Mazak-teknologiaa EMO-esittelyssä

Milanon EMO oli kooltaan kompakti, mutta uutuuksia tapahtumassa esiteltiin runsaasti. Yamazaki Mazak esitteli Milanossa kaksitoista työstökonetta, monet automaatiojärjestelmien kanssa. Koneuutuuksiin kuului kaksi maailman ensi-iltamallia, pystykarainen koneistuskeskus VCN-700 sekä entry-level -malli VCE-600. Lisäksi QTE-sarjan sorvauskeskus QTE-300 MSY SG debytoi Euroopan markkinoilla.

Lanseerauksista VCN-700 on Mazakin pystykaraisen VCN-sarjan uutuus ja samalla sarjansa suurin malli. Koneessa on 1500×700 mm:n pöytä, ja vakiona on suorituskykyinen uutuuskara 15 000 1/min kierroksin ja 22 kW:n tehoin. Muita ominaisuuksia Mazakin Euroopan tehtaalla Worcesterissa valmistetussa koneessa ovat mm. FEM-optimoitu C-runkorakenne, esijännitetyt kuularuuvit, lineaarirullajohteet ja suoraan kuularuuveihin kytketyt servomoottorit, jotka mahdollistavat 42 m/min pikaliikenopeuden kaikilla akseleilla. Lisäksi 30 työkalun servomakasiini ja työkalunvaihtoja nopeuttava tuplavarsi-ATC kuuluu pakettiin. Ohjaus on MAZATROL SmoothG.

VCN-700 täydentää Mazakin pystykaraisten koneistuskeskusten VCN-sarjaa.

EMO:ssa esillä ollut VCN-700 oli varustettu optiona integroidulla max. 18 000 1/min kierrokset antavalla moottorikaralla, mikä mahdollistaa vaikuttavat tehon ja väännön, 30 kW / 120 Nm. Karapaketti sisältää myös kuularuuvijäähdytyksen X-, Y- ja Z-akseleilla.

Koneita Worcesterista

Mazakin toinen EMO-lanseeraus, VCE-600, on niin ikään Euroopan tehtaan tuotantoa.

Kyseessä on lähtötason työstökeskus varustettuna kookkaalla Y-akselilla. Kompaktiin tilaan sopivassa koneessa on luokkaansa nähden kookas pöytä, 1300 mm x 600 mm, X/ Y/ Z-liikkeet ovat 1050/600/600 mm.

Koneessa on 12 000 1/min / 18,5 kW / 119,4 Nm kara kahdella nopeusalueella, minkä myötä kone sopii monenlaisten materiaalien käsittelyyn. 

VCE-600 on uusi lähtötason työstökeskus varustettuna kookkaalla Y-akselilla.

VCE-600 on toteutettu Mazakin korkeiden valmistusstandardien mukaisesti, pakettiin kuuluvat mm. esijännitetyt kuularuuvit, suoraan kytketyt servomoottorit ja lineaarirullajohteet akseleilla. Syötöt ovat 36 m/min kaikilla akseleilla.

Koneen vakiovarustukseen kuuluu 24 työkalun makasiini, myös 30- ja 48- työkalun makasiinit ovat optiona.

Ohjaus VCE-600:ssa on Mazakin uusin CNC, MAZATROL SmoothEz, CNC, joka on kehitetty erityisesti lähtötason koneille ja joka tarjoaa käyttäjän avuksi mm. hyvin intuitiivisen ohjelmoinnin. Tämä uusi SmoothEz -ohjaus oli mukana messuosastolla useammassakin yhteydessä.

Useiden Mazakin uusimman sukupolven koneiden tapaan VCE-600 on suunniteltu helposti automatisoitavaksi joko heti tai jälkiasennuksena.

Kompakti ja edullinen sorvauskeskus pieneen tilaan

QTE-sarjan uusi täydennys QTE-300MSY SG -sorvauskeskus nähtiin Milanossa nyt Euroopan messudebyytissä. QTE-300MSY SG on uusi helppokäyttöinen ja edullinen sorvauskeskus, 695 mm:n sorvaushalkaisijalla, jyrsintäominaisuudella, Y-akselilla ja vastakaralla.

QTE-300MSY SG -sorvauskeskus nähtiin Milanossa nyt Euroopan messudebyytissä

Pienempäänkin konepajaan mitoiltaan hyvin sopivassa koneessa on 4000 1/min ja 18,5 kW sorvauskara sisäänrakennetulla moottorilla, tankokapasiteetti on 80 mm.

Pääkara on 10-tuumainen, vastakara 6-tuumainen, Y-akselin liike on 100 mm. Pääkarassa on vakiona C-akseli, vastakarassa se on lisävaruste.

Servokäyttöinen revolveri voidaan varustaa vakiotyökalujen lisäksi pyörivin työkaluin. Jyrsintäkaran teho on 5,5 kW ja enimmäisnopeus 4500 1/min tai 6000 1/min. Lisävarusteena on automaattinen työkalumittaus, työkalun rikkovalvonta sekä erilaisia  

ympäristöystävällisiä ja kustannuksia säästäviä ominaisuuksia, kuten yö- ja taustavalon automaattinen sammuttaminen, jos käyttäjä ei ole paikalla. On myös mahdollisuus automaattiseen lastukuljettimen pysäytykseen, kun kone ei ole toiminnassa. QTE-sarjan sorvauskeskukset on varustettu uudella MAZATROL SmoothEz-ohjauksella, itse asiassa se on ensimmäisenä uudella ohjauksella varustettu Mazak-malli.

INTEGREX i-H -monitoimisorvisarjaan esiteltiin Milanossa mallit i-250H ST ja i-450H ST.

Uudet INTEGREX i-H -monitoimisorvit

EMO-tarjontaan kuului myös kaksi kiintoisaa lisäystä Mazakin uuteen INTEGREX i-H -monitoimisorvisarjaan. Sorvauksen ja B-akselijyrsinnän yhdistävään ja INTEGREX i -sarjan tilalle tulevaan sarjaan esiteltiin Milanossa mallit INTEGREX i-250H ST ja i-450H ST.

Näistä i-250H ST:ssä on kahdeksan tuuman istukka, 5000 1/min/ 22 kW pääkara ja 5000 1/min vastakara, suuremmassa i-450H ST:ssä puolestaan 3300 1/min / 37 kW pääkara ja 4000 1/min vastakara. Molemmissa malleissa on 300 mm:n Y-akseli ja täysin syöttävä 240 ° B-akseli, missä on kompakti 12 000 rpm, 24 kW:n jyrsinkara.

Kaikki I-H-sarjan koneet ovat rakenteeltaan suunniteltu valmiiksi automaatioon, mm. työkalumakasiini on sijoitettu koneen taakse. Menettely mahdollistaa helpon pääsyn makasiinialueelle, työkaluja voidaan myös ladata ja purkaa koneen etuosasta, mikä helpottaa käyttöä. 38:n työkalun makasiinin voi korvata 74 ja 112 työkalun makasiinilla.

MAZATROL SmoothEz -CNC on kehitetty erityisesti lähtötason koneille ja tarjoaa käyttäjän avuksi mm. hyvin intuitiivisen ohjelmoinnin.
 

Automaatiojärjestelmävaihtoehtoja on monia, kuten tangonsyöttölaitteet ja robottijärjestelmät. Uusi Smooth RCC (Robot Cell Controller) lisää seurannan mahdollisuuksia ja Robot Setup Assist mahdollistaa robotin ohjelmoinnin samassa koordinaattijärjestelmässä kuin kone.

Integtex i-250H ST:lla esiteltiin Milanossa TA-35/270 plug-and-play -automaatiojärjestelmä.

Uusia automaatiotuotteita

Mazak-konemalleja oli EMO:ssa mukana 12, yli puolessa messukoneista oli mukana integroitu automaatioratkaisu. Automaatiotuotteita oli erilaisia, mm. Palletechin uusi versio, uusia tuotteita robottipanostukseen sekä 5-akselikoneiden automatisointiin.

Osasto alleviivasi myös vihreitä arvoja, uudet digiteknologiat, kuten Energy Dashboard auttaa selvittämään ja optimoimaan valmistuksen energiankulutusta ja CO2-vaikutusta.

Mazak esitteli myös virtuaalikoneistuksen mahdollisuuksia uuden sukupolven MAZATROL SmoothAi -ohjausjärjestelmän ja Digital Twin -teknologian avulla. Tekoäly voi auttaa valmistavaa yritystä datan käsittelyssä ja analysoinnissa ja sitä kautta heidän kaikessa tuotannon suunnittelun keskeisessä päätöksenteossa.

Kari Harju