Suomen Terätuonti kasvun uralla – työkaluosaamista kokonaisvaltaisesti

Työkalutalo Suomen Terätuonti Oy jalostaa toimintojaan. Pian parikymmenen vuoden ajan toimineessa suomalaisessa työkalujen ja kiinnittimien erikoistalossa tehtiin hiljattain omistusjärjestelyjä, joiden myötä perinteikäs alan yritys jatkaa nyt osittain uusien omistajien johdossa. Suunta on vahvasti kasvuun.

Suomen Terätuonti suuntaa kasvuun. Kuvassa vasemmalta Simo Gustafsson, Seppo Nieminen, Joni Vartiainen, Aki Mäki.

Suomen Terätuonti tai lyhyesti STT on vuonna 2001 aloittanut työkalutoimittaja. Yrityksen perustivat Seppo Nieminen ja Simo Gustafsson, ja Turun seudulta ponnistanut, aikanaan muutamalla työkaluedustuksella aloittanut yritys on vuosien mittaan kasvanut laaja-alaiseksi ja kentällä hyvin tunnetuksi alan toimijaksi.

Valikoimiin kuuluvat monipuolisesti lastuavat ja pyörivät työkalut, työkalupitimet, avartimet, mittavälineet, vannesahanterät sekä lastuamisnesteet.

Päämiehiä on nyt yli 20, yksi keskeisimmistä päämiehistä on yrityksen toiminnan alkuvuosista saakka ohjelmassa ollut huippulaadukkaiden jyrsintyökalujen toimittaja Avantec.

Muita kulmakiviä ovat pyörivissä työkaluissa WTO, lastuavissa ZCC-CT sekä kierretapeissa Fanar, mutta myös monet pienemmät edustukset ovat tärkeitä kokonaisvaltaisuuden ja palvelukyvyn kannalta.

STT toimii Etelä- ja Länsi-Suomeen sekä Pohjanmaahan painottuen koko maan alueella ja Itä-Suomen toimintoja on tarkoitus kehittää tulevaisuudessa. Liedossa sijaitsevan päätoimipisteen lisäksi aluemyyjiä on kolme. Kaikkiaan yritys työllistää toiminnoissaan seitsemän henkilöä.

Uudet kuviot

Parhaillaan Suomen Terätuonnissa eletään uutta aikakauden alkua. Pitkään yrityksen toimitusjohtajan tehtäviä hoitanut Seppo Nieminen jättäytyi alkusyksystä sivuun yrityksen toiminnasta ja keskittyy nyt erityisesti kemian tuotteiden alueella toimivan yrityksensä Norden Chemicalsin kehittämiseen yhdessä poikansa Joonaksen kanssa.

Seppo Niemisen osuuden yrityksestä ostivat STT:n tuotepäällikkönä aiemmin toiminut Joni Vartiainen sekä Pirkanmaa-Satakunta -alueilla aluemyyntipäällikkönä toimiva Aki Mäki. Toinen yrityksen perustajista Simo Gustafsson jatkaa edelleen osakkaana.

Toimitusjohtajana yrityksessä toimii Joni Vartiainen.

STT:n uusista vastuuhenkilöistä Joni Vartiainen on koulutukseltaan teknikko ja hänellä on aiemmilta työvuosiltaan vankkaa kokemusta koneistamisesta ja menetelmäsuunnittelusta, joten hän on aiemmin STT:n palveluksessa toiminut myyjien sekä asiakkaiden teknisenä tukena koneistamiseen liittyvissä haasteissa.

Aki Mäki puolestaan on koulutukseltaan insinööri YAMK ja myös hänen kokemuksensa konepajaympäristöstä on vuosikymmenen mittainen. Aki Mäki on toiminut parissakin eri yrityksessä työvälinesuunnittelijana, tuotannonkehitysinsinöörinä ja esimiestehtävissä, sekä niin ikään työstökoneiden myyntiyhtiössä teknisenä tukena.

ZCC-CT on yksi Suomen Terätuonnin päämiehistä lastuavissa työkaluissa. Kuvassa esimerkkejä tuotteista ja käyttökohteista.

Kattava paketti

Omistusjärjestelyjen myötä Suomen Terätuonti jatkaa kasvun ja kehityksen tiellä.

Perusta säilyy vahvana, mutta muutoksiakin tapahtuu.

”Kolmen hengen omistajatiimillä sekä osaavan, motivoituneen henkilökuntamme avulla tarjoamme asiakkaillemme jatkossakin kilpailukykyisiä ja laadukkaita konepajan työvälineitä”, kertoo Pirkanmaan aluemyyjä ja toinen uusista omistajista, Aki Mäki.

Asiakkaiden suuntaan muutokset näkyvät aluksi mm. visuaalisella puolella.

”Verkkosivustomme uusiutuvat mahdollisesti vielä tämän vuoden aikana. Pitkään yhtenä osana toimintaamme on ollut verkkokauppa, ja sen toimintaa kehitämme jatkossakin”, Aki Mäki toteaa.

Lähes kahdenkymmenen vuoden aikana Suomen Terätuonnin valikoima on jalostunut kattavaksi ja siitä talossa pidetään edelleenkin hyvää huolta.

”Vahvojen yksittäisten päämiesten ohella kokonaisvaltaisuus on toiminnassa tärkeätä ja tavoitteemme on, että asiakkaamme saavat kauttamme kaikki alan tarvikkeet helposti ja yhdeltä taholta. Työkalupuolella palettimme kattaa lähes kaikki alan tarpeet ja kehitämme valikoimaa edelleen. Toivottavasti myös kiinnitinpuolelle löytyy hyvä toimittaja”, Mäki toteaa.

Jyrsintyökalujen toimittaja Avantec on ollut mukana tuoteohjelmassa alkuvuosista saakka.

Osaamista asiakkaan eduksi

Kattavan valikoiman lisäksi keskeisintä ydintä Suomen Terätuonnin toiminnoissa on luja osaaminen.

”Panostamme asiakaspalvelussamme tekniseen osaamiseen ja laatuun ja totta kai, asiakaslähtöiseen otteeseen. Hyvien päämiesten ja motivoituneen henkilöstön ohella tyytyväiset asiakkaat ovat liiketoimintamme keskiössä”, kertoo Aki Mäki.

Suomen Terätuonti teki viime tilikaudellaan muutaman piirun alle kolmen miljoonan euron liikevaihdon.

”Kuulumme alan maahantuojien keskuudessa vahvaan keskisarjaan. Liikevaihtomme on ollut kasvussa viime vuodet ja kasvua tavoittelemme toki edelleen, näkymää on. Aktiivisuus kentällä on jatkossakin yrityksen kasvun osalta olennainen asia”, sanoo Aki Mäki.

Suomen Terätuonti Oy

Perustettu: 2001

Metallin lastuavat ja pyörivät työkalut, työkalupitimet, avartimet, mittavälineet, vannesahanterät, lastuamisnesteet

Henkilökunnan määrä: seitsemän henkilöä

Päätoimipaikka: Lieto. Aluemyyjät: Etelä-Suomi, Länsi-Suomi, Pirkanmaa/Satakunta

Kari Harju