Forssan LVI-Valmiste vähensi työvaiheita yhdistelmällä

Forssan LVI-Valmiste Oy jatkaa automaation lisäämistä tuotannossaan. Uusi Amadan EML-2515 AJ -yhdistelmäkone ASR-levynkäsittelyautomaatiolla lisää tuotannon joustavuutta ja vähentää läpivientiaikoja, mutta vie tilaa pajan lattialla suhteellisen vähän.

LVI-alan asennuksia ja ohutlevykomponenttien alihankintaa: Forssan LVI-Valmiste Oy aloitti LVI-asennustalona, mutta jo pitkään talo on tunnettu myös levykappaleiden valmistajana.

Monipuolinen, mutta samalla kooltaan kompakti Amadan EML 2515 AJ -yhdistelmäkone ASR 3015 PR -levynkäsittelyautomaatiolla asennettiin Forssan LVI-Valmisteen käyttöön toukokuussa.

Alihankintatyöt yrityksessä käynnistyivät aikanaan asiakkaiden toiveiden pohjalta, ja siitä on vuosien mittaan kehittynyt oiva tekijä tasoittamaan rakennusalan kausivaihteluita.

Levykomponenttien alihankinta on tänään isoin osa yrityksen toimintaa, kaksi kolmannesta.

Forssan LVI-Valmiste palvelee mm. rakennus- ja sähköteollisuutta mm. ilmanvaihdon ja sähkötekniikan alueella. Asiakkaiden kautta toimintakenttä on koko Skandinavian alue.

Visuaalista: toimintojen valvonta sujuu screeneiltä. Ohjauksella tuotantopäällikkö Mikko Syrjälä.

Tuotteet ovat muodoiltaan ja jalostuksen asteeltaan hyvin erilaisia, perusleikkeistä monipuolisiin kokonaisuuksiin”, sanoo toimitusjohtaja Mika Lehtonen.

Asiakkaitaan talo palvelee monimuotoisesti, valmistuksen lisäksi tarjolla ovat monet suunnittelun ja mallinnuksen toiminnot.

Kasvua automaatiolla

Forssan LVI-Valmiste toimii noin 45 henkilön työpanoksella ja tekee 7,1 miljoonan (2021) liikevaihtoa. Alihankintatuotanto toimii sujuvasti, laserilla sekä levytyökeskuksella leikataan, särmäyspuristimilla jalostetaan.

”Sarjat ovat tyypillisesti pieniä, ja niiden valmistuksessa lasertekniikka toimii tunnetusti hyvin.

Sen myötä pienet sarjakoot ja moninaiset, myös vaativat muodot saadaan toteutettua kustannustehokkaasti.”

Töitä on runsaasti, yritys on mitannut kasvua viime vuosina ja näkymätkin ovat eteenpäinkin hyvät, mutta henkilöstöä tasossa voisi olla jonkin verran enemmänkin. Monien muiden yritysten tavoin haasteita väen riittävyyden suhteen on.

Kone leikkaa paineilmalla. Paineilmakompressori on kätevän kokoinen.

”Henkilöstön riittävyys on selkeä kasvun este, pientä pulaa porukasta on koko ajan. Pitkän linjan ammattilasia poistuu työmarkkinoilta ja toisaalta uusia ammattilaisia valmistuu nykyisellään liian vähän kysyntään nähden ja se aiheuttaa niukkuutta henkilöstömarkkinoilla”, Lehtonen sanoo.

Mahdollisuuksia kasvuun tarjoaa kuitenkin mm. satsaaminen uuteen teknologiaan.

Valmistustekniikkaansa Forssan LVI-Valmiste onkin viime vuosina kehittänyt notkeasti eteenpäin tehokkuuden ja tuottavuuden näkökulmasta, parisen vuotta sitten yritys hankki särmäystöitään tehostamaan uuden sukupolven HG ATC-särmäyspuristinmallin, missä työkalunvaihto on kokonaan automatisoitu. Automatisoitu työkalunvaihto on tapa lisätä töiden sujuvuutta ja samalla helpottaa raskasta työkalunkäsittelyä.

Automaatiota yrityksen toiminnoissa lisää nyt jälleen uusi laajennus, sillä uusi yksikkö, laserleikkauksen ja lävistyksen yhdistävä Amada EML 2515 AJ -automaatiolaitteilla varustettuna on aloittanut keväällä toimintansa Forssassa.

Leikattuja kappaleita. Paineilmaleikkauksen etuja ovat on taloudellisuus ja tasokas leikkauslaatu.

Tehokas yhdistelmä, kompakti lattiatila


Yhdistelmäkoneessa on Amadan 3 kW AJ kuitulaserlähde ja lävistys toteutetaan servomoottoritekniikalla. Koneella päästään 6 mm:iin materiaalipaksuuksiin, ja koneessa on mukana vakiona mm. nelipaikkainen suuttimenvaihtoautomaatti ja Punching&Forming -muokkaus, mikä mahdollistaa alapuolelta suuntaavan korkeiden muotojen toteutuksen aina 22 mm korkeuteen saakka.

”Yhdistelmäkone mahdollistaa sujuvasti monet asiat yhdessä yksikössä, kuten laserleikattuihin kappaleihin kierteiden ja muotojen tekemisen. Se vähentää työvaiheita ja nopeuttaa tuotantoa olennaisesti”, Mika Lehtonen sanoo.

”Kuitulaser teknologiana säästää energiaa yllättävänkin paljon aiempaan menetelmäämme eli CO2-leikkaukseen verrattuna. Lisäksi koneen taloudellisuutta lisää se, että se leikkaa paineilmalla. Sen etuna on laadukas jälki, mutta vähäiset kulut. Typpisäiliötä meillä ei ole ollenkaan.”, Lehtonen sanoo.

Nykyajan tuotannoissa automatiikka on usein yhä keskeisemmässä osassa myös levyn- ja kappaleenkäsittelyn toimintojen osalta. Näin myös Forssan EML:n yhteydessä.

Yhdistelmäkone automaatiolla vähentää työvaiheita ja nopeuttaa tuotantoa olennaisesti, toimitusjohtaja Mika Lehtonen sanoo.

Kone on varustettu ASR 3015 PR-varastojärjestelmällä, mikä mahdollistaa koneella pitkät miehittämättömät ajot ja kapasiteetin pitkälle automaattisen tuotannon avulla. Järjestelmä on suunniteltu siten, että levyjen ja aihioiden lataus ja purku tapahtuvat tornista torniin eli järjestelmän takaosassa.

”Se säästää tilaa metrejä koneen etupuolelta, ja sitä arvostimme erityisesti. Koko oli yksi iso tekijä tämän järjestelmän valinnan osalta, toki muiden ominaisuksien lisäksi. Kompaktius mahdollisti sen, että kone saatiin ylipäänsä tänne tilaamme sopimaan”, sanoo Mika Lehtonen.

ASR-järjestelmä Forssassa on 6-paikkainen. ASR 3015 PR -järjestelmällä varustettu EML 2515 AJ toimitettiin Forssaan toukokuussa.

Kari Harju