Työkaluvalmistajat esillä AMB:ssä

AMB-messut järjestettiin Saksassa Stuttgartissa syyskuussa. Koneita, laitteita ja toki työkalu-uutuuksia esiteltiin laajalla kattauksella. Maanterä oli mukana isolla joukolla tapaamassa pitkästä aikaa nykyisiä ja uusia toimittajiaan.

Työkaluvalmistajat esittäytyivät Stuttgartissa kookkaassa hallissa 1. Maanterän paletista mm. Allied Machine & Engineering, Wohlhaupter, Ingersoll, Mapal, Hainbuch ja LMT Fette esittelivät laajasti uutuuksiaan.

Allied Machining & Engineeringin T-A Pro -porajärjestelmän M-geometria ruostumattomalle teräkselle esiteltiin messuilla.

Uudistuvaa mallistoa

Reiänvalmistustyökalujen tekemiseen erikoistunut Allied Machining & Engineering toi esille valtavan määrän tuotteitaan. Yhtenä kohokohtana oli T-A Pro -porajärjestelmän uusi M-geometria ruostumattomalle teräkselle. Samaan organisaatioon kuuluvan Wolhaupterin puolelta esillä oli mm. 465 (464) -hienoporauspää, johon on liitetty 3E TECH -moduuli tarkan ja nopean säätämisen helpottamiseksi.

Ingersoll esitteli messuilla mm. laajan käyttöalueen tarjoavaa Octoplus -tasojyrsintään. Jyrsimistä on saatavilla runkoja monella eri teräjakovaihtoehdolla sekä suuri valikoima teräpalageometrioita ja laatuja eri materiaaleille. Jyrsimen 16-särmäisellä teräpalalla päästään korkeaa ”kustannus per särmä” -tehokkuuteen. Esillä olivat myös työkalut hammastukseen, Power skiving, vierintä-, vierintäpisto- sekä muotojyrsintätyökalut. Ingersoll tarjoaa vaihtoehdon myös räätälöitävien työkalujen tekemiseen 3D-tulostuksella.

Mapalin e-mobility-hanke oli vahvasti esillä valmistajan messuosastolla Stuttgartissa.

Mapal oli esillä vahvasti e-mobility -hankkeellaan perinteisten polttomoottoriajoneuvojen siirtyessä nopeasti sähköisiin ratkaisuihin. Mapal tarjoaa osaamista ja tarkkuutta erikoisratkaisuihin, muun muassa hienoporauksen sekä toleranssireikien valmistuksessa. Valmistajan valikoimassa ovat myös korkealaatuiset ja kestävät lastuavat työkalut, myös titaanin ja titaaniseosten työstöön. Mapal valmistaa myös työkalujen säilytys- ja hallintaratkaisuja. 

Hainbuchin osastolla keskityttiin automaatioon. oli esillä nopeasti vaihdettava CentroteX -kappaleen kiinnitinjärjestelmä, joka vähentää merkittävästi työkappalekiinnittimien vaihtoaikaa. Esillä oli myös konenäöllinen kappaleiden poiminta-latausrobotti, koneistuskeskuksen kylkeen integroitava 0-piste -palettijärjestelmä sekä kiinnittimeen integroitava työkappaleen mittausjärjestelmä.

LMT Fetten kierteytyspää F6B.

Kierteytyspäitä vaativaan valmistukseen

Kierteytyksen erikoisosaajan LMT Fetten tuotteista esillä oli muun muassa EVOLine -tangentiaalinen kierteytyspää, jota voidaan käyttää monitoimikoneissa ja jonka etuina ovat nopea työstöaika, suuret työstövoimat sekä korkealaatuinen työstöjälki. Rullia on tarjolla halkaisijavälillä 1.6–64 mm. Osastolla oli myös laaja valikoima aksiaalisia kierteytyspäitä, joilla voidaan työstää esimerkiksi tuulivoimaloiden tukijalkojen kierteitä isoilla halkaisijoilla.

Maanterän paletin työkaluja valmistavista päämiehistä esillä olivat myös mm. Boehlerit, Bilz, Paul Horn, Gesac, Reime Noris, Alesa, Nachi, Forkardt, Baublies, SAB ja Wikus.

Muista Maanterän laitevalmistajista esittäytyivät esimerkiksi Dormatec ja Karmetal. Dormatecin tuotevalikoimaan kuuluvat korkeapaineyksiköt työstökoneisiin, ilmanpuhdistusjärjestelmät, öljynerottelijat, erilaiset suodatinjärjestelmät ja imupöydät.

Karmetal -sahat ovat yksi Maanterän uusimmista edustuksista. Valikoimissa on yli 70 mallia mukaan lukien sekä manuaaliset ja automaattiset vannesahat, automaattiset pyörösahat materiaalin syöttölaitteilla sekä suurnopeussahat.