi ratkaisu jäysteenpoistoon, hiontaan ja reunojen pyöristykseen. Malleja on useita eri tarpeisiin ja kokoluokkiin.
Pitempiin taivutuksiin: täysautomaattinen kahden suunnan taivutuksen Jorns JDB -taivutuskone voidaan konfigutoida aina 12,2 metrin pituuksia taivuttaviin versioihin saakka 3 mm:n materiaalivahvuuksille. Lisäksi useita rinnakkaisia, kartiomaisia tai päällekkäisiä profiileja voidaan sähköservokoneella taivuttaa samanaikaisesti.
Boschert on saksalainen high-end -levytyökeskuksiin, tasokuitulasereihin sekä lävistys/plasma-, lävistys/laseryhdistelmiin keskittynyt yritys. Mm. uusi Compact EVO Punch -levytyökeskus esiteltiin messuilla. Lasereihin yritys esitteli messuilla aiempaa nopeamman ohjauksen.
Blechexpo sijoittui Stuttgartin messukeskuksessa varsin laajaan pakettiin eli yhdeksään halliin. Kuvassa näkymiä kookkaimpaan eli ykköshalliin. Ajan vaateiden mukaisetsi tapahtuma toteutettiin tarkan turvallisuus- ja hygieniakonseptin mukaisesti. Sen mukaan mm. maskien käyttö oli messuilla tietenkin ehdoton vaatimus.

Blechexpo 2023 järjestetään Stuttgartissa 7.-10.10.2023.