Mapromecille löytyi käytetty monitoimisorvi täsmähakuna Saksasta

Mustasaaressa Vaasan kupeessa sijaitseva konepaja Oy Mapromec Ab hankki käytetyn monitoimisorvin DMG GMX400:n, joka oli etsitty heille täsmähakuna Saksasta. Yritys päätyi käytettyyn koneeseen, koska se sopi hyvin valittuun työvaiheeseen ja oli nopeasti saatavilla ajoon.

Oy Mapromec Ab on vaativien sylinterimäisten komponenttien koneistukseen erikoistunut sopimusvalmistusyritys Mustasaaressa Vaasan lähellä. Valmistusvalikoimaan kuuluvat esimerkiksi männäntapit, akselit, rullat polttoaineruiskutuspumpuille ja venttiilien nostimille, jatko- ja laakeriosat nokka-akseleille. Koneistus tehdään enimmäkseen 5-akselisilla työstökoneilla.

Automaatin kautta kilpailukykyä heti alkutaipaleella

Yrityksen toiminta käynnistyi vuonna 1994 männäntappien valmistuksella suurille diesel- ja kaasumoottorivalmistajille. Tälläkin hetkellä yrityksen 50 työntekijää ovat varmistamassa, että isoille konevalmistajille lähtee diesel- ja kaasumoottoreiden osia ympäri maailmaa.

Yritys ymmärsi heti alkutaipalellaan automaation merkityksen kilpailukyvyn säilyttämisessä ja osti ensimmäisen teollisuusrobotin jo vuonna 1998. Siitä lähtien yritys on kehittänyt uusia automatisoituja valmistus- ja testaustapoja: robotiikkaa ja erilaisia ​​automatisoituja ratkaisuja käytetään nyt laajalti yrityksen valmistusprosesseissa.

”Lisäämme automaatiota koko ajan sekä osaamisen, että teknologian puolella, koulutuksen kautta osaamista ja myös työrotaation kautta. Volyymituotteiden tuotantolinjoilla työstökoneissa on joko robotti tai palettiautomaatio. Lyhyissä sarjoissa puolestaan CNC koneet manuaalikäytössä”, kertoo Leif Enberg Mapromecin hallituksen puheenjohtaja yrityksen automaatiosta.

Automaation lisäksi yrityksen toiminnan kulmakiviä ovat laatustandardit. Koska yritys valmistaa erittäin kuormitettuja komponentteja, laivamoottoreille tai moottoreille, jotka tuottavat sähköä yhteiskuntien kriittisille toiminoille, ovat luotettavat testausmenetelmät tärkeässä roolissa. Yritys otti esimerkiksi raaka-aineiden testauksen ultraäänellä käyttöön jo vuonna 2001 ja MPI testaus on ollut kauan jatkuvassa käytössä.  

Monitoimisorvin edessä Mapromecin kehitysjohtaja Jari Kuljunlahti (vas.), Evomaxin toimitusjohtaja Mauri Kautto (kesk.) ja Mapromecin hallituksen puheenjohtaja Leif Enberg.

Toimeksiannon kautta käytetty monitoimisorvi

Mapromecin konekanta on melko nuori ja teknologia hyvällä modernilla tasolla. Lisäkapasiteetille oli kuitenkin tarvetta ja katse kohdistui käytettyihin koneisiin, koska työstövaiheessa ei ollut tarvetta varmistaa tuhannesosamillejä.  

”Tuotteiden valmistusprosessissa on monta eri työvaihetta, ja eri vaiheisiin tarvitaan erilaista teknologiaa. Puntaroimme investointia kauan ja päädyimme käytettyyn koneeseen, joka sopii tähän työvaiheeseen hyvin. Käytetyssä koneessa takaisinmaksuaika on lyhyempi verrattuna uuteen soluun. Ratkaisu toimii hyvin myös, kun on tarve saada kone nopeasti tuotantoon”, kertoo Mapromecin kehitysjohtaja Jari Kuljunlahti.

Mapromec hankki Evomaxin avulla käytetyn monitoimisorvin DMG GMX400:n Saksasta. Konemalli on yritykselle jo entuudestaan tuttu, sillä hallin lattialla on useita vastaavia koneita. Sorvilla tehdään sorvauksen ja jyrsinnän eri vaiheita.

”Käytetyn koneen hankinnassa on omat riskinsä, mutta luotimme myyjän asiantuntemukseen. Vertailimme myös muihin koneisiin ja uskalsimme tehdä päätöksen. Myös varmuus siitä, että jos koneen kanssa tulee haasteita, ne saadaan ratkaistua. Molemmin puolinen luottamus pitää olla. Se on ratkaisevaa ja tärkeää kun päätös pitää tehdä. Ei sillä käytännössä ole merkitystä, että onko kone uusi vai käytetty, kunhan luottamus toimijan kanssa on hyvä. Edellisten projektien perusteella uskalsimme päätyä tähän käytettyyn vaihtoehtoon”, jatkavat Jari ja Leif.  

Laajan verkoston kautta sopivia käytettyjä koneita

Evomax toimii globaalin käytettyjen koneiden kauppakanavan Gindumacin Suomen edustajana ja koneita liikkuu ulkomailta Suomeen ja Suomesta rajojen yli useisiin eri maihin. Gindumacin lisäksi Evomax hyödyntää suoria kontakteja muihin Euroopan konekauppiaisiin.

”Suomalaisilla asiakkailla on varsinkin tällä hetkellä tarpeita saada korkean teknologian koneita nopealla toimitusajalla. Etsimme jatkuvasti täsmähakuna koneita suomalaisille asiakkaille. Käytettyä konetta hankittaessa on tärkeä varmistaa koneen kunto ja historia luotettavasti. Lisäksi on tärkeää varmistaa myyjän luotettavuus. Evomaxilla on laaja kansainvälinen verkosto, jonka avulla voimme varmistua siitä, että suomalainen asiakas saa varmasti sitä mitä tilaa”, kertoo Mauri Kautto, Evomaxin toimitusjohtaja.