Control, STUTTGART – Zeiss-uutuuksia messuesittelyssä

Laadunvalvonnan kansainväliset Control-messut järjestettiin Stuttgartissa toukokuussa. Zeiss esitteli tapahtumassa uutuuksiaan, esimerkiksi eSolutions- ja X-ray -sarjat olivat tarkastelussa.

Sähköautot kehittyvät. Zeissin ratkaisuja niiden tuotantoon liittyviin mittauksiin oli Control-esittelyssä laajassa kokonaisuudessa.

Sähköautot tulevat vahvasti ja ajoneuvovalmistajat ja laitetoimittajat kehittävät niihin liittyviä uusia tuotanto- ja kokoonpanoprosesseja. Tämä näkyi myös Control-tapahtumassa.

Zeiss esitteli Controlissa yhtenä pääteemanaan eSolutions-ratkaisujaan, jotka on tarkoitettu sähköautojen tuotantoprosessien laadunvarmistukseen. Zeiss korostaa tarjoavansa asiaan koko paketin, akun suorituskyvyn ja laatukriteerien varmistamiseen valo-, elektroni- ja röntgenmikroskooppeja sekä tietokonetomografiaa ja koordinaattimittauskoneita, elektroniikan alueella puolijohteiden, piirilevyjen ja valmiiden elektronisten moduulien laadun tarkastukseen laitteita elektroni- ja röntgenmikroskoopeista kosketusmittaustekniikkaan ja automaattisiin kuvankäsittelytekniikkoihin saakka.

Sähkömoottorien komponenttien osalta Zeissin paletissa on laadunvarmistuksen koko spektri kosketus- ja optisten mittauskoneiden myötä, voimansiirrossa optimaalisen suorituskyvyn, kulumisen ja melun minimoinnin varmistuksessa eri mittaus- ja tarkastusvaiheet on sovitettava tarkasti yhteen. Zeiss tarjoaa tähän mittaustyökalut tähän. Näistä kaikista oli esimerkkejä Zeissin laajassa Control-kokonaisuudessa.

 Koko X-ray tuotesarja

 Zeiss esitteli myös koko tomografialaitteiden X-ray -sarjaansa Control-messuilla.

Sarjan tuotteet tarjoavat ratkaisut tomografia-alueen analyyseihin, laadunvarmistukseen ja prosessinhallintaan, ja myös tähän lähestymiskulma on kokonaisvaltainen.

”Tämänkaltainen kokonaisuus on markkinoilla ainutlaatuinen. Röntgenjärjestelmien lisäksi tarjolla on valikoima ​​ohjelmistoratkaisuja, huoltotuotteita ja lisävarusteita, kokonaisratkaisu yhdestä lähteestä asiakkaan tarpeisiin sovellettuna”, sanoo Petra Schmidt Zeiss Industrialin laadun ja tutkimuksen osastolta.

Zeiss X-ray -sarjan tuotteita käytetään tutkimukseen, tuote- ja prosessien kehittämiseen ja apuna tuotantoon. Esimerkiksi korkearesoluutioiseen nano-alueella tutkimukseen Zeissin röntgenmikroskoopiton suunniteltu tarjoamaan joustavuutta.

Kaksivaiheisen suurennusoptiikan ja korkearesoluutioisen röntgenlähteen ansiosta jopa todella suuria näytteitä voidaan tarkastella.

Kun tehtävänä on mitata ja analysoida kokonaisia ​​komponentteja, Zeissin Metrotom -tietokonetomografi tekee sen vain yhden röntgenkuvauksen avulla. Standardinmukainen hyväksyntä, tarkkuusmekaniikka, mittaustiedot ja intuitiivinen käyttö mahdollistavat operaattorista riippumattoman, erittäin tarkan ja toistettavan 3D-datasarjan mittauksen. Kolmannen järjestelmäsukupolven suurin malli, Zeiss Metrotom 1500, tarjoaa tasapainon CT:n koon ja mittaustilavuuden välillä.

Älykäs mikroskopia on Zeissin uusi konsepti mikroskooppisten näytteiden rutiininomaiselle digitaaliselle dokumentoinnille.

Ratkaisuja 2D- ja 3D-radiografiaan

 2D- tai 3D -radiografian tarpeisiin Zeiss esitteli messuilla kahta ratkaisua nopeisiin tuotantolinjalla tehtäviin tarkistuksiin. Täysin automatisoitu 3D-laite Zeiss VoluMax CT perustuu samaan periaatteeseen kuin Zeiss Metrotom ja takaa saman toistettavuuden käyttöalueellaan.

Zeiss-konserniin kuuluvan Bosellon SRE Max, OMNIA ja WRE Thunder ovat helppokäyttöisiä 2D-radioskooppijärjestelmiä eri asiakastarpeisiin.

Hyvä mittauslaitteisto ei tietenkään pelkästään riitä. Siksi röntgenjärjestelmien lisäksi Zeiss tarjoaa asiakkailleen ohjelmistoratkaisut yhden luukun periaatteella. Erityisesti röntgenlaitteille suunniteltu ohjelmisto, kuten Zeiss Metrotom -käyttöjärjestelmä Zeiss Metrotomiille ja VoluMaxille, varmistaa, että käyttäjä voi optimoida CT-järjestelmiensä koko potentiaalin. Referenssiohjelmistolla Zeiss Calypso -operaattori voi myös suorittaa metrologia-analyysejä niiden CT-tiedoista, verrata sitä CAD-malliin ja luoda mittaussuunnitelma eri tyyppisille Zeiss-järjestelmille. Zeiss PiWebin verkottuneiden ratkaisujen avulla käyttäjät voivat tallentaa laatu- ja muita tuotekohtaisia ​​tietoja keskuspalvelimelle ja käyttää tätä 3D-muodossa turvallisella yhteydellä. Maailmanlaajuinen huoltoverkosto on apuna huoltoa ja koulutusta varten.

Zeissin uutta mikroskooppitarjontaa oli tarkastelussa Controlissa: Axiolab 5 ja Axiocam 208 color. Zeissin uutta mikroskooppitarjontaa oli tarkastelussa Controlissa: Axiolab 5 ja Axiocam 208 color.

 Älykästä mikroskopiaa

 Stuttgartin Controlissa Zeiss esitteli myös uusia mikroskooppiratkaisujaan.

Zeissin ns. älykäs mikroskopia on uusi konsepti mikroskooppisten näytteiden rutiininomaiselle digitaaliselle dokumentoinnille. Mikroskoopit Zeiss Axiolab 5 ja Zeiss Axioscope 5 sekä mikroskooppikamerat ZEISS Axiocam 202 -mono ja ZEISS Axiocam 208 -Color on yhdistettävissä muodostamaan mikroskooppijärjestelmä, joka säätää automaattisesti monia tarvittavia asetuksia siten, että mikroskooppisten näytteiden digitaalinen dokumentointi on helpompaa ja tehokkaampaa.

Smart Microscopy -järjestelmä säätää automaattisesti mm. kirkkautta ja valkotasapainoa.

Käyttäjä sijoittaa näytteen, etsii tarkasteltavan alueen ja ottaa kuvan painamalla Snap-painiketta. Kaikki säätöelementit, asema, tarkennuspainikkeet, valon voimakkuuden säätö ja Snap-painike, ovat helposti ulottuvilla ja niitä voidaan käyttää yhdellä kädellä.

Järjestelmä dokumentoi näytteen toistettavasti ja tarkasti, ja käyttäjä näkee sen okulaarien läpi kaikkine yksityiskohtineen todellisessa värissä. Skaalaus on aina automaattinen.

Värjättyjen näytteiden läpäisevässä valossa dokumentoinnin lisäksi järjestelmä helpottaa työstämistä näytteillä, joissa on monivärisiä fluoresenssimarkkereita. Käyttäjä yhdistää Zeiss Axioscope 5:n suorituskyvyn LED-valonlähteen Colibri 3:n ja itsenäisen mikroskooppikameran Zeiss Axiocam 202 -monon kanssa, järjestelmä mittaa viritystaajuuden ja valotusajan automaattisesti, ottaa kuvan, vaihtaa kanavan ja käynnistyy uudelleen. Käyttäjä saa päällekkäisen monikanavaisen fluoresenssikuvan, joka sisältää myös mittakaavan.

Smart Mikroskopian käyttö yhdessä Zeiss Labscope -kuvankäsittelyohjelman avulla on Zeissin mukaan erinomainen ratkaisu liitettyyn mikroskopiaan ja monikanavaisen fluoresenssikuvaukseen. Zeiss Zeb -tekniikkaohjelmiston avulla käyttäjät voivat puolestaan suorittaa edistyneitä kuvantamistöitä.

 Sata vuotta mittalaitteita

Controlissa Zeiss esitteli uutta mittalaitetarjontaa ja samalla tarjoutui mahdollisuus tarkastella yrityksen historiaa tällä sektorilla. Zeiss-mittausteknologia täyttää tänä vuonna 100 vuotta.

Zeiss esitteli ensimmäistä kertaa mittalaitteita Leipzigin messuilla vuonna 1919 ja vuonna 1926 esiteltiin valmistajan ensimmäinen mittausmikroskooppi. 1970-luvulla Zeiss saavutti keskeisen teknologisen läpimurron, kun esiteltiin mittausanturilla, integroidulla pöytätietokoneella ja yhtiön omalla mittausohjelmalla, UMESSilla, varustettu yleinen mittauskone (UMM 500).

Nykyisin yritys on markkinajohtaja mm. CNC-koordinaattimittauslaitteiden alueella, ohjelmistoissa ja lisävarusteissa.

Zeiss valmistaa tuotteita myös muille sektoreille. Suurin tuoteryhmä ovat mikropiirien ns. SMT-tuotteet, toiseksi suurin lääketieteen teknologian tuotteet ja kolmanneksi ko. teollisuuden mittalaitteet.  Valmistusperinteet Zeissilla ulottuvat jo 1800-luvun alkupuolelle. Yritys työllistää toiminnoissaan 30 000 työntekijää. Päätoimipiste on Saksan Oberkochenissa.

Kari Harju