Työväline- ja Muoviteollisuuden neuvottelupäivät 2020, Naantali

Naantalin kylpylä oli tapahtumapaikkana tammikuisille Työväline- ja Muoviteollisuuden neuvottelupäiville. Tapahtuman organisoi Teknologiateollisuus ry:n Työvälineiden toimialaryhmä, ja vuosittain järjestettävään kokonaisuuteen kuuluvat seminaari, sen yhteydessä pidettävä näyttely sekä vierailut alan yrityksissä sekä verkottuminen.

Työväline- ja Muoviteollisuuden neuvottelupäivät keräsi Naantaliin lähes sata alan ammattilaista.

Kokonaisuus on vuosien mittaan järjestetty eri paikkakunnilla Suomessa ja maan rajojen ulkopuolellakin, mm. vuosi sitten oltiin Tallinnassa. Varsin usein tapahtumapaikka on kokoonnuttu kuitenkin Naantalissa. Siellä oltiin koolla nytkin, tosin tapahtumaan liittyi myös vierailu Valmet Automotivella Uudessakaupungissa.

”Suomi sinnittelee, kohti parempaa”

Työväline- ja Muoviteollisuuden neuvottelupäivät tarjoaa perinteisesti ajankohtaisasiaa tiiviissä paketissa. Tapahtuman alkuun kuultiin tuore katsaus taloustilanteesta, sen esitti Teknologiateollisuuden johtava ekonomisti Jukka Palokangas. Hänen ilahduttava viestinsä oli se, että maan taloudessa menee paremmin kuin yleismediaa seuraten luulisikaan. Teollisuudessa kasvu jatkuu ja tilauskannat näyttävät varsin hyviltä.

”Suomi sinnittelee, ja taloustilanne meillä on positiivisessa mielessä varsin poikkeuksellinen muuhun euroalueeseen verrattuna. Teknologiateollisuudessa erityisesti telakat vetävät, mutta myös muut toimialat”, Palokangas totesi.

Investointien osalta kuitenkin tekemistä riittää, ne laahaavat edelleen matalalla mm. Ruotsiin verraten, muistutti Palokangas.

Palokankaan mukaan parempaa kuuluu nyt maailmaltakin. Esimerkiksi autoteollisuudessa teknologiamuutoksen aiheuttama epävarmuus on aiheuttanut ostopatoutumaa, mikä jatkossa alkaa purkautua ja näkyä mm. hybridiautojen myynnissä, totesi Palokangas.

Ajankohtaisen katsauksen muoviteollisuuden tilanteesta esitti seminaarissa Muoviteollisuus ry:n Vesa Kärnä.

Ekonomisti Jukka Palokangas kertoi seminaarissa hyviä uutisia taloustilanteesta.

Ajankohtaisanalyysiä tiiviisti

Ammatillisia ajankohtaiskatsauksia kokopäivän seminaariin mahtui kymmenkunta.

Kai Syrjälä Kaidoc Oy:sta kertoi työvälinevalmistuksen vaiheista erityisesti ohjelmistokehityksen puolelta ja nykyhaasteista 2020-luvulle tultaessa, VTT:n Peter Ylenin teemana olivat liiketoimintamallien ja arvoketjujen ennakointi.

METSTA:n Jukka-Pekka Rapinojan aiheena oli malliperustainen tuotemäärittely 3D-suunnittelussa ja tuotannossa.

Miksi nykypäivänä tehdään yhä laajasti 2D-piirustuksia, vaikka suunnittelu on pitkälti 3D-mallinnusta, kysyi Rapinoja, ja keskittyi kokonaisuudessa mm. autoteollisuuden käyttämän ja myös Suomessakin alaa valtaavan MBD (Model Based Definition) -mallinnuksen esittelyyn. Se perustuu kokonaisuudessaan osan tai kokonpanon esittämiseen kokonaisuudessaan 3D-mallin avulla.

Kai Syrjälä, Kaidoc Oy, palkittiin vuoden työvälinevalmistajana henkilöpalkinnolla. Hän esiintyi myös seminaarissa.

Tuotekehityksen läpimenoaika lyhenee, tulkintavireet vähenevät ja havainnollisuus lisääntyy, luetteli Rapinoja MBD:n hyviä puolia.

Iltapäivän puolella seminaari jatkui ohjelmoinnin teemoin, Kari Kuutela Pathtracesta lähestyi 5-akselisen työstökeskuksen ohjelmoinnin haasteita ja ratkaisuja käytännössä testatuin kokemukseen pohjautuvin vinkein. Mitutoyon Harri Salmen teemana oli malliperustainen tuotemäärittely 3D-mittauksessa.

3D-tulostuksen teemat kiinnostavat jatkuvasti vahvasti ja osio kokonaisuudessa oli varattu ansaitusti myös tämän alueen asioille ja kuulumisille. Antti Seppälä EOS:ilta esitteli yrityksen materiaalikehitystä, mikä tapahtuu tunnetusti Suomen Turussa, missä perinteet ja osaamien juontuvat pitkälle, 1980-luvulle saakka. Vesa-Palojoki ABB Drivesilta kertoi yleisölle yrityscase-tyyppisesti 3D-tulostuksen osuudesta ABB:n tuotekehityksessä. 3D-metallitulostuksen mahdollisuuksia on talossa tutkittu eri projekteissa vuosituhannen alusta lähtien. Työ jatkuu, Muiden alueiden case-esityksiä kokonaisuudessa kuultiin iltapäivällä vielä kolme, ne liittyivät ruiskuvalusimulaatioon muotinvalmistuksessa (Matti Majala, Camteam Oy), työkalujen elinkaaripalveluihin (Totti Nurmela, Pdat Oy) ja servopuristimiin (Niko Kärkkäinen, Meconet Oy). Servopuristimen etuja ovat mm. valmistusnopeuden kasvu, energiatehokkuus ja laadunhallinta.

METSTA:n Jukka-Pekka Rapinojan aiheena oli malliperustainen tuotemäärittely 3D-suunnittelussa ja tuotannossa.

Huomionosoitukset ansioituneille

Työväline- ja Muoviteollisuuden neuvottelupäivät ovat vuosittainen alan ajankohtaiskokoontuminen, ja sellaisena myös areena ansioituneiden palkitsemiselle. Vuoden työvälinevalmistajayrityksenä palkittiin Meconet Oy, ja työvälinevalmistajahenkilönä Kai Syrjälä, Kaidoc Oy. Elämäntyöpalkinto myönnettiin AKA Toolsin Jari Saaraselle, joka toimi myös neuvottelupäivin puheenjohtajana.

Muoviteollisuuden puolelta aloitettiin uutena perinteenä uuden ajan ruiskuvalajan palkitseminen. Palkinnon sai Orthex Group.

Metallin ja muovin työvälineihmisiä Työväline- ja Muoviteollisuuden neuvottelupäivät kiinnostavat. Paikalla oli tälläkin kerralla jälleen satakunta ammattilaista.

Työväline- ja Muoviteollisuuden neuvottelupäiviin kuuluu näyttelykokonaisuus.

Teknologiateollisuus ry:n Työvälineiden valmistajien toimialaryhmä

Teknologiateollisuus ry:n Työvälineiden valmistajien toimialaryhmä koordinoi alan yritysten teollisuus- ja talouspoliittista yhteistyötä. Toimialaryhmän tärkein tehtävä on omaa toimialaa koskevan teknisen ja taloudellisen tiedon hankkiminen, muokkaaminen ja levittäminen jäsenten keskuuteen. Suomalaiset työvälinevalmistajat tuottavat muotteja muoviteollisuudelle sekä erilaisia meistejä, puristintyökaluja, teriä ja kiinnittimiä metalliteollisuudelle sekä tekevät muottien huoltoa ja korjausta. Toimialaryhmä on perustettu vuonna 1975.

Kari Harju