Tuplasti tandemilla – Indexin sorviuutuuksia esittelyssä

Index-Traub on esitellyt uusia sorvimalleja. Uusi tuplakarallinen C200 tandem esiteltiin EMO:ssa, samoin uudet B500/ TNA400-mallit. Lisäksi Index lanseerasi tapahtumassa MS 32-6 monikarakoneen. Lisäksi esillä olivat iXWorld-laajennukset.

Index B500 on uusi sovellus B-400-sorvimallista.

Kaksi on enemmän kuin yksi. Siihen perusajatukseen perustuu Indexin C200 -sorvin pohjalta kehitetty kaksoiskarallinen tandem -versio. Sen myötä esimerkiksi pääkaralla tehtävät koneistukset voidaan tehdä samanaikaisesti tuplana, ja tuottavuuttahan ratkaisu toki lisää sopivalla työkappaleella. Isoimmat hyödyt liittyvät suurempien sarjojen valmistukseen.

Kuten perusmallissakin, tuplakarallisessa tandemissa on kolmen samanaikaisen työstön mahdollistavaa revolveria, jossa on 5 työkalunpidinpaikkaa. INDEX C200 tandemiin on saatavilla myös tuplapitimet sekä kiinteille että pyöriville työkaluille.

Tangonsyöttöä varten koneelle on kehitetty MBL52-tankomakasiini, millä voidaan koneen idean mukaisesti syöttää koneelle kahta tankoa samanaikaisesti. Valmiiden kappaleiden poisto hoituu samanaikaisesti, koska tarttujia on kaksi.

Index C200-tandemin ohjaus on toteutettu Siemens S840D sl:llä, joka yhdessä 18,5 tuuman kosketusnäytön kanssa muodostaa perustan käyttövalmiille INDEX iXpanel – i4.0 -käyttöjärjestelmälle. Viimeksi mainittua voidaan käyttää koneen sujuvaan integrointiin nykyaikaisessa digitalisoituvassa ympäristössä.

C200 tandem on Indexin C200-sorvin kaksoiskarallinen ratkaisu.

Monikarakone Index MS 32-6

Index tunnetaan hyvin myös monikarakoneiden valmistajana, ja yhden uuden mallin tälle alueelle valmistaja lanseerasi myös Hannoverissa. MS32-6 sopii tarkkojen sorvausosien sarjatuotantoon enintään 32 millimetrin tangosta. Kone on monipuolisesti konfiguroitavissa, ja tuttu edestä aukeava rakenne tuo ergonomiaa käyttöön. Työkaroja koneessa on kaikkiaan kuusi ja niiden nopeudet enimmillään 8 000 1/min. Kaksi ristiluistia X- ja Z-akselein sekä lisäksi C- ja Y-akselit pyörivin työkaluin tarjoavat erittäin laajan ja joustavan valikoiman mahdollisuuksia eri tyyppisiin koneistuksiin koneella.

B500- ja TNA500

Myös Index B400- ja TraubTNA400 -sorvisarjan laajennus esiteltiin EMO-messuilla.

B500 ja TNA500 ovat sarjan uudet versiot.

Perusta, runko sekä johderakenne on koneissa yhteinen ja sarjan kaikki neljä konetta ovat varustettavissa myös vastakaralla. 500-mallien pää- ja vastakarat ovat kuitenkin yhtä kokoluokkaa 400-malleja suurempia.

400-mallien A8/A6-karayhdistelmän sijasta A11/A8-karat merkitsevät Indexin mukaan 40% lisäystä tehoon ja vääntöön. Vastakarakoneet on varustettu vakiona 12-paikkaisella työkalurevolverilla, ja uutta on nyt mahdollisuus valita VDI30-pidinten sijasta myös VDI40-pitimet, jotka sallivat isomman sorvaushalkaisijan ja mahdollistavat suuremman vääntömomentin käytön.

Koneet voidaan varustaa tankomakasiinilla, ja ensi vuodesta alkaen mahdollistuu niiden yhdistäminen myös täysautomatisoidun tuotannon mahdollistavan iXcenter-robottisolun kanssa.

Nyt EMO:ssa Index esitteli C100-sorvimalleja iXcenterillä varustettuina.

Myös kokonaan uusi monikarakone Index MS32-6 lanseerattiin Hannoverissa.

Uusia ratkaisuja digitaaliseen integraatioon

Indexin EMO-osastolla Hannoverissa oli esillä seitsemäntoista konemallia. Koneiden ja tekniikoiden lisäksi osaston keskeinen teema oli tuotantotoimintojen integraatio iXWorld-kokonaisuuden kautta.

iXWorldin IoT-alusta iX4.0 on ratkaisu toimintojen digitointiin, appeja ovat esim. häiriöistä ilmoittava AlarmMessenger sekä käytönseurannan Status Monitor. Heinäkuusta lähtien iX4.0-portaalista on ollut tarjolla myös starttipaketti iX4.0 go.

iXshop on puolestaan iXWorldin hankintaportaali, jonka kautta voidaan hankkia mm. työkalupitimiä, lisävarusteita kiinnityslaitteita, varaosia ja raaka-aineita, ja iXservices on palveluportaali koneiden ylläpitoon kolmansien osapuolien toimittamat koneet mukaan lukien.

Kari Harju