Ahmotuote pysyy iskussa – vaativien koneistusten erikoistalo panostaa osaamiseen ja teknologiaan

Ahmotuote Oy on Iisalmessa toimiva voimansiirron komponenttien ja koneenosien valmistuksen erikoistalo. Vahva osaaminen ja moderni teknologia ovat helmikuussa 35 vuotta täyttävän yrityksen tekemisen ydintä. Yritys on investoinut mittavasti viime vuosina järeän koneistuksen, mittauksen ja viimeistelyn toimintoihin.

Kärkiväliltään nelimetrinen, pyörintähalkaisijaltaan on 1050 mm:n 5-akselinen Multus B750 kuuluu Ahmotuote Oy:n tuotannon ydinkoneisiin. Koneistamassa Riku Mähönen.

Ahmotuote Oy on perustettu 1985. Yritys on kasvanut 35 vuoden aikana tunnetuksi koneenrakennuskomponenttien valmistajaksi.

Perheyrityksen perusti Pertti Taskinen, vuosia alan töitä Partekin Iisalmen tehtaalla tehnyt ammattilainen. Omalle yritykselle alkusysäys tuli, kun Partek aikoi lopettaa Iisalmen tehtaan ja sen myötä olisi pitänyt muuttaa pois Iisalmesta kotiseudulta.

”Tuumasin, että täytyyhän sitä myös Iisalmessa edelleen töitä pystyä tekemään. Ostin tilat ja laitteet, noin kymmenen alan konetta, eräältä konkurssin tehneeltä paikalliselta yritykseltä. Niin alkoi yrittäjän elämä, joka on kantanut tässä hyvän tovin”, toteaa Pertti Taskinen.

Yrityksen nimeksi rekisteröitiin Ahmotuote Iisalmen Ahmon kylän mukaan. Paikallista otetta on mukana toiminnassa siis nimestä lähtien.

Hybrid-mittakone mahdollistaa kookkaiden kappaleiden mittaukset. Oikealla Pertti Taskinen, etualalla Kimmo Taskinen.

Vaativan tuotannon moniosaaja

Ahmotuotteen painopiste oli alkuun korjaustoiminnassa ja varaosavalmistuksessa.

Pian tuotanto kuitenkin laajeni markkinoiden kysynnän ja kokemuksen mukaan erityisesti hammastuksia vaativien teollisuuden komponenttien ja koneenosien valmistukseen, nykyisen tuotannon perustaan.

Tänä päivänä toiminnan ytimeen kuuluvat pitkälle jalostettujen kappaleiden valmistus eri teollisuudenaloille ympäri Suomea. Asiakkaina ovat hyvin monenlaiset koneenrakentajat, kuten metsä-, kaivos- ja paperikone sekä monenlaiset prosessilaitteiden ja teollisuusvaihteiden valmistajat.

”Yrityksen tuotteita ovat hiotut ja jyrsityt hammaspyörät, uraholkit, hammasakselit ja -tangot, sisähammaskehät, kierukkapyörät ja -ruuvit, laipat ja akselit sekä erilaiset muut koneenosat. Omaan suunnitteluun perustuvia tuotteita on liikevaihdosta noin kymmenen prosenttia ”, kertoo Kimmo Taskinen, perheyrityksen nuoremman polven edustaja ja toimitusjohtaja.

Yritys on toiminut nykyisissä, useasti laajennetuissa toimitiloissaan vuodesta 1990 lähtien. Yleisnäkymää vuonna 2007 laajennuksena valmistuneeseen koneistushalliin.

DI Kimmo Taskinen on toiminut yrityksessä pitkään. Vetovastuun vaihdosta yrityksen johdossa sovittiin viime vuoden alussa. Pertti Taskinen jatkaa hallituksen puheenjohtajana.

”Kokonaisvaltainen lähestymiskulma ja kokonaistoimitukset ovat toimintamme perusidea. Suurin osa asiakkaistamme on kotimaisia kookkaita kone- ja laitevalmistajia. Heidän kauttaan tuotteistamme päätyy valtaosa, n.90%, vientiin eri puolille maailmaa”, Kimmo Taskinen toteaa.

Ahmotuote valmistaa teollisuuden komponentteja ja koneenosia eri teollisuudenaloille. Akselityyppisiä kappaleita tehdään järeisiin kokoluokkiin.

Vahvasti teknologiaan nojaten

Ahmotuote on vuosien mittaan toiminut vakaasti markkinoiden liikkeiden mukana. Liikevaihtoa yritys on tehnyt viime vuodet neljän miljoonan euron tasolla, vuonna 2019 se oli noin 4,3 miljoonaa euroa.

Nykyiset, useasti laajennetut omat toimitilat Iisalmessa ovat kooltaan 4000 neliömetriä. Henkilöstöä yritys työllistää nyt 33 henkilöä.

”Meillä on monipuolinen asiakaskunta, ja useita asiakkaitamme olemme saaneet palvella pitkään, jopa vuosikymmeniä. Tämä tuo toimintaan vakautta. Toki uusia asiakkaitakin mukaan tulee matkan varrelta”, Kimmo Taskinen sanoo.

Ahmotuote Oy toimii alueella, missä ammattitaidon merkitys korostuu. Se tarkoittaa

niin menetelmä- kuin materiaaliosaamistakin.

”Henkilökunnan osaaminen on vahvaa ja sitä osaamista kehitämme jatkuvasti myös eteenpäin. Meille keskeisessä hammastuksessa menetelmiämme ovat mm. vierintäjyrsintä, ja –pisto, hammashionta sekä vetoavennus.”

”Materiaaliosaaminen on aina ollut keskeinen panostusalue. Meillä on erittäin laaja materiaali varasto, joka mahdollistaa osaltaan joustavat ja nopeat toimitukset. Meillä on myös erittäin monipuolinen palveluiden tuottajaverkosto, johon sisältyy mm. lämpö- ja pintakäsittelyt”, sanoo Kimmo Taskinen.

Monipuoliseen tuotantoon vaaditaan myös monentyyppisiä konekantaa. Kärkisorvilla Usko Juntunen.

Monipuolinen teknologia

Tehokas tekeminen vaatii monipuolista teknologiaa. Hammastusten teossa tarvitaan monenlaista kalustoa, erilaisten alan koneiden määrä lasketaan useissa kymmenissä: CNC-sorveja, koneistuskeskuksia, hammastuksen erikoiskoneita.

Viime vuosien kookkaimman panostuksen teknologiaansa yritys teki nelisen vuotta sitten, kun yritys hankki samanaikaisesti yrityksen ydinkoneiksi kaksi yksikköä Okuma-teknologiaa, Multus B750:n ja Multus U 4000-koneet.

Viisi akseliset monitoimikoneet on tarkoitettu järeän tuotannon tarpeisiin, joilta luontuvat sekä jyrsinnät että sorvaukset.

Multus B750:ssä kärkiväli on nelimetrinen, pyörintähalkaisijaa on 1050 mm ja tukilaakerin maksimi koko 700 mm. Multus U 4000-koneessa puolestaan kärkiväli on kaksi metriä. Vastakara ja alarevolveri tukevat osaltaan monipuolista tuotantoa.

Viimeiset investoinnit yrityksessä koskevat myös mm. mittaustoimintojen kehittämistä. Käytössä on mittaushuone nykyaikaisella kalustolla. Se mahdollistaa kookkaiden kappaleiden 3D-mittaukset ja yrityksen toiminnalle keskeisten hammaspyörien mittaamisen.

Aivan tuore investointi talossa on satsaus viimeistelyn alueen teknologiaan. Gleason-Pfauterin P600/800 G on hammaspyörähiomakone joka soveltuu vaativien hampaiden hiontaan.

”Investoinnit ovat kilpailukyvylle aivan keskeisiä. Monipuolinen konekanta mahdollistaa kookkaat, yhä vaativammat kappaleet, ja ylipäänsä, toiminnan kehittämisen. Ilman sitä ei pärjää”, Kimmo Taskinen toteaa.

Tuotteita yhdellä silmäyksellä. Ahmotuotteen erikoisaluetta ovat vaativat hammastukset.

Resursseja koulutukseen

Ahmotuote on ollut monessa mukana suomalaisessa teknologia-alan tuotantotoiminnassa. Eteenpäinkin matkataan luottavaisin mielin.

”Suhdanteet toki vaihtelevat, mutta näkymät jatkoon ovat edelleen vakaat.  Huolta kannamme osaavan henkilöstö riittävyydestä lähivuosina. Keskeinen asia on se, kuinka paljon ammatilliseen koulutukseen tässä maassa panostetaan. Vaikka osaavan väen tarve teknologiateollisuudessa on jatkuva – suorastaan huutava, viime vuosina koulutuksesta on hävinnyt koko ajan resursseja. Koulutuksen rahoitukseen olisi pikaisesti panostettava enemmän. Perusopetus pitää saada paremmalle tasolle”, Pertti Taskinen sanoo.

Ahmotuote Oy viettää 35-vuotisen taipaleen täyttymistä työn merkeissä. Messuilla yrityksen tapaa jälleen mm. Alihankinnassa Tampereella.

Kari Harju