Uutuuksia, automaatiota – AMB 2022, Stuttgart, osa 3

Metallin konetapahtuma AMB järjestettiin Saksan Stuttgartissa 13.-17. syyskuuta. Neljän vuoden tauon jälkeen päästiin jälleen messuille ja perinteisiin tunnelmiin, uutuuksia esiteltiin runsaasti, automaatioratkaisut korostuivat. Seuraavassa kuvakatsauksen kolmas osa, ensimmäinen osa on julkaistu Konekuriirin uutissivulla 7.10., ja toinen osa 31.10.

Uudella nimellä eteenpäin: Doosan Machine Tools on nyt DN Solutions ja uusi logokin on toteukseltaan varsin mainiosti talon Puma-sarjaan sopiva. Kuvassa yksi AMB-osaston koneista, pystysorvi VTM8300 M työkalunvaihtoautomaatiolla varustettuna. Suomessa koneet myy Duroc Machine Tools.
Maanterän uusia edustuksia Suomessa ovat Karmetalin sahat. Valikoimissa on yli 70 mallia mukana lukien sekä manuaaliset, automaattiset kuin suurnopeussahatkin ja suurimman osan sahakomponenteista Karmetal tekee itse. Messuilla olivat mukana pari esimerkkiä talon vannesahatarjonnasta. Kuvassa Vortex 150.
Saksalaisen Hellerin tuotantoa ovat 4- ja 5-akseliet koneistuskeskukset. ja Uusi Heller H 4000: nyt neljänteen sukupolveen edennyt 4-akselinen koneistuskeskusmalli tuo valmistajan mukaan melkoisen paketin uutta nopeutta suorituskykyä koneistustöihin. Power and Speed-kokoonpanot eri asiakastarpeisiin.
Sahausteknologia sijoittui messuilla halliin 8 ja mukana heti halliin johdattamassa sisäänkäynnin lähellä oli mm. Behringer GmbH. Kuvassa osaston kookkain vannesahamalli HBE 520-926G, kapasiteetti 90° pyöreällä materiaalilla 520mm, kulmikkaalla 920×520 mm. Suomessa maahantuoja on Prodmac.
Vaakakarainen koneistuskeskus HS 6300 II Fanuc-ohjauksella on Hyundai-Wian uutta mallistoa, biox-tyyppinen rakenne, Z-akselin symmetrinen toteutus, tehokas lastunpoisto ja mm. 60 mm/min pikaliikkeet sekä kookas työalue, 1,050/900/1,000 mm X/Y/Z, kuuluivat mallin vahvuuksiin.
GF:n konetarjontaa messuilla edusti komeasti mm. CUT X 350, nopea ja myös vasta EDM-teknologian kanssa ensi askelia ottavalle helppokäyttöinen lankasahamalli. Liikealueet 350x25x256 mm, max. kappalekoot 750x550x250 mm, RA 0.08µm (teräs). Suomessa GF:n edustaja on Tamspark.
Zeiss esitteli messuilla laitteita ja ohjelmistoja mittauksen eri alueille. Kuvassa lähinnä DuraMax, teollisessa tuotantoympäristössä tapahtuviin mittauksiin kehitetty koordinaattimittauskone nopeisiin yhden pisteen mittauksiin sekä ääriviivojen ja vapaamuotoisten pintojen skannaukseen. Mittausalue 500 x 500 x 500 mm3
Väkeä hallit pinkeänä. Haastavien pandemia-aikojen jälkeen AMB järjestettiin nyt ensimmäisen kerran neljään vuoteen. Kaksi vuotta sitten perinteisesti joka toinen vuosi pidettävä tapahtuma peruutettiin. Mielenkiinto messuja kohtaan oli suurta ja se näkyi kävijämäärässä käytävillä. Näkymä hallista 3.