Ahmotuote on ahkera investoija- Vaativia komponentteja kotimaahan ja vientimarkkinoille

Iisalmelainen voimansiirron komponenttien ja koneenosien valmistaja Ahmotuote Oy jatkaa tuotantomahdollisuuksiensa kehittämistä uusien investointien myötä. Tuoreita laajennuksia yrityksen konekantaan ovat kookas Y-akselilla varustettu sorvi, pystykarainen työstökeskus sekä vierintäjyrsinkone vaativiin hammastuksiin.

Vuonna 1985 perustetun Ahmotuote Oy:n toiminnan ytimeen kuuluu pitkälle jalostettujen kappaleiden valmistus eri teollisuudenaloille.

Asiakkaina ovat koneenrakentajat mm. metsä-, kaivos- ja paperiteollisuudessa sekä prosessilaitteiden ja teollisuusvaihteiden valmistajat.

Vaativaa koneistusta. Okuman Multus B750-sorvauskeskus on yksi yrityksen perustyöjuhtia.

Pertti Taskisen perustaman ja kotiseutunsa eli Iisalmen Ahmon kylän mukaan nimeämän yrityksen tuotteita ovat hiotut ja jyrsityt hammaspyörät, uraholkit, hammasakselit ja -tangot, sisähammaskehät, laipat ja akselit sekä erilaiset muut koneenosat.

Reilut kolmisenkymmentä henkilöä työllistävä yritys on toiminut nykyisissä, nyt noin 4000 neliömetrin toimitiloissaan vuodesta 1990 lähtien.

Vuodesta 2019 perheyrityksen vetovastuussa on nuoremman sukupolven edustaja Kimmo Taskinen. Pertti Taskinen toimii hallituksen puheenjohtajana.

Uusi sorvi Y-akselilla. Investoinnit ovat välttämättömiä, ne takaavat kilpailukyvyn säilymisen ja mahdollistavat yrityksen kehittämisen, sanoo Kimmo Taskinen.

Laaja asiakaskunta

Ahmotuote on vuosien mittaan ollut monessa mukana.

Alkuun tehtiin korjauksia ja varaosia, mutta pian suuntasi pian kysynnän mukaan varsinkin hammastuksia vaativien teollisuuden komponenttien ja koneenosien valmistukseen, nykytuotannon perustaan.

”Asiakaskuntamme on laaja, ja useita keskeisiä asiakkaitamme olemme saaneet palvella vuosikymmeniä. Asiakkaamme ovat kotimaisia kookkaita kone- ja laitevalmistajia ja heidän kauttaan valtaosa tuotteista päätyy valtaosa vientiin”, sanoo Pertti Taskinen.

Liikevaihdosta suora vienti kattaa toistakymmentä prosenttia, välillisen viennin osuus on 80 prosenttia.

Liikevaihtoa Ahmotuote on tehnyt viime vuodet noin 4,5 miljoonan euron tasolla, vuonna 2022 liikevaihto kasvoi 5,2 miljoonaan euroon.

”Viime vuoteen ollaan tyytyväisiä, kun ottaa huomioon maailman epävakaan tilanteen. Osin liikevaihdon kasvua selittävät näinä aikoina voimakkaasti kohonneet raaka-aineiden ja palveluiden hinnat, mutta kysyntä kasvoi myös muuten. Pitkäaikaiset asiakkaamme lisäsivät ostojaan, ja saimme myös uusia asiakkaita”, Kimmo Taskinen kertoo.

Gleason P600/800 on uusi vierintäjyrsinkone 1000 mm:n Z-liikkeellä.

Kehittyvällä konekannalla

Ahmotuote toimii vahvalla konekannalla, minkä tekemistä tukee ammattiosaaminen ja näinä kriisiaikoinakin sujuvat toimitukset taannut laaja materiaalivarasto.

Konekantaan kuuluu mm. CNC-sorveja, koneistuskeskuksia, hiomakoneita ja hammastuksen erikoiskoneita.

Talon hammastusmenetelmiä ovat mm. vierintäjyrsintä, ja -pisto, hammashionta sekä vetoavennus.

Konekantaa yritys kehittää säännöllisesti, tuotannossa ydinkoneina toimivat mm. viisiakseliset 4 metrin kärkivälillä oleva Okuman Multus B750:n ja 2 metrin vastakaralla varustettu Multus U 4000.

Viime vuonna yritys investoi jälleen tuotantomahdollisuuksiinsa esimerkiksi vaativassa sorvauksessa. Doosan Puma 5100 X LYB on uusi hankinta, akselitöihin soveltuva Y-akselilla varustettu CNC-sorvi.

Ahmotuote valmistaa komponentteja ja koneenosia eri teollisuudenaloille ja moniin kokoluokkiin. Kuvassa kookkaampaa tuotantoa.

Sorvaushalkaisija Pumassa on 550 mm, kärkiväli 3042 mm. Koneen BMT75P -revolveri on 12-paikkainen.

Samassa yhteydessä yritys investoi saman valmistajan MYNX 7500/50 pyöröpöydällä/neljännellä akselilla varustettuun pystykaraiseen työstökeskukseen, jonka liikealue on 1524x770x625 mm ja varustettuna 40-paikkaisella BT-50 työkalumakasiinilla.

Lisäksi yritys on hankkinut aiemman Gleason-Pfauter hammaspyörien hiomakoneen P600/800G oheen uuden Gleasonin P600/800 on huippuvarustellun vierintäjyrsinkoneen 1000 mm:n Z-liikkeellä.  Pöytäkoko on Ø 600 mm, sen reikä Ø 200 mm ja syvyys 800 mm. Kärkikorkeus on maksimissaan 1850 mm ja koneella voidaan jyrsiä halkaisijaltaan 860 mm:n kappaleita.

”Investoinnit vahvistavat asiakaslähtöisesti mahdollisuuksiamme painopistealueillamme. Hankinnat ovat välttämättömiä, ne takaavat kilpailukyvyn ylläpidon ja yrityksen kehittämisen”, kiteyttää Kimmo Taskinen.

Pitimiä ja kiinnittimiä yritys tekee paljon itse. Niiden valmistuksen yksityiskohdissa auttaa tarvittaessa myös yrityksen yksi varsin tuore hankinta eli lankasaha, toteaa Pertti Taskinen.

Helpotusta henkilöstöasioihin!

Ahmotuote tähtää tukevasti eteenpäin, mutta näkee jatkossa realistisesti haasteitakin.

”Viime vuosi oli vauhdikas ja tälle vuodelle näkymät ovat edelleen vakaat. Näkymien osalta olemme viisaampia, kun tätä vuotta edetään eteenpäin”, toteaa Kimmo Taskinen.

Huolta yrityksessä aiheuttaa henkilöstön riittävyys, kuten miltei kaikissa suomalaisissa yrityksissä.

”Ammattitaitoista lisäväkeä kaivattaisiin. Meillä on hiljattain eläköitynyt manuaalijyrsinnän ja kärkisorvauksen huippuosaajia, ja uusien tekijöiden löytäminen heidän tilalleen on vaikeaa, koska näiden töiden taitajia ei kouluteta”, sanoo Kimmo Taskinen.

Selkeä vahva viesti Iisalmen suunnalta on, että peruskoulutukseen Suomessa pitäisi alkaa nyt viimeistään panostamaan toden teolla. Samalla työvoiman liikettä ulkomailta tulisi helpottaa mm. lupakäsittelyjä nopeuttamalla. Näiden toiveiden esittäjänä Iisalmessa ei varmasti olla maan teollisuudessa ainoita.

Ahmotuote Oy

Voimansiirron komponenttien

ja koneenosien valmistus

Perustettu 1985

Kotipaikka Iisalmi

Uutta konekantaa:

Sorvaus: Doosan Puma 5100 X LYB

Jyrsintä: Doosan MYNX 7500/50

Vierintäjyrsintä: Gleason P600/800

Kari Harju