UTEK-hanke päivitti oppilaitosten laitekantaa Oulussa – Yhteispanostus koulutusympäristöihin

Oulun ammattiopisto OSAO ja Oulun Ammattikorkeakoulu Oamk kehittävät metallin oppimisympäristöjään. Syyskuun lopulla päättyvässä EU-tuetussa hankkeessa on päivitetty koulutuksen laitekantaa sekä oppilaitosten ja yritysten yhteistyön mahdollisuuksia yli 888 000 euron arvosta.
Uusien ammattilaisten koulutus tarvitsee asiallisia laitteita. Samalla koituu etuja oppilaitosten ja yritysten yhteistyölle, mitä nykykoulutus tunnetusti painottaa.

Niitä asioita Oulussa on edistetty viime aikoina Uudet Tekniikat eli UTEK-hankkeessa, minkä tavoitteena on vahvistaa alueen metalli- ja konepajateollisuuden kilpailukykyä ja varmistaa osaltaan osaavan työvoiman saantia jatkossa laitehankintojen kautta. Hanke alkoi vuonna 2019 ja maaliin päästään nyt syyskuussa 2022.
Koneistus, levytyö, robotiikka
UTEK-hankkeen puitteissa on kehitetty niin CNC-koneistuksen, laserleikkauksen kuin automaatioon ja robotiikkaankin liittyvää kone- ja laitekantaa sekä muita mahdollisuuksia mittavalla, 888 000 euron panostuksella.

”Oppimisympäristö paranee laitekantaa päivittämällä ja työelämän ja oppilaitosten välinen yhteistyö kehittyy. Niin saadaan osaavaa työvoimaa alueen yrityksiin”, taustoittaa hankkeen ajatusta hankevastaava Pekka Leinonen OSAO:sta.
Toteutuksessa on painottunut isosti oppilaitosten yhteistyö ja alan yritysten tarpeet.
”Tavoitteenamme on edistää oppilaitosten oppimisympäristöjen tehokasta yhteiskäyttöä. Uudenaikaisten oppimisympäristöjen avulla mahdollistamme myös ammattiopisto- ja korkeakouluopiskelijoiden projektit yrityksissä, projektityöt ja työpaikoilla tapahtuva oppiminen”, toteaa Vesa Rahkolin Oamkista.

Ajankohtaisasiaa teemapäivässä
UTEK-hankkeessa hankittiin OSAO:n Kaukovainion tekniikan yksikköön mm. Mazakin kolmiakselinen koneistuskeskus sekä Bystronicin tasolaser sekä hitsauksen kalustoa.
Kalustoa modernisoiva päivitys oli tavoitteena ja sellainen toteutettiin. UTEK-hanke päättyy nyt syyskuussa, mutta metallin kehityshankkeita on ajatuksissa Oulussa jatkossakin. Ne voivat liittyä mm. suunnittelun alueelle.
UTEK-hanketta esiteltiin OSAO:n Kaukovainion yksikössä teemapäivässä kesäkuussa otsikolla Tulevaisuuden näkymät konepajassa. Sen puitteissa kuultiin oppilaitosten- ja hankkeen esittelyn lisäksi puheenvuoroja mm. 3D-tulostukseen liittyen, teemaa käsittelivät omissa esityksissään eri näkökulmista Vossi Groupin Marko Vossi ja Tamsparkin Jussi Tammisalo. ABB:n Matti Pellikka kertoi robotiikkasovellutuksista konepajateollisuudessa. Teemapäivän yhteydessä tutustuttiin myös OSAO:n kone- ja tuotantotekniikan oppimisympäristöihin ja uuteen laitekantaan kierroksella opetustiloissa.

Kari Harju
Koulutuskuntayhtymää OSAO
OSAO on kahdeksan kunnan omistama koulutuskuntayhtymä, joka järjestää ammatillista koulutusta Oulun seudulla. OSAOn koulutusyksiköt sijaitsevat Oulussa, Kempeleessä, Limingassa, Muhoksella, Pudasjärvellä ja Taivalkoskella. Opiskelijoita on kaikkiaan 8500, kone ja tuotantotekniikassa opiskelee vuosittain 300 – 500 henkilöä.
Oulun ammattikorkeakoulu eli Oamk
Oulun ammattikorkeakoulu eli Oamk on Oulun seudulla toimiva ammattikorkeakoulu. Oamkissa on noin 9 000 opiskelijaa, toimipisteet sijaitsevat Oulussa ja Oulaisissa ja lisäksi projektiluonteista toimintaa on useilla paikkakunnilla Pohjois-Suomessa. Konetekniikan suuntautumisvaihtoehdot Oamkissa ovat auto- ja työkonetekniikka, koneautomaatio ja tuotantotekniikka.
Kari Harju