Varastointikapasiteettia kätevästi

Varastoinnin kehittäminen ei edellytä välttämättä lisätilojen rakentamista tai kalliita järjestelmiä.

Materiaali voidaan varastoida kompaktiin varastoon siististi ja turvallisesti. Varastosaldokin selviää helposti yhdellä vilkaisulla.

Varastojen supistaminen on yksi suosittu teema, jolla tuotantoa pyritään tehostamaan. Se sopii isommille yrityksille, jotka vaativat alihankkijoiltaan nopeita ja täsmällisiä osakokonaisuuksien tai komponenttien toimituksia.

Menestyvä alihankkija ei voi myydä ”ei-oota”, mikä melkein pakottaa panostamaan aihioiden ja toimitettavien tuotteiden valmistukseen tarvittavien materiaalien perusvarastoon.

Tämä tuli ajankohtaiseksi myös tuusulalaisessa Silmet Oy:ssä. Jaakko ja Heikki Silvosen mukaan vaihtoehtoja mietittiin pitkään.

”Yksi ratkaisu olisi ollut rakentaa tähän tuotantotilojen viereen 500-neliöinen varastohalli, mutta eihän täällä sellaiseen saa helposti lupaa”, aloittaa Heikki Silvonen.

”Tutkimme myös monenlaisia automatisoituja varastoratkaisuja, mutta meidän tarpeeseemme nähden ne olivat aika kalliita ja nykyisiin tiloihin sijoittamisen kannalta vähän hankalia.”

Ratkaisu löytyi Konepajamessuilta

”Näin Konepajamessuilla vanhoja tuttuja Prodmacin osastolla ja heillä oli siellä esillä Upmoviomin varastointijärjestelmän pienikokoinen demo. Kiinnostuin siitä heti, koska se tuntui meidän tarpeisiimme sopivalta ratkaisulta”, kertoo Jaakko Silvonen.

”Upmoviomia varten ei tarvinnut rakentaa yhtään lisää tilaa mutta varastokapasiteetti kasvaisi silti. Meillä on jo käytössä 16 tonnin siltanosturi, jota voi käyttää Upmoviomiin varastoitavien materiaalien käsittelyyn.”

Varastointijärjestelmän asennuksessa meni muutama päivä.

”Tässä on nyt harjoiteltu vuoden verran, eikä vieläkään kahden Upmoviomin kapasiteetti ole täysin käytössä. Tässä on monta hyvää puolta, hallitilaa säästyy ja materiaali on helppo ottaa käyttöön. Lisäksi hyllykön päästä näkee heti, kuinka paljon on mitäkin tavaraa varastossa.”

Investoinnin kuoletusaikaa ei ihan tarkasti pysty määrittelemään, koska perusmateriaalien varastointi sitoo pääomia. Toisaalta oma varasto varmistaa mahdollisuuden nopeisiin toimituksiin, millä palvellaan asiakkaita ja varmistetaan pärjääminen kilpailussa.

Lopuksi Heikki Silvonen havainnollistaa investoinnin suhteellisuutta.

”Jos ajatellaan että tuohon viereen olisi saatu lupa rakentaa varastohalli teräksille ja sinne vielä jonkinlainen varastojärjestelmä, niin kustannukset olisivat olleet moninkertaiset, jopa 10-kertaiset.”