3D Formtech lisää kapasiteettiaan

Jyväskylässä toimiva 3D Formtech on 3D-tulostamisen teollisen palvelusektorin pioneereja Suomessa. Sekä muovin että metallin tulostusta palveluna tarjoava yritys lisäsi hiljattain kapasiteettiaan jälleen yhden uuden 3D-tulostininvestointinsa myötä. Valmistuksessa on päästy sarjatöihin.

3D-tulostuksen kysyntä kasvaa teknologiaan liittyvän tietoisuuden myötä, sanoo Toni Järvitalo.

3D Formtech on vuonna 2014 aloittanut yritys. Muovin tulostuksella aloitettiin, ja vuoden 2017 lopulla yrityksen toiminta laajeni metallitulostukseen.

Yritys on viime vuosina ollut tuttu näky mm. monilla messuilla, joissa yritys on ollut kertomassa mahdollisuuksistaan.

”Kyseessä on yhä uusi teknologia, ja tiedonvälitys on tärkeä osa tekemisiämme. Perusjalkatyötä tarvitaan edelleen, mm. juuri sitä messuilla näkymistä”, sanoo 3DFormtechin perustaja ja toimitusjohtaja Toni Järvitalo.

3D Formtechillä on käytössä nyt neljä 3D-muovitulostinta, yksi 3D-metallitulostin sekä koneistuskapasiteettia.

Sarjatöihin

Suomalaisiin alan pioneereihin kuuluva 3D Formtech on tehnyt uuteen teknologiaan liittyvää kokeilu- ja kehitystyötä tiiviisti viime vuodet. Tie on ollut pitkä ja monivaiheinen, sanoo Järvitalo, mutta asioissa on päästy eteenpäin.

Tulosteiden kysyntä on nyt selkeässä kasvussa ja työt lisääntyvät sen mukaisesti.

”Kevään mittaan asiat ovat edenneet meille varsin suotuisasti. Erilaisia asiakastöitä ja -projekteja olemme tehneet aiemminkin erityisesti muovi-, mutta myös metallitulostuksen puolelle, mutta nyt olemme päässeet jo sarjatöihinkin saakka.”

”Meille se on tietenkin erittäin iso asia, ja osoittaa sen, että etenemme oikealla tiellä. Sarjavalmistetut tuotteet liittyvät metallissa työkaluvalmistuksen sektorille”, sanoo Järvitalo.

Yrityksessä on huomattu viime aikoina alan toiminnan kasvu Suomessa laajemminkin. Uusia laitteita ja toimijoita tulee alalle.

”Kilpailu kasvaa samalla, mutta kentän laajeneminen on perustaltaan hyvä asia. Se vie alaa eteenpäin. Kentällä seuraa ennen pitkää luontaista eriytymistä eri tyyppisiin tehtäviin, ja se puolestaan on asiakaskunnan etu. Lisäksi koemme olevamme myös vahvoilla kentän laajentuessa, perustöitä olemme tehneet pitkään ja toki työ jatkuu edelleen monessa muodossa.”

EOS P396 on 3D Formtachin tulostinkaluston tuorein täydennys.

Uutta tulostuskapasiteettia

Yrityksenä 3D Formtech on kasvanut tasaisesti. Viime tilikaudella nyt kymmenisen henkilöä työllistävä yritys teki noin 1,5 miljoonan euron liikevaihdon, edellisvuoteen verrattuna kasvua mitattiin lähes parikymmentä prosenttia.

”Työt lisääntyvät ja asiakaskunta kasvaa. Odotamme jatkossakin saman suuntaista kehitystä, toki suhdanteistakin ovat asiat kiinni”, sanoo Järvitalo.

Samaan aikaan talo jatkaa myös investointejaan teknologiaan. Yritys on toiminut viime ajat kolmella muovipuolen 3D-tulostimella, yhdellä metallitulostimella sekä loppukäsittelyn konekannalla, mihin kuuluu mm. CNC-koneistuskeskus sekä tarkoitukseen sovellettu vannasaha.

Tämän vuoden alussa konekanta kasvoi jälleen yhdellä muovipuolen EOS-tulostimella.

”Investointi lisää tulosteiden mahdollista kokoluokkaa lähes 40 prosenttia aiemmasta, eli saamme tulostettua nyt huomattavasti aiempaa isompia kappaleita. Tulostusala koneessa on 340x340x600 mm. Samalla uusi kone helpottaa kiiretilanteita ja mahdollistaa nopeat asiakastoimitukset”, sanoo Toni Järvitalo.

3DFormtech on mukana syksyn Alihankinta-tapahtumassa, ja Konepaja 2020:ssa ensi keväänä. 3D-metallitulostus kuuluu Konepajan teema-alueisiin.

Kari Harju