Sate Steel aloitti tulostustyöt – Särmäystyökaluja ja robottitarttujia kustannustehokkaasti

Metallia korvaava 3D-hiilikuitutulostaminen on viime aikoina tehnyt vahvasti tuloaan konepajoihin. Sate Steel hankki syksyllä tulostimen ja tulostaa sillä mm. särmäystyökaluja ja robottitarttujia. Kustannuksia säästyy mukavasti koneistusvaihtoehtoon verraten.
Sate Steel Oy on salolainen konepaja.
1980-luvun alussa käynnistynyt perheyritys tekee metallialan alihankintaa sekä valmistaa omia tuotteita esimerkiksi materiaalinkäsittelyn tarpeisiin.
Yritys on erikoistunut metallilevyjen laserleikkaukseen, mekaaniseen levyntyöstöön, särmäykseen, myös robotisoituna, sahaukseen, hitsaukseen sekä putkien taivutukseen ja aikaa vastaavalla kalustolla mennään, tasokuitulaser leikkaa 22 mm mustaa rautaa ja 18 mm vahvuista ruostumatonta ja esimerkiksi 16 mm alumiinia.

Työstettävinä materiaaleina ovat teräksen, RST:n ja alumiinin lisäksi kuitulasertekniikan mahdollistamat kupari ja messinki sekä kuumasinkitty ja sähkösinkitty teräs, mangaani sekä tinapronssi.
”Asiakkaamme ovat elektroniikkateollisuuden ja huonekaluteollisuuden toimijoita ja esimerkiksi mainostoimistoja”, kertoo toimitusjohtaja Petri Iivonen.
Isosti hyötyä
Kun levytöitä tehdään, paitsi koneita, monenlaisia tarvikkeita ja työkaluja tarvitaan.
Perinteisesti ne tehdään koneistamalla.
Viime aikoina näihin töihin on tullut 3D-tulostamisen yleistymisen myötä kuitenkin myös uusi vaihtoehto ja se vaihtoehto on kiinnostanut viime aikoina myös Sate Steelin väkeä.
Varsinkin talon nuorempaa polvea.

”Tulostaminen on mielenkiintoista uutta teknologiaa, ja tietyissä asioissa sen käytöstä voi konepajalla olla isosti hyötyä. Sen avulla voidaan toteuttaa asioita totuttua kustannustehokkaammin”, kertoo Niklas Iivonen, perheyritys Sate Steelin kolmannen sukupolven edustaja veljensä Matias Iivosen kanssa.
Kun uudet ratkaisut kiinnostavat ja ne järkeviksi nähdään, konkreettisia asioita tapahtuu.
Sate Steelin osalta näin kävi tämän syksyn Alihankintamessuilla, kun yritys tutustui lähemmin teollisuustason Markforged Mark Two -hiilikuituprintteriin. Tilaus Vossi Groupilta laitettiin vetämään ja nyt talossa on muutaman kuukauden ajan tehty levytöiden lisäksi tulostustöitä.

Alkuun niissä päästiin perin nopeasti.
”Kun laite saapui, jo parin tunnin päästä asennuksesta tulostimme sillä ensimmäisen kappaleen. 3D-mallin olimme toki tehneet ennakkoon.”
”Kun 3D-mallinnus on tuttua puuhaa, laitteen kanssa pääse nopeasti alkuun. Softa on helppokäyttöinen, messuilla saimme opastusta käyttöön ja loput katsoin netistä”, Niklas Iivonen kertoo.
Lujia kappaleita
Kun ensi tulostus oli heti menestys, on sen jälkeen uusia tulosteita syntynyt vauhdilla.
Yrityksessä on tulostettu mm. hitsausjigejä ja robottitarttujia särmäysrobotille. Yksi mielenkiintoinen sovellusalue on särmäystyökalujen, kuten särmäyspitimien tulostaminen.
Kummankin osalta yrityksessä nähdään melkoinen potentiaali.
”Emme koneista itse, ja niin koneistettujen jigien kuin työkalujenkin hankkiminen on kallista puuhaa. Tulostamalla kustannukset laskevat koneistettujen osien hankintaan verraten.”
”Lisäksi etuna usein on myös nopeus. Ulkoa hankinta vie aikaa, tämä tekee osat muutamassa tunnissa”, sanoo Petri Iivonen.

Tulostustöissä materiaalit ovat aina kriittinen tekijä. Prototyypit tehdään edullisella PLA:lla, lopputuotteet Onyxilla.
”Onyxissa on muovin seassa pilkottua hiilikuitua, jota vahvistetaan edelleen pitkäkuituisella hiilikuidulla, lasikuidulla, lämmönkestävällä lasikuidulla tai kevlarilla. Se on lujaa, täysin metallia korvaavaa materiaalia”, Niklas Iivonen sanoo.
Sate Steel käyttää tulostusalueeltaan 320x154x134 mm:n Mark Twon tulostamia jigejä ja särmäystyökaluja lähinnä omassa tuotannossaan ja jatkossa mielissä siintelevät myös asiakastulosteet.
”Asiakastyöt ovat ilman muuta tavoitteenamme, jonkin verran olemme niitä jo tehneetkin”, sanoo Niklas Iivonen.
Kari Harju