DMG Mori Open House Pfronten 2020

DMG Mori järjesti toimintavuoden avaustilaisuutensa Saksan Pfrontenissa helmikuussa.  Pfronten Open House esitteli ajankohtaista teknologiaa laajalla paletilla. Tapahtuman painopiste oli digitalisaation konsepteissa ja automaatioratkaisuissa. Neljä kone- ja laiteuutuutta lanseerattiin.

Pfontenin Open House on DMG Morin perinteinen vuoden avaus, jossa valmistaja esittelee tuotantoaan laajasti kotinäyttelyssään.  Dynamic Excellence -teemalla järjestetyssä kokonaisuudessa oli show roomeissa ja Pfrontenin tehdastiloissa esillä kymmeniä tuotantoyksikköjä, niistä monet erilaissa automaatiokokonaisuuksissa.

Christian Thönes ja Dr. Masahiko Mori korostivat tapahtuman lehdistötilaisuudessa DMG Morin vahvaa painotusta digitalisaatioon, automaatioon ja niiden mahdollisuuksiin kilpailukykyisessä tuotannossa. Ainetta lisäävän valmistuksen hyödyntäminen kehittyy lähivuosina nopeasti.

Digitalisaation teemoin

Digitalisaatio on ajan ydinkäsitteitä, ja siihen DMG Mori panostaa vahvasti. Iso idea on tehdä digitalisaation hyödyntämisen aloittamisesta yrityksille helppoa ja siten houkuttelevaa.

DMG Morin ydin teemaan on app-pohjainen Celos-käyttöjärjestelmä, ja sen perustalle on rakennettu paketti, joka tarjoaa työkaluja ko. digitalisaatiosiirtymään.

Nyt kokonaisuuteen lanseerattiin Pfrontenissa jälleen uusia piirteitä, uusi myDMGMori-portaali sekä huollon ja kunnossapidon WERKBLIQ-alusta. Uusi Messenger -app esiteltiin jo EMO:ssa.

PH Cell on uusi palettijärjestelmä 5-akselisille koneistuskeskuksille ja vaakakaraisille keskuksille.

Helppouden idea on keskeinen myös DMG Morin ja yhdysvaltalaisen ohjelmistotoimittajan Tulipin yhteistyössä, mikä lanseerattiin yleisölle Pfrontenissa. Tulip- sovellutukset visualisoivat työnkulkuja ja -prosesseja, ohjaavat operaattoria eri prosessivaiheissa ja keräävät samalla työdataa myöhempään käyttöön. Käyttäjät voivat myös käyttää Tulip-alustaa valmistussovelluksien tekemiseen.

Erityisempää tietotekniikkaosaamista tai ohjelmointitaitoja ei tarvita, joten ajatus on helpottaa ratkaisujen myötä erityisesti pienten ja keskisuurten asiakkaiden otetta digitaalisen valmistuksen maailmasta. Uusi alan sovellutus on myös up2parts, mikä edistää prosessien optimointia tekoälyn avulla.

Automaatiojärjestelmiä esittelyssä

Digitalisaation kehitys on keskeinen teema, mutta useimmille Pfronten Open House – kävijöille tapahtuman keskeisintä antia on kokonaisuuden koneantiin tutustuminen, toki niin omia mielenkiinnon suuntimia seuraten.

Pfrontenin tapahtumassa esiteltiin laajasti DMG Morin koko portfoliota, mihin kuuluu yli 150 konemallia sorveja, sorvauskeskuksia sekä pystykaraisia, vaakakaraisia ja 5-akselisia koneistuskeskuksia sekä mm. 3D-metallitulostuksen konemalleja.

Koneita esiteltiin yksittäisinä yksikköinä niin show room -kuin tehdastiloissakin ja myös tuotantoautomaatiokokonaisuuksina, ja automaatio kuului tapahtuman teemoihinkin.

Näistä automaatiokokonaisuuksista esimerkkejä ovat mm. kookas NHX-koneille kehitetty LPP-palettijärjestelmä ja PH-AGV 50, mikä esiteltiin tuotantokokonaisuudessa DMC 90U duoBLOCK-koneistuskeskusmallin kanssa.  PH-AGV 50 (Automated Guided Vehicle) liikkuu itsenäisesti työalueella ja sen avulla voidaan lavaus automatisoida kokonaisuudessaan.

3D-kameralla varustettu Robo2Go Vision mahdollistaa eurolavojen lastaamisen ja kappaleentunnistuksen ilman työkappalehyllyjä ja täysin uutena automaatiomahdollisuutena esiteltiin 5-akselisille koneistuskeskuksille ja vaakakaraisille keskuksille tarkoitettu palettijärjestelmä PH Cell. Uutuus esiteltiin toiminnassa yhdessä DMU 65 monoBLOCK-mallin kanssa. Järjestelmässä on tilaa kaikkiaan neljällekymmenelle eri kokoiselle paletille, koko max. 500×500 mm.

DMC/DMU 65 H monoBLOCK täydentää DMG Morin vaakakaraisten koneistuskeskusten tarjontaa.

Uusia tuotantokoneita

PH Cell -lanseerauksen ohella tuotantokonelanseerauksia tapahtumassa oli kolme.

Uutuusmalleista 65 H monoBLOCK on täydennys DMG Morin vaakakaraisten koneistuskeskusten tarjontaan.5-akselisen pystykaraisen koneen joustavuutta vaakakeskuksen tuottavuuteen yhdistelevä kone suuntaa varsinkin ilmailuteollisuuden rakenneosien valmistukseen.

Työalue mahdollistaa monimuotoisen kappalekirjon max. 600 kg kokoluokkaan, termosymmetrinen 3-pistetuettu rakenne lisää koneistustöiden tarkkuutta.

Kaksi muuta lanseerausta liittyivät laserpuolen tarjontaan. Lasertec 400 Shape on uusi laserteksturoinnin 5-akselinen XXL-malli 3350 x 1350 x 1 000 mm:n kappaleille ja 20 000 kg:n painoille. Lasertec 30 dual SLM on puolestaan ainetta lisäävän valmistuksen uusi jauhepetimalli, mikä laajentaa DMG Morin alueen tarjontaa kaksilaserisiin malleihin. Kaksi (600W tai 1000W) laseria melkoisen tuottavuuden lisäyksen yhden laserin ratkaisuun verraten. Mukana on myös kiintoisa uudentyyppinen kiinteä suodatinjärjestelmä, mikä passivoi pölyä ja lisää siten työturvallisuutta.

Ainetta lisäävän valmistuksen koneet olivat tapahtumassa muutenkin keskeisesti esillä, mm. syksyllä Frankfurtin Formnextissä lanseerattua Lasertec 125 3D -hybridi keräsi runsaasti kiinnostusta myös Pfrontenissa.

DMG Mori esitteli tuotteitaan helmikuussa yhteensä yli 7500 m²: n alueella, ja tehdaskierrokset avasivat tuttuun tapaan kävijöille näkymiä tuotantoon. Paikalla kävi neljän tapahtumapäivän aikana yli 8000 vierasta. Koronavirusriskin takia Kiinasta ja Japanista oli paikalla tällä kerralla poikkeuksellisen vähän kävijöitä.

DMG Mori Finland järjesti paikalle Suomesta tälläkin kertaa asiakasmatkan. Reissussa oli yli 40 konepaja-ammattilaista.

Lasertec 30 dual SLM laajentaa DMG Morin alueen tarjontaa tuottavuutta lisääviin kaksilaserisiin jauhepetimalleihin.

Menestyksekäs vuosi

Vaikeasta markkinatilanteesta huolimatta vuosi 2019 oli DMG Morille menestyksekäs. Open Housen yhteydessä julkistettujen DMG Mori Aktiengesellshaftin tietojen mukaan tilauskanta saavutti 2,56 Mrd euron, myynti kasvoi 2% edellisvuodesta ja päätyi 2,7 Mrd:n tasolle. Tänä vuonna tilanteen markkinoilla odotetaan jatkuvan haastavana mm. autoteollisuuden muutosten takia.

Kari Harju