Kailin investoi kilpailukykyyn

Hollolassa toimiva ohutlevykonepaja Kailin Oy kehittää tuotantomahdollisuuksiaan. Uusi Bystronic-laserleikkauskone sekä automaattisella työkalunvaihdolla varustettu särmäyspuristin lisäävät kapasiteettia, tehostavat toimintoja ja tuovat myös uutta ergonomiaa töihin.

Kailin Oy:n teollista tuotantoa ovat ruostumattomasta ja haponkestävästä teräksestä sekä alumiinista valmistetut tuotteet ja rakenteet.  Alalla yritys on toiminut vuodesta 1996.

Alkuun yrityksen alihankinnassa keskityttiin laserleikkeisiin ja särmäykseen, nykyisin palettiin kuuluvat myös, mankeloinnit, hitsauskokoonpanot eri työvaiheineen, leikkeiden jatkojalostus, sekä kokoonpanot.

Särmäyspuristin on puristusvoimaltaan 200-tonninen ja taivutusleveydeltään kolmimetrinen.

”Hitsatuille rakenteille tarjoamme myös pintakäsittelynä peittauksen, sertifioitu peittaamo löytyy omasta konsernista JVS-Steel Oy:stä. Työt tehdään usein asiakkaiden malleista, myös suunnittelupalvelut ovat saatavissa tarvittaessa. Kehitämme yhdessä asiakkaiden kanssa valmistuksen osalta uusia menetelmiä ja tuoteparannuksia. Yhtiön vahvuus on tuotannon ja materiaalin käytön osaaminen”, kertoo myyntijohtaja Juuso Lievonen.

Vahvempaa ja tehokkaammin

Kailinilla on parin viime vuoden mittaan päivitetty konekantaa ripein askelin.

”Yrityksen kilpailukyvyn, tuotteiden laadun, toimitusvarmuuden sekä kustannustehokkuuden turvaamiseen liittyvät asiat ovat asiassa keskeisiä. Lisäksi haluamme kasvattaa tuotantokapasiteettia”, Lievonen kertoo.

Investointiprojektin yhteydessä Kailin hankki uuden kuitulaserin sekä samassa yhteydessä särmäyspuristimen automaattisella työkalunvaihdolla ja etäohjelmoinnilla varustettuna.

”Tuotannon ydinkoneena leikkauksessa ja lävistyksessä on ollut käytössämme kuitulaser-/levytyökeskus yhdistelmäkone, missä ainevahvuudet ovat 0,5- 6 mm. Aiempi särmäyspuristinkapasiteettimme on niin ikään tarkoitettu samoille ainevahvuuksille, eikä tuo kapasiteetti ole enää yrityksen kasvun ja asiakaskysynnän tasolla. Lisäämme mahdollisuuksiamme vahvemman materiaalin käsittelyssä ja tehostamme toimintojamme modernin teknologian mahdollisuuksin” Lievonen sanoo.

Särmäyspuristinyksikön sisään integroitu robotti vaihtaa työkalut. Järjestelmä on valmistajan ensimmäinen kaltaisensa Suomessa.

Kilpailutuksen jälkeen valittu kone on Bystronic BySmart 10 kW:n leikkaustehoin.

”Koneella päästään materiaalivahvuuksissa 25 mm:iin saakka. Lisäys kapasiteettiimme on iso, ja uuden teknologian leikkuu- ja pikaliikenopeudet ovat aiempaan verrattuna uudella tasolla. Kätevä kierteytysyksikkö lisää prosessinopeutta osaltaan”, Lievonen sanoo.

Koneella voidaan käsitellä 1500×3000 mm levyjä. Koneen yhteyteen yritys hankki lastaus- ja purkulaitteen levynkäsittelyä helpottamaan.

Työkalunvaihto automaatiolla

Kailinin uusi särmäyspuristin, Xpert Pro 200, on puristusvoimaltaan 200-tonninen ja taivutusleveydeltään kolmimetrinen työjuhta.

”Kone mahdollistaa aiempaa vahvempien materiaalien taivutuksen ja muodoiltaan monipuolisemman tuotannon. Kun laser ja särmäri ovat saman valmistajan tuotteita, ohjelmistopuoli ja tiedonsiirto toimii saumattomasti”, kertoo projektipäällikkö Artem Baluev.

Kailinin Bystronic BySmart 3015:ssa leikkausteho on 10 kW. Levyvahvuudet 25 mm:iin saakka.

”Lisätehokkuutta kokonaisuuteen tuo se, että kone on varustettu automaattisella työkalunvaihdolla. Lisäksi meille tärkeä, tehokkuutta ja laatua tuova ominaisuus on myös automaattinen dynaaminen bombeeraus. Tämä tekniikka takaa osille erinomaisen tarkkuuden ja laadun osan pituudesta, materiaaliominaisuuksista ja työaseman sijainnista riippumatta.”

Bystronicin ratkaisussa koneen taakse sijoitettu robotti vaihtaa työkalut koneelle. Kailinin kokonaisuus on ensimmäinen laatuaan Suomessa.

”Tuotantomme koostuu lähinnä pienistä sarjoista, ja siten aikaa vieviä työkalunvaihtoja on usein. Automatisoidun työkalunvaihdon myötä vaihtoihin kuluva aika lyhenee suuresti, olemme laskeneet, että työkalunvaihtoihin ja asetuksiin kuluvaa työaikaa saadaan vähennettyä noin puolet aiemmasta”, Lievonen sanoo. Lisäksi ergonomia paranee. Työkalunvaihto on raskasta puuhaa.

”Automaattinen työkalunvaihto vähentää kuormittavuutta, parantaa ergonomiaa, työturvallisuutta sekä kehittää työssä viihtyvyyttä, kun työkalut ovat erittäin painavia ja niiden vaihtamiseen voi mennä työpäivästä merkittävä osa. Helppokäyttöisempi kone mahdollistaa myös työntekijöille helpomman työkierron ohjelmoinnin ja teränvaihdon automatiikan osalta, sekä alentaa osaltaan myös rekrytointikynnystä”, kiteyttää Lievonen.

Lisää kapasiteettia ja tehokkuutta tuotantoon, toteavat tehdaspäällikkö Niklas Koskinen, myyntijohtaja Juuso Lievonen, ja projektipäällikkö Artem Baluev.

Uutta iskua kasvuun

Kailin on viime vuodet kirjannut markkinoilla mukavaa kasvua. Yrityksen liikevaihto oli 3,1 miljoonaa euroa 2022 ja se työllisti 17 henkilöä. Liikevaihto kasvoi edellisvuodesta 23,5 prosenttia.

”Kasvu perustuu niin vakioasiakkaiden liiketoimintojen ja heiltä tulevan tilausmäärän kehitykseen kuin uusiin asiakkuuksiinkin. Uusasiakashankintaan olemme panostaneet.”

Uusi teknologia edistää yrityksen kehitystä nyt edelleen.

”Pystymme palvelemaan asiakkaitamme laajemmin lisäkapasiteetin sekä laajemman raaka-aine paletin käsittelyn mahdollistavan teknologian myötä. Kehitämme yrityksemme, yritysverkostomme ja myös asiakasyritystemme suoraa kilpailukykyä”, Lievonen sanoo.

Kailin Oy:n omisti vuoteen 2021 Kavika, nykyisin Kailin toimii samassa LJJ Works -konsernirakenteessa Lievosen perheen omistamien, metallin alihankintapalveluja tarjoavien JVS-Steelin ja Stemetin kanssa. Stemet Oy valmistaa hitsatut rakenteet ja tuotteet EN 1090-1:2009+A1:2011 – standardin vaatimusten mukaisesti. Stemetillä on VTT:n myöntämä CE-merkintä sertifikaatti toteutusluokille EXC1 EXC2.

”Yhteistyö täydentää kokonaisvaltaista asiakaspalvelua”, Juuso Lievonen kertoo.

Kailin Oy

Laserleikkaus, särmäys,

mankeloinnit, hitsaus, peittaus, jatkojalostus, kokoonpanot

Toimipaikka Hollola

Henkilöstö: 17

Bystronic BySmart

laserleikkauskone

Xpert Pro 200

särmäyspuristin+kappaleenvaihtoautomaatio

Kari Harju