Sasky uudistaa koulutuskalustoaan Mäntän yksikössä

Sasky vahvistaa metallin alan koulutusympäristöä Mäntän seudun koulutuskeskuksen yksikössään. Heidenhain-ohjauksella varustettu pystykarainen Akira-Seikin koneistuskeskus on uusi ajanmukainen lisä oppilaitoksen kone- ja tuotantotekniikan opetukseen.

Pätevät koneet ovat koulutuksessa tärkeä asia. Ajanmukainen kalusto pitää opiskelijoiden motivaation kunnossa ja on avainasia myös yritysyhteistyölle, joka tämän päivän ammatillisessa koulutuksessa monin tavoin korostuu.

Näin on tilanne myös Saskyn osalta. Sasky on koulutuskuntayhtymä, ja sen yksi yksikkö on Mäntan seudun koulutuskeskus. Yksikkö kouluttaa ammattilaisia monelle alalle, tekniikan puolella mm. autoalalle, sähkötekniikkaan sekä tietenkin metallialalle, missä koulutusta tarjotaan niin koneistukseen kuin levytöihinkin nuorisopuolelle ja aikuiskoulutuksena.

”Nyt opiskelijoita on kaikkiaan noin seitsemänkymmentä. Viime vuosina opiskelijamäärät ovat kasvaneet, eli viesti alan vahvoista työllistymisnäkymistä lienee tavoittanut tälle alalle kouluttautumista harkitsevat. Kova pula on alan osaajista, kovasti heitä meiltäkin kysellään, kauempaakin”, kertoo kone- ja tuotantotekniikan opettaja Jari Turpeinen.

Mäntän kone- ja tuotantotekniikan tiloja koneistuksen osalta. Opiskelijoita on nyt noin 70.

Paikallista koulutusta

Metallin opiskelijat Mäntän yksikössä ovat Mäntästä ja Keuruulta, ja myös mm. Jämsästä ja Orivedeltä tullaan yksikköön opiskelemaan.

Mäntässä paikallista metallialan opiskelumahdollisuutta pidetään tärkeänä asiana niin opiskelijoiden kuin yrityselämänkin kannalta.

”Paikallisesta metallialan koulutuksesta hyötyvät niin lähiseudulta kotoisin olevat opiskelijat, joiden ei tarvitse lähteä opiskelemaan isompiin keskuksiin kuin lähistöllä toimivat yrityksetkin.”

”Useita metallialan yrityksiä tässä lähistöllä toimii, ja heidän kanssaan teemme koulutusasioissa monenlaista yhteistyötä. Toki tiivistämiseenkin aina on sijaa, toivomme tänne lisää yritysprojekteja, oikeita töitä. Näin saadaan koneet tehokkaaseen käyttöön ja opiskelijat tiiviisti kiinni teollisuuden toimintaan”, Turpeinen sanoo.

Uusi koneistuskeskus on mittava investointi Mäntän metallikoulutukseen, toteavat Mäntän seudun koulutuskeskuksen rehtori Arto Pylvänäinen (oikealla) sekä kone- ja tuotantotekniikan opettaja Jari Turpeinen.

Uusi koneistuskeskus

Teknologia kehittyy ja sitä kautta koulutuksen ajantasaisuus vaatii satsauksia koulutuksen ympäristöön ja välineisiin koneinvestoinnit mukaan lukien.

Ne taas mahdollistuvat mm. rahoituksen osalta paremmin, kun opiskelijamäärä kehittyy suotuisasti. Mäntässä konekantaa on uusittu viime vuosina mm. sorvien osalta ja nyt tänä vuonna osastolla voitiin jälleen toteuttaa konetäydennys, kun uusi pystykarainen Akira-Seikin CNC-koneistuskeskus V3XP asennettiin metallin koulutustiloihin. Kone korvaa koulutuskäytössä aiempaa kalustoa.

”Uuden ajanmukaisen koneistuskeskuksen hankinnan aika oli todellakin käsillä, ja kilpailutusprosessissa valinta päätyi tähän ratkaisuun. Koneessa on Heidenhain TNC 620 -ohjaus, mikä määritteli paljon asioita lähdössä.

”Heidenhain oli vaatimuksemme, se on asiakasprojektiemme kannalta keskeinen asia. Hinta määritteli puitteet ja myös koneen koko oli rajallisissa tiloissa olennainen seikka. Lisäksi saimme lisäksi mukaan hyviä ominaisuuksia kuten neljännen akselin ja karanläpijäähdytyksen. Tämä nykytekniikan kone oli meille ominaisuuksiltaan, kooltaan ja kustannuksiltaan sopiva paketti”, Turpeinen sanoo.

Investoinnin yhteydessä yksikköön saatiin useita ohjausalustoja. Ne ovat koulutustilassa käyttövalmiina.

Opetusnäytöt opetuksen tueksi

Mäntän metallikoulutuksen uusi kärkikone asennettiin paikoilleen syksyllä.

”Koneen oli tarkoitus saada opetuskäyttöön heti syksyn alkuun, mutta kone myöhästyi muutamalla kuukaudella aikataulusta mm. aikaan liittyvien logistiikkahaasteiden myötä. Nyt otamme koneen käyttöön sitten kevätkaudelle”, Turpeinen sanoo.

”Miellyttävä yllätys koneen hankinnan yhteydessä oli, että Heidenhainin opetuslaitoksille suunnatun kampanjan myötä saimme käyttöömme vähän kuin samassa paketissa kymmenen ohjausalustaa. Ne ovat opetusluokkaan jo niin ikään asennettu käyttövalmiiksi”, sanoo Turpeinen.

Konekannan kehitys Saskyn Mäntän yksikön metallikoulutuksessa jatkunee jo aivan lähitulevaisuudessa. Hitsaussimulaattori on tilauksessa, suunnitelmissa on kuitulaserin hankinta.

”Teollisuuden koulutustarpeet ohjaavat kehitystä. Lähellä on useita tunnettuja laserleikkausalan toimijoita”, sanoo Turpeinen.

Kari Harju