Miilumachine investoi tarkkuuteen

Mittaukset ovat konepajoilla tärkeitä tehtäviä. Vaikka nykyisin työstökoneissa on omat mittauslaitteet, lopullinen tarkkuus varmistetaan varsinaisilla mittakoneilla. Järeiden koneistettujen kappaleiden valmistaja Miilumachine Raahessa investoi hiljattain Zeissin mittauskoneteknologiaan. Miilukankaan uusi Accura-malli on samalla Suomen kookkain pöytätyyppinen koordinaattimittakone lajissaan.

Accura käytössä. Ohjauksella Jorma Viinikangas ja tutkittavana kookas asiakkaalle toimitettava, Miilukankaalla valmistettu telaston runko-osa.

Miilumachine Oy Raahessa on raskaan luokan konepaja, joka palvelee mm. meri-, teräs- ja energiateollisuuden alueella toimivia kansainvälisiä asiakkaitaan. Miilumachine on osa Miilukangas-konsernia, 52-vuotiasta konepajateollisuuden yritysryhmää, johon kuuluu myös mm. teräspalvelukeskus Miilux.

Miilukangas konsernina kehittää toimintaansa jatkuvasti niin Raahessa kuin muissakin toimipisteissään. Alueellinen näkökulma on työssä mukana.

”Tänne Raaheen olemme rakentaneet alan osaamiskeskusta, ja työ jatkuu. Sen osana mm. alueellisen alihankintaverkoston vahvistaminen on tavoitteena”, sanoo toimitusjohtaja Pekka Miilukangas.

”Suurin projekti Miilukankaan muiden toimipisteiden osalta juuri nyt on Miiluxin uuden karkaisulaitoksen rakentaminen Turkkiin. Siellä tehdään jatkossa kulutus- ja suojausterästuotteita”, Pekka Miilukangas toteaa.

Kehittyvää tuotantoa

Miilumachinen kalusto Raahessa on järeää, siihen kuuluu X-liikkeiltään 14 metriin ulottuvaa avarruskonekapasiteettia, karusellisorveja, CNC-sorveja, työstökeskuksia ja viimeisimpänä konekalustoon liittyi kookas pystysorvi Ø4500 mm pöydällä.

”Tuotantokaluston ajantasaisuus ja investoinnit ovat tärkeitä kilpailukyvylle.  Aivan yhtä keskeisiä ovat osaavat ja motivoituneet ammattilaiset koneita käyttämään. Hyvien tekijöiden löytämiseksi on jatkuva rekry päällä”, kertoo Pekka Miilukangas.

”Onneksi olemme heitä tänne kohtuullisen hyvin löytäneetkin, tosin rekrytointi vaikeutuu koko ajan.  Porukkamme on hyvin kansainvälistä, meillä on töissä toistakymmentä eri kansallisuutta.”

Miilumachine investoi hiljattain myös mittaustoimintojensa alueelle, kun toimintoja tukemaan hankittiin saksalaista Zeissin Accura-teknologiaa.

Carl Zeiss on saksalainen valmistaja, jonka suuri yleisö tuntee erityisesti erilaisista optiikkatuotteistaan, kuten mm. kameran linsseistä ja mikroskoopeistaan. Eniten yritys valmistaa kuitenkin teollisuussektorille.

”Suurin tuoteryhmä ovat mikropiirien ns. SMT-tuotteet, toiseksi suurin lääketieteen teknologian tuotteet ja kolmanneksi teollisuuden mittalaitteet”, sanoo Zeiss Suomen myyntijohtaja Olavi Huttunen. Perinteensä 1800-luvun alkupuolelle ulottava Zeiss työllistää eri toiminnoissaan 30 000 työntekijää. Päätoimipiste on Oberkochenissa.

Kookas kone, tarkat mittaukset. Kappaleen lähitarkastelussa vasemmalla Miilukankaan Kari Vimpari, oikealla Zeiss Suomen Olavi Huttunen. Koneessa on VAST Gold-aktiivimittapää ja 600 g mittakärkiyhdistelmä.

Kookasta mittausteknologiaa

Miilumachinen hankkima uusi Zeiss Accura kone on lajissaan kookas tapaus.

Koneen mittausalue X/Y/Z on 2 000/4 200/1 500 mm ja max. kappalepaino on 7 000 kg.

”Tätä suuremmat mittauskoneet ovat Gantry-mallisia, jotka vaativat raskaan erikoisperustan sekä myös runsaasti tilaa. Pöytämallin etu on tietty kompaktius”, sanoo Olavi Huttunen.

Miilukankaalla uuden mittakoneen hankinta liittyy asiakkaiden edellyttämään huipputarkkuusvaatimuksiin, joihin uudella tekniikalla pystytään aiempaa paremmin vastaamaan.

”Nykypäivän työstökoneissa ovat mittalaitteet mukana, mutta niiden suorituskyky ja tarkkuus riippuvat aina koneen geometrian kunnosta. Jos muutoksia tapahtuu, ne vaikuttavat mittaustuloksiin. Siksi erilliset mittauskoneet ovat tarpeellisia. Ne varmistavat lopullisen kappaletarkkuuden”, alleviivaa konepajajohtaja Kari Vimpari.

Tarkkuuden lisäksi uuden Accuran myötä myös mittauksen dokumentointi, jäljitettävyys, koulutustarve, henkilöstön osaamisen taso ja siten laadunvalvonta/-hallinta kokonaisuutena ottaa suuren harppauksen eteenpäin.

”Mittausprosessin kehittämisen kautta voimme vaikuttaa muihin valmistusprosessin osiin, menetelmien toimintaan ja pystymme kohdentamaan kehitystyötä tarkemmin oikeisiin kohteisiin. Tätä asiaa edistämään talon palveluksessa aloitti laatuvastaava. Hänen keskeinen työkalunsa on juuri tämä mittakoneen antama informaatio tuotannon laaduntuottokyvystä ”, Vimpari toteaa.

Näitä tavoitteita tukee Zeissin koulutustuki sekä luotettava huolto.

”Juuri tukeen ja huoltoon olemme viime vuosina panostaneet vahvasti. Huolto toimii kiinteässä yhteydessä suoraan tehtaalle, joten asiantuntevin apu todellakin on aina tarjolla”, toteaa Olavi Huttunen.

Zeiss Accura asennettiin alkuvuodesta ja koulutukset ovat käynnissä parhaillaan.

Miilukangas toimii perinteisellä Ruonan teollisuusalueella, jonka 100 vuotista teollista toimintaa juhlistetaan myöhemmin tänä vuonna mm. avoimin ovin ja Temmes-kaivuri juhlakirjan muodossa.

Kari Harju