Ohjauspäivä MTC Flextekillä

Konetalo MTC Flextek järjesti tammikuulla Okuman ohjauksiin keskittyneen teemakokonaisuuden toimitiloissaan Pirkkalassa. Tapahtuman keskiössä olivat niin uudet teknologiat kuin itse tekeminenkin, erityisesti hammastus ja sen menetelmänä Power Skiving.

Okuman Jochen Ondra esitteli uusia teknologioita tapahtumassa.

Aamupäivän mittaisessa tapahtumassa esiintyivät asiantuntijoina Jochen Ondra Saksan Okumalta sekä MTC Flextekin Juha Asunta. Ohjelmassa oli niin teoriaa kuin käytäntöäkin.

Älykkäät teknologiat

Ondra esitteli Okumaa yrityksenä, ja eteni sitten tarkemmin valmistajan tuottavuutta koneistuksessa lisääviin nykyteknologioihin.

Näitä teknologioita esittelyssä olivat ensinnäkin Thermo Friendly Concept, jolla tarkoitetaan lämpövaikutusten kompensointia valmistajan tuotteissa, toinen oli tuotannonvalvontajärjstemä , reaaliaikaiseen simulaatioon pohjaava CAS eli Collision Avoidance System.

Kierroksia ja työstöarvoja optimoiva Machininig Navi puolestaan on kehitetty estämään värinää koneistuksen aikana, järjestelmästä ovat versiot eri tyyppisille koneille. Lisäksi kompaktissa esittelyssä olivat geometriavirheiden mittauksen ja kompensointiin tarkoitettu 5-Axis Auto Turning System sekä koneen suorituskykyä ja työn tarkkuutta lisäävä Servo Navi.

Esityksessään Jochen Ondra painotti fiksujen teknologioiden hyötyjä pitkällä aikavälillä varsinkin tuottavuuden kannalta. Älykkäiden teknologioiden hyödyntäminen ja sitä kautta tapahtuva ongelmakohtien poistaminen tuotannosta voi säästää yrityksen kuluja kymmenillä-, jopa sadoilla tuhansilla euroilla vuosien mittaan, totesi Ondra.

Käytännön esimerkkejä. Ohjausemot teki Juha Asunta.

Käytännön demot

Toinen puoli tapahtumaa olivat käytännön ohjaus- ja kappaleenvalmistusdemot.

Hammastus oli niiden keskeinen teema, ja Jochen Ondran eri hammastusteknologioiden yleiskatsauksen jälkeen yleisö pääsi seuraamaan livenä sorvaus- ja hammastusohjelman tekoa kuin kappaleenvalmistustakin.

Erityistarkastelussa oli ns. Power Skiving, perusperiaatteidensa osalta jo 1900-luvun alkuun juontava hammastusmenetelmä, mutta joka vasta viime vuosina on noussut keskeiseksi alan menetelmäksi koneiden rakenneominaisuuksien ja karojen kehittyessä.

Power Skiving tarjoaa perinteisiin koneistusmenetelmiin nähden etuja.

Menetelmällä, joka yhdistelee vierintäjyrsintää ja vierintäpistoa, voidaan työstää koko kappale yksillä asetuksilla ja huomattavasti nopeammin kuin perinteisillä menetelmillä. Sen myötä kokonaistuotantoaika lyhenee merkittävästi verrattuna avennukseen, vierintähöyläykseen ja vierintäjyrsintään. Power skiving sopii varsinkin sisähammastusten koneistukseen, mutta myös ulkohammastusten ja ura-akseleiden koneistukseen.

Ohjaukseen liittyvät demot teki tapahtumassa Juha Asunta, koneistuksiin käytössä oli Okuman Multus B200II.

Kappaletta koneistetaan. Koneistukset tehtiin Okuman Multus B200II-koneella.

Lisää erikoistapahtumia jatkossa

MTC Flextekin ohjauspäivä tarjoili ajankohtaiseväitä sekä kokeneemmille että uusillekin koneistajille, paikalla oli parisenkymmentä ohjausasioista kiinnostunutta.

Tammikuun ohjauspäivä oli MTC Flextekin tämä vuoden ensimmäinen erikoistapahtuma, ja Pirkkalan tiloissa järjestetään myöhemmin tänä vuonna vielä kolme kokoontumista eri teemoin. Toukokuussa perehdytään automaattiseen työkalukompensointiin, syksyn ensimmäisessä tapahtumassa automaattiseen asetustenvaihtoon sekä toisessa HMI-soluohjaukseen ja 3D-konenäköön.

Kari Harju