Tavoitteena terästeollisuuden hiilidioksidipäästöjen vähentäminen

Outokumpu ja Fortum ovat allekirjoittaneet aiesopimuksen tutkiakseen Outokummun terästuotannon hiilidioksidipäästöjen vähentämistä kehittyvän pienydinvoiman (Small Modular Reactor, SMR) avulla.

Allekirjoitetun sopimuksen puitteissa yhtiöt tekevät yhteistyötä pitkällä aikavälillä, ja selvityksen tavoitteena on arvioida pienydinvoiman toteutettavuutta Suomessa.

Ensimmäisessä vaiheessa tavoitteena on tunnistaa mahdolliset liiketoimintamallit ja tekniset ratkaisut jatkokehitystä ajatellen. Mahdolliset investointipäätökset tehdään myöhemmin.

Outokumpu on sitoutunut 1,5 asteen ilmastotavoitteeseen. Vähähiilisen energian osuuden ylläpitäminen ja kasvattaminen on sen mukaan tärkeää, jotta yhtiö voi saavuttaa kunnianhimoiset vastuullisuustavoitteensa. Yksi mahdollinen vaihtoehto pienydinvoimalan sijaintipaikaksi on Outokummun tehtaiden lähialueet Torniossa.

​”Tuuli-, aurinko- ja vesivoiman lisäksi energiaintensiivisillä teollisuudenaloilla ja koko yhteiskunnassa tarvitaan vakaata ja päästötöntä energiaa. Ydinvoima on siihen tällä hetkellä ainoa vaihtoehto. Siksi haluamme tutkia pienydinvoimaloiden tarjoamia mahdollisuuksia yhdessä Fortumin kanssa osana vastuullisuustyötämme”, Outokummun toimitusjohtaja Heikki Malinen sanoo.