Forssan LVI-Valmiste lyhensi vaiheajat

Särmäyspuristimella työkalunvaihdot vievät perinteisesti runsaasti aikaa. Se aika on pois varsinaiselta särmäystyöltä. Kun Forssan LV-valmiste Oy hankki automaattisella työkalunvaihtajalla varustetun särmäyspuristimen, tuottavuus kasvoi merkittävästi. Samalla saatiin töihin aimo lisäannos ergonomiaa ja sujuvuutta. Kone edustaa Amadan teknologiaa.

Forssan LVI-Valmiste on vuonna 1976 käynnistynyt yritys, joka toimii kahdella sektorilla.

Yrityksen tausta on LVI-urakoinnissa, ja sitä yritys tekee edelleenkin, asiakkaita ovat kaupungit, kunnat, yritykset ja yhteisöt.

Lisäksi Forssan LVI-Valmiste on kuitenkin myös mittavan kokoluokan alihankintayritys.

Itse asiassa jo kaksi kolmannesta yrityksen toiminnasta on levykomponenttien alihankintaa.

Automaattisella työkalunvaihtajalla varustettu Amadan HG ATC 1003 tehostaa särmäystoimia Forssan LVI-Valmisteella. Särmäystöissä Jarmo Rantanen.

”Levytyöt yrityksessä käynnistyivät aikanaan asiakkaiden toiveiden pohjalta, ja toisaalta laajennuksen alihankintaan ajateltiin tasoittavan rakennusalan kausivaihteluita. Näin juuri on käynytkin, alihankinnasta on kehittynyt vahva tukijalta toimintaamme”, toimitusjohtaja Mika Lehtonen kertoo.

Forssan LVI-Valmiste palvelee tuotteillaan varsinkin rakennus- ja sähköteollisuutta mm. ilmanvaihdon ja sähkötekniikan alueella. Asiakkaiden kautta toimintakenttä on koko Skandinavian alue.

”Monenlaista muutakin alan töitä teemme asiakaskysynnän mukaan. Tuotteet ovat muodoiltaan ja jalostuksen asteeltaan erilaisia, perusleikkeistä monipuolisiin kokonaisuuksiin”, sanoo Mika Lehtonen.

Monipuolinen konekanta

Tämän päivän asiakaspalvelun ydinkäsitteitä on kokonaisvaltaisuus, ja monipuoliseen yhden luukun palveluun tähtää myös Forssan LVI-Valmiste.

Omia tuotteita ei yrityksellä ole, mutta asiakkaiden käytössä ovat silti valmistustoimien lisäksi monet suunnittelun ja mallinnuksen toiminnot.

”Autamme asiakasta löytämään näin sopivimmat ja kustannustehokkaimmat materiaalit ja menetelmät heidän tuotteidensa toteuttamiseksi. Suunnittelun käytössä on Autocad Inventor”, sanoo Mika Lehtonen.

Alan valmistustekniikkaa 45 henkilöä työllistävä ja noin 6,5 miljoonan liikevaihtoa tekevä Forssan LVI-Valmiste on hionut asiakaspalveluunsa sopivaksi. Laserilla sekä levytyökeskuksella leikataan, särmäyspuristimilla jalostetaan.

”Teemme tyypillisesti pieniä sarjoja, ja niiden valmistuksessa lasertekniikka toimii hyvin. Sen myötä pienet sarjakoot ja moninaiset, myös vaativat muodot saadaan toteutettua kustannustehokkaasti. Kokoonpanon toimintoihin käytössä on myös robotisoitua teknologiaa”, sanoo Mika Lehtonen.

Automatiikka nopeuttaa työkalunvaihtoa. Sisänäkymää vaihtajaan.

Automatisoitu työkalunvaihto

Tuttu juttu on, että kun työt yrityksessä lisääntyvät, konekantakin usein kasvaa.

Särmäystöiden pullonkaulan yritys poisti kertaheitolla hiljattain uuden tekniikan myötä.

”Uuden koneen iso plus on erityisesti se, että työkalunvaihdon toiminnot hoituvat täysin ohjelmallisesti automatiikan avulla”, sanoo Lehtonen.

Amada toi ensimmäisen työkalunvaihtoautomaatilla varustetun HG ATC-särmäyspuristinmallinsa markkinoille jo viime vuosikymmenen alussa. Nykymuotoinen HG ATC edustaa tuotteen uutta sukupolvea.

Kone on suunniteltu huipputarkkaan valmistukseen, vakiovarusteita ovat mm. automaattibombeeraus sekä kaksikin eri kulmanmittausjärjestelmää. Ohjaus koneissa on uuden sukupolven havainnollinen AMNC 3i-multimediaohjaus.

Automaattinen työkalunvaihtojärjestelmä puolestaan saa koneen työkalunvaihdot sujumaan.

Särmäyspuristimen kanssa kokonaisuuteen integroitu vaihtoautomatiikka hakee ohjelman mukaisesti ylä- tai alatyökalun työkaluvarastosta ja asettaa sen särmäystä varten paikoilleen. Kun särmäystyö on tehty, järjestelmä vie työkalun takaisin varastoon ja hakee uuden. Aikaa operaatioon kuluu muutama minuutti manuaalivaihtoon moninkertaisesti kuluvan ajan sijaan. Töiden tuottavuuteen asialla on iso merkitys.

Markkinoilla Amadan HG ATC on kahtena versiona, 100- ja 220 tonnin malleina. Taivutuspituudet koneissa ovat kolme ja neljä metriä. Forssan LVI-Valmisteen juhta on 100-tonninen kolmen metrin kone.

Mika Lehtonen luotsaa vuonna 1976 aloittaneen forssalaisen perheyrityksen toimintaa. Forssan LVI-Valmiste tekee sekä LVI-urakointia että alihankintavalmistusta.

Tuotantoa tehostavaa teknologiaa

Vaihtoautomatiikka kapasiteettia lisäävän särmäyspuristimen yhteydessä on Mika Lehtosen mukaan monipuolisesti hyvä ominaisuus.

”Nopean työkalunvaihdon merkitys korostuu usein vaihtuvilla pienillä sarjoilla, joita tuotteistamme suurin osa on. Automatiikka vähentää myös työntekijän rasitusta särmäystöissä, terien vaihto on raskasta työtä.”

”Ja yhtenä erittäin tärkeänä asiana automatiikka mahdollistaa myös sen, että koneen käyttö onnistuu myös vähemmän kokeneelta operaattorilta. Sitä kautta uusi investointi on helpotus myös henkilöstön saatavuuden ongelmiin”, Lehtonen sanoo.

Monien yritysten tavoin Forssan LVI-Valmiste kamppailee alan osaajien vähyyteen liittyvien ongelmien kanssa. Uutta henkilökuntaa palvelukseensa yritys onkin etsinyt mm. Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymän Faktian järjestämällä rekrykoulutuksella.

Ne projektit jatkuvat, mutta niin jatkuvat työtkin. Uudella HG ATC:llä on särmätty Forssassa vuodenvaihteesta lähtien. Koneen asennusten yhteydessä tehokkuuteen liittyviä asioita mietittiin tehtaalla muutenkin ja mm. koneiden sijoittelua uudistettiin. Uusi layout helpottaa logistiikkaa merkittävästi, toteaa Mika Lehtonen.

Kari Harju