Konepajakoulu aloitti Tampereella

Uusia muotoja metallin koulutukseen: Tampereen seudulla aloittelee toimintaansa Konepajakoulu, mikä rakentaa alan koulutuksen tarpeisiin uudenlaista verkostomaista yhteistyökuviota.

Töitä olisi, mutta mistä tekijöitä? Väkeä koulutukseen on paitsi vähän, myöskään osaamisen kohtaanto ei toimi. Teollisuuden monet työtehtävät ovat niin vaativia, että perustutkinnon tarjoama osaaminen ei riitä töistä suoriutumiseen.

Tällaiseen taustaan pureutuu nyt Tampereella henkiin uudelleen herätetty metallin alan teollisuusoppilaitoskuvio. Tuo kuvio, Konepajakoulu, on yhteistyökokonaisuus, missä ovat mukana paikalliset ammatillisen koulutuksen tarjoajat toimijat Tredu ja TAKK sekä mm. henkilöstöpalvelualan yritykset. Koulun toimintaa käynnistettiin avajaistilaisuudella Tampereella joulukuulla.

Uusi palvelu yrityksille

Konepajakoulu rakentaa tamperelaisille konepajakouluperinteille, mutta kyseessä ei ole fyysinen oppilaitos vaan ennemminkin eri tahojen mahdollisuuksien tiivistäminen koulutuksen tehostamiseksi niin perustutkintotasolla kuin jatkokoulutuksessakin.

Metallin alan teollisuusyrityksille Konepajakoulu on palvelu, mikä pyrkii helpottamaan uuden henkilökunnan löytymistä kuin sen jatkokoulutustakin. Toimintamuotoja ovat täsmäkoulutus ja kurssitus.

”Rekrytilanteessa yritys valitsee sopivimmat tekijät oppilaitostemme opiskelijoista, joilla on perusosaaminen alalta. Konepajakoulu huolehtii rekrytointiprosessin etenemisestä, kartoittaa osaamistarpeet ja kokoaa sen pohjalta koulutuskokonaisuuden”, konkretisoi koulun toiminnan yhtä mallia avajaisissa Konepajakoulun toimitusjohtaja Peer Haataja.

Konepajakoulun toimitusjohtaja Peer Haataja esitteli koulun toiminnan perustaa avajaistilaisuudessa.

Konepajakoulu on kehittyvä hanke, toimintamuodot täsmentyvät ajan mittaan. Uudesta Konepajakoulusta toivotaan kuitenkin yhtä uudentyyppistä ratkaisua osaajapulaan Pirkanmaan seudulla, millä alueella hyviä ratkaisuja kaivataan muutenkin. Konepajakoulun avajaisissakin yksi näkökulma näissä asioissa oli mm. juuri työperäisen maahanmuuton tehostaminen yhtenä vaihtoehtona työvoimapulaan.

Monitahoinen yhteistyökokonaisuus

Konepajakoulun avajaisissa mukana oli väkeä laajalti eri yhteistyötahoilta. Johtaja Outi Kallioinen Tredusta ja TAKK:n rehtori Teppo Tapani avasivat tilaisuuden. Toimitusjohtaja Peer Haatajan esityksen jälkeen ST-koneistuksen hallituksen puheenjohtaja Tommi Peltonen toi mukaan yritysnäkökulmaa ja kertoi yrityksen kokemuksia ja työvoimaratkaisuja ja painotti alan imagopuolen merkitystä koulutusasioissa.

Peltonen on mukana Tampereen Teollisuusoppilaitos Oy:n hallituksessa, mikä toimii Konepajakoulun taustalla ja on Tampereen Aikuiskoulutussäätiön tytäryhtiö. Aikuiskoulutussäätiön puheenjohtaja on Markku Lehtinen.

Joulukuisissa avajaisissa työllisyysjohtaja Regina Saari Tampereen kaupungilta kertoi työllisyyden hoidon kuntakokeilusta, ja ulkomaan rekrytointimahdollisuuksia taustoitti TAKK:n toimialajohtaja Risto Björn.

Kari Harju