Sahavalmistaja Behringer 100 vuotta

Saksalainen laatusahojen valmistaja Behringer GmbH juhlisti 100-vuotista taivaltaan kolmen päivän ajan. Asiakkaita hemmoteltiin juuri valmistuvaan uuteen tuotantohalliin pystytetyssä juhlagaalassa.

Keskellä ensimmäisen polven Behringer-saha, vasemmalla Behringer-yhtiön omistaja ja johtaja Christian Behringer ja oikealla Behringerin maahantuojan tj. Mika Koivuniemi.

Sadassa vuodessa Behringer GmbH on kasvanut Kirchardissa yhden miehen korjauspajasta 55 miljoonan euron liikevaihtoa tahkoavaksi metallikatkaisusahojen sekä teräsvalimon kombinaatioksi. Lisäksi konserniin kuuluvat pyörösahavalmistaja Behringer-Eisele sekä palkkityöstökoneita valmistava Vernet-Behringer.

Behringer-konsernin tuotteiden maahantuojan Prodmac Oy:n yrittäjäpariskunta Heta ja Mika Koivuniemi nauttivat lämminhenkisestä juhlasta.

Yhtiön virallinen juhlinta alkoi marraskuisena torstaina. 100-vuotisjuhla alkoi asiakkaille ja liikekumppaneille suunnatulla gaalaillallisella. Seuraavana päivänä juhlivat yhtiön työntekijät ja heidän läheisensä. Lauantaina ovet olivat auki kyläläisille sekä muille kiinnostuneille.

Uuteen, takanurkastaan vielä verhousta vaille olleeseen uuteen tuotantohalliin oli koottu laaja tuotantokonenäyttely Behringer-konsernin tuotteista. Behringerin vannesahojen lisäksi näytillä oli Behringer-Eiselen pyörösahoja sekä Vernet-Behringerin palkkityöstökonesolu.

Kiinnostuneet pääsivät myös kurkkaamaan Behringerin kuumaan ytimeen, huippulaatuisia osia valmistamaan teräsvalimoon. Sen tuotannosta Behringer-sahoissa tarvittavat osat edustavat vain noin viidesosaa.

Kätevä mies ja korjaamo

Vuonna 1919 August Behringer aloitti kotipaikkakunnallaan pienimuotoisen korjaamotoiminnan. Yrittäjä erikoistui moottoripyörien ja tuon ajan elektroniikkalaitteiden, lähinnä radioiden huoltamiseen ja korjaamiseen. Yritys kasvoi hiljalleen.

Toisen maailmansodan jälkeen August Behringer esitteli 1945 ensimmäisen sähkömoottorisen nytkysahansa. Siitä tuli menestys, ja kysyntää tyydyttääkseen Behringer päätti perustaa teräsvalimon 1952. Sahatuotannossa tarvittavien osien lisäksi se tuotti osia nopeasti kasvavan Saksan talouden rattaiden pyörittämiseen.

Juhlaillallisen aikana yleisöä viihdyttivät monet akrobatian taitajat.

Seuraavat pari vuosikymmentä yritys kasvoi tasaisesti kahden peruspilarin varassa. 1970 otettiin käyttöön uusi valimo, ja samalla vuosikymmenellä Behringer esitteli ensimmäiset täysautomaattiset vannesahamallit. Koneiden koko kasvoi, 1980-luvun alussa esiteltiin halkaisijaltaan yli metristä materiaalia katkaisemaan kykenevät mallit.

1990-luvun puolivälissä yhtiö osti ranskalaisen, palkki- ja levytyöstökoneita valmistavan Vernetin ja vuosituhannen vaihteessa pyörösahavalmistaja Eiselen.    

2001 Behringer toi markkinoille suuriin teränopeuksiin pystyvät, kovametalliteriä pyörittävät tehokkaat sahamallit ja kahta vuotta myöhemmin mallisto täydentyi lohkosahoilla. Vuosikymmenen lopulla yhtiö investoi uuteen teknologiakeskukseen sekä moderniin valimoon, joka vihittiin käyttöön 2010.

Viimeisten viiden vuoden aikana Behringer on osoittanut pystyvänsä rakentamaan 1000×2000 mm ja isompienkin materiaalien katkaisuun soveltuvia sahoja. Terien, anturien ja automaation kehitys on mahdollistanut aina vain tehokkaampien ja tarkempien vannesahamallien kehityksen. Tuorein yhtiön innovaatio on kaikenkattava, itseoppiva katkaisunhallintaohjelmisto BehrConnect.

Behringerin tämän hetken vakiomallisto alkaa klassisesta, 220 mm materiaaleille riittävästä nytkysahasta. Toista ääripäätä edustavat ⌀ yli 2-metristä materiaalia katkaisemaan kykenevät koneet.

15 miljoonan investointiohjelma

100-vuotiaanakin Behringer kasvaa yhä pontevasti, mistä kertovat kolmen edellisen vuoden aikana tehdyt 15 miljoonan euron investoinnit. Uusi 6000 neliön tuotantohalli paitsi avartaa tuotannon pullonkauloja, myös antaa mahdollisuuden entistä suurempien katkaisusolujen valmistamiseen ja koekäyttöihin.

Behringerin teräsvalimo on toiminut kohta seitsemän vuosikymmentä. Valuosien ehdoton huippulaatu edellyttää huomattavan tarkkaa seosaineiden sekä lämpötilojen hallintaa. Sitä osaamista voidaan hyödyntää Behringerin-sahojen runkojen ja sahakaarien osissa.

Lämminhenkinen gaala

Perisaksalaiseen, työteliääseen tapaan yhtiön omistajat, serkukset Rolf ja Christian Behringer pitäytyivät 100-vuotisjuhlassakin vain asiassa. Ylenpalttisia yhtiön tai sen saavutusten hehkutuksia ei nähty. Sellaisten sijaan juhlapuheessa kerrottiin yrittäjäperheen tarina ja kerrattiin lyhyesti yhtiön laajenemisen ja koneiden kehityksen merkkipaaluja.

Tarjoilussa toteutettiin varsin perinteistä, hyvin tehtyä saksalaisen keittiön linjaa. Viinit olivat mitä ilmeisimmin suhteellisen läheltä ja pienehköiltä tuottajilta valittuja. Asiaosuuksia ja ruokailua rytmittivät monenlaiset akrobaatit ja jonglöörit. Leivoskahvien jälkeen lavan valtasi osaava viihdebändi, ja baarissa tarjoiltiin juomien ohella monenlaista pikkupurtavaa.

Behringerin HBE-sarjan tehokkaista perussahoista näyttelyssä esiteltiin malliston suurin, yli metristä materiaalia katkaiseva 1060A Performance.

Suomen delegaatio

Behringer-sahojen Suomen maahantuoja Prodmac Oy:n omistajat Mika ja Heta Koivuniemi sekä kourallinen tärkeitä saha-asiakkaita juhlivat Kirchardissa.

Toimitusjohtaja Mika Koivuniemi yllättyi uuteen tuotantohalliin rakennetun konenäyttelyn laajuudesta. Mukana oli uutuusmallien lisäksi kokonainen Vernet-Behringerin palkkityöstökonekeskus.

”Näin isoa tuotantokoneiden näyttelyä olisi voinut kyllä esitellä laajemmallekin asiakaspiirille”, totesi Mika Koivuniemi juhlatunnelmissa.

”Harmi kun Behringer ei kertonut etukäteen tästä! He halusivat varmaan pitää tämän näyttelyn yllätyksenä paikalle tuleville. Mutta täytyy antaa tunnustusta, onhan tämä juhla hienosti järjestetty.”

Behringer GmbH

Behringer, Behringer-Eisele sahat ja Vernet-Behringer palkkityöstökoneet Maahantuoja Prodmac Oy