Savon ammattiopisto kehittää oppimisympäristöään – ”teknologiaa tasolle, millä teollisuus tänä päivänä toimii”

Savon ammattiopisto vahvistaa metallin alueen koulutuksen kone- ja laitekantaansa. Vastapäättynyt koneiden, laitteiden ja mm. simulaatioympäristöjen investointihanke vie oppilaitoksen teknologiaa tämän päivän teollisuuden edellyttämälle tasolle ja kehittää olennaisesti mm. koneistuksen koulutusympäristöä.

Kuopiossa toimiva Savon ammattiopisto on osa Savon koulutuskuntayhtymää, monialaista Iisalmen, Kuopion ja Varkauden alueilla toimivaa koulutusorganisaatiota.

Integrex i-100S-monitoimisorvissa pyörintähalkaisija on 530 mm ja tankokapasiteetti 51 mm. Ohjaus on uusi Mazatrol.

Tekniikkaa oppilaitoksessa opiskellaan useilla aloilla ja yksi niistä on kone- ja tuotantotekniikka. Sen puitteissa Savon ammattiopisto tarjoaa koneistuksen, levytyön ja hitsauksen sekä koneasennuksen koulutusta.

”Koulutus vastaa tämän alueen tarpeisiin. Savon alue on yksi metallin keskittymä ja konepajasektorin yrityksiä on runsaasti. Koulutusyhteistyö yritysten kanssa on arkipäivää, se on tiivistä ja monimuotoista. Alueen yritykset tarvitsevat koulutettuja osaajia”, sanoo CNC-koneistuksen opettaja Jukka Marttinen.

Tiivistä yritysyhteistyötä

Kone- ja tuotantotekniikkaa opiskelee Kuopiossa nuoriso- ja aikuisopinnoissa nyt noin 150 opiskelijaa, henkilökuntaa 15 henkilöä, ja oppilaitoksena Savon ammattipisto on tuttu nimi esimerkiksi Taitaja-kisojen yhteydestä.

Talon opiskelijat ovat pärjänneet kisassa lajivoittoihin ja World Skills -edustuksiin saakka.

Mazakin monitoimisorvi Integrex i-100S on hankinta Savon Ammattioppilaitoksen koneistuksen koulutustarpeisiin. Koneella vahvasti käyttöönotossa mukana ollut Juho Saastamoinen, Taitaja-kilpailun aluesemifinaalin tämän vuoden voittaja ja kevään finaaliin matkaava kolmannen vuoden opiskelija.

Parhaillaan Savon ammattiopistossa kehitetään yhtenä painopistealueena kone- ja tuotantotekniikan koulutuksen puitteita ja ammattiopiston kone- ja laitekantaa voimakkaasti eteenpäin.

”Teknologia kehittyy ja automaatio sekä robotisaatio lisääntyvät yrityksissä voimakkaasti. Automaatiota myös hyödynnetään tänä päivänä yhä laajemmin myös pienemmissä yrityksissä. Kehityshanke vastaa tähän teemaan”, Marttinen kertoo.

”Laajempana yhteytenä on alan koulutuksen muutto jatkossa uudelle kampusalueelle lähelle Savonia-ammattikorkeakoulua. Se mahdollistaa jatkossa yhä syvemmän yhteistyön myös yritysten suuntaan”, sanoo levypuolen ja hitsauksen opettaja Jukka Saastamoinen.

Jukka Marttinen (oikealla) ja Jukka Saastamoinen ovat olleet Teknologia digitalisoituu -hankkeessa alusta saakka. Hanke kehitti Savon ammattiopiston kone- ja tuotantotekniikan konekantaa monella tasolla.

Vahva paketti koulutuskäyttöön

Kone- ja laitekannan kehityskokonaisuus pitää sisällään satsauksen mm. Bystronic -kuitulaserleikkausteknologiaan, mobiiliin hitsausautomaatioon, varastoautomaatioon, liikuteltaviin simulaatioympäristöihin ja hitsauksen pilvipalvelujen hyödyntämiseen.

Lisäksi kokonaisuuden tuoreena ja samalla myös mittavimpana yksittäisenä panostuksena vahvistettiin olennaisesti koneistuksen oppimisympäristöä uuden alan teknologiakärkeä edustavan monitoimisorvin myötä.

Kuopioon asennettiin vuodenvaihteessa Mazakin Integrex i-sarjan monitoimisorvi i-100S, nykyaikainen, mutta kompakti ja siten myös opetuskäyttöön hyvin sopiva paketti sorvaus/jyrsinkaralla sekä kääntyvällä B-akselilla. Integrex i-100S:n pyörintähalkaisija koneessa on 530 mm, sorvauspituus 854 mm ja tankokapasiteetti 51 mm.

”Koneessa ovat mukana sorvaus, poraus-, kierteitys ja jyrsintäominaisuudet 5-akselityöstöön saakka ja konetta ohjataan uudella ja erittäin monipuolisella Mazatrol-ohjauksella, joka lukee mm. solid-muodot suoraan.Otimme koneeseen mukaan robottivalmiuden. Luulavimmin kone varustettaanjatkossa yhteistyörobotilla”, Marttinen sanoo.

Hitsauksen pilvipalvelun kehitys oli hankkeen osa-alue. Eri kampuksille sijoitetut hitsauskoneet välittävät reaaliaikaista dataa pilvipalveluun. Järjestelmä mahdollistaa mm. hitsauksen monipuolisen tiedonsiirron, jäljitettävyyden sekä koneiden keskinäisen yhteydenpidon.

Kolmen vuoden jatkohanke

Kuopiossa toteutettu projekti oli mittava hanke, mutta samalla tärkeä osa koulutuksen kehittämistä ajan vaateisiin.

”Koneet ja laitteet mahdollistavat koulutuksen tason, millä teollisuus tänä päivänä toimii ja vahvistaa siten koulutuksen yhä vain tiiviimpää yhteyttä työelämään ja yritysten tarpeisiin”, sanoo Jukka Marttinen.

”Ajanmukainen oppimisympäristö on myös vetovoimatekijä. Nykyaikainen konekanta lisää opiskelijoiden alaa kohtaa tuntemaa kiinnostusta ja turvaa siten osaltaan osaavan työvoiman saatavuutta jatkossa”, toteaa Jukka Saastamoinen.

Kuopion kone- ja laitehankinnat mahdollistaneen Teknologia digitalisoituu -hankkeen kustannusten kokoluokka oli yli 1,8 miljoonaa euroa. Hanke toteutettiin EU:n alueellisella EAKR-rahoitustuella.

Simulointiympäristöjen avulla opiskelijat opiskelevat aidontuntuisissa tilanteissa ja saavat taidoistaan myös välitöntä palautetta. Kuvassa Jukka Saastamoinen demoaa hitsauksen simulointikokonaisuutta.

Savon ammattioppilaitoksessa on parhaillaan käynnissä jatkokokonaisuutena viime vuodenvaihteessa käynnistynyt nk. Teollisuuden uudet osaajat -hanke, minkä ajatuksena on kehittää joustavia koulutusmuotoja sekä oppilaitoksen ja yritysten osaamista.

Yksi hankkeen koulutusten tavoitteista on viedä eteenpäin Teknologia digitalisoituu -hankkeessa hankittujen koneiden, laitteiden ja oppimisympäristöjen käyttöönottoa ja hyödyntämistä. Teollisuuden uudet osaajat -hanke kestää kolme vuotta. Hanke on EU:n sosiaalirahaston rahoittama.

Kari Harju