Yhdistelmäkone automaatiolla tehostaa tuotantoa Teknowarella – Valaistusteknologiaa 50 vuotta

Valaistusteknologian alueella pitkän päivätyön tehnyt Teknoware juhlii tänä vuonna toimintansa viiden vuosikymmenen täyttymistä. Ja matka jatkuu, yksi sen siivittäjä jatkossa on Amadan EML 2515-yhdistelmäkone käsittelyautomaatiolla. Se asennettiin käyttöön Lahteen talvella.

Teknoware tekee valaistus- ja sisätilaratkaisuja raideliikenteeseen, linja-autoihin ja erikoisajoneuvoihin sekä kiinteistöjen turvavalaistuksen tarpeisiin. Painopiste on viime aikoina ollut raideliikenteessä sekä kiinteistöjen turvavalaistuksessa ja suuntaus yhä yksittäisten valaistusratkaisujen lisäksi myös laajempiin kokonaisuuksiin.

Lävistys on servotoiminen, kuitulaserissa leikkaustehoa 3kW. Niko Immonen ohjauksella.

”Niin raide- kuin linja-autoliikenteenkin ratkaisujen osalta muokkaamme osakokonaisuuksia, ja toimitamme ne asiakkaallemme asennusvalmiina. Yksi esimerkki tällaisista ratkaisuista ovat esimerkiksi Tampereen ratikoihin toimittamamme kattopaneelimoduulit. Toimitimme ne asennusvalmiina kokonaisuuksina sisältäen mm. led-valaistuksen, lvi-puolen, tunnistimien kuin vaikkapa äänentoiston laitteet niihin valmiiksi asennettuina”, kertoo verstaspäällikkö Marko Saharinen Teknowarelta Lahdesta.

”Kiinteistöjen turvavalaistuksiin liittyvät tuotteiden osalta painottuu kokonaisvaltaisuus. Toteutamme ratkaisut suunnittelusta valmistukseen niin sisä- kuin nykyisin myös ulkotiloihinkin. Ehdoton toimivuus ja turvallisuus kohteessa ovat tietenkin ydinasiat”, Saharinen sanoo.

Uutta yhdistelmäteknologiaa Teknowarelle. Amada EML 2515 lävistyksen ja kuitulaserleikkauksen yhdistelmäkone tehostaa tuotantoa Lahdessa.

Lahdesta maailmalle

Teknowaren taival on tänä vuonna 50 vuoden mittainen.

Yritys syntyi aikanaan saunakamarissa tarpeesta kehittää ja toteuttaa tuolloin ajoneuvoissa tuolloin käytettyjen hehkulamppujen tilalle toimivampia valaistusratkaisuja.

”Yrityksen perustaja Kalervo Virtanen alkoi tehdä loisteputkiratkaisuja, aluksi busseihin, sitten juniin ja edelleen muihin kulkuneuvoihin, ja asiat alkoivat kehittyä nopeasti. Turvavaloratkaisuja on tehty 1980-luvulta lähtien”, toteaa Marko Saharinen, hän itse on työskennellyt yrityksen palveluksessa neljänkymmenen vuoden ajan.

Viiden vuosikymmenen mittaan toimitilat Lahdessa ovat moninkertaistuneet, ja vuosien mittaan yrityksestä on kasvanut kansainvälinen konserni, joka toimii paikalliseen tapaan useassa maassa. Lahdessa toimii pääkonttori ja samalla suurin tehdas, lisäksi yrityksellä on tuotantoyksikköjä Iso-Britanniassa, Malesiassa, Puolassa ja Yhdysvalloissa.

Kaikkiaan Teknoware työllistää nykyisin yli 500 henkilöä kahdeksassa maassa ja myyntiverkosto toimii 50 maassa. Teknoware Oy:n liikevaihto on 63 miljoonaa euroa. 50-vuotista taivaltaan yritys juhlisti nyt toukokuussa tänä vuonna.

Yhdistelmä automaatiolla

Toimintojensa osalta 50-vuotias Teknoware suuntaa parhaillaan vahvasti eteenpäin. Yksi viimeaikaisia siirtoja Suomessa on tuoreen uuden tuotekehitysyksikön avaaminen Ouluun.

Yksikkö suunnittelee elektroniikkatuotteita ja niiden ohjelmistoja erityisesti vaativiin rautatiekaluston sovelluksiin sekä kiinteistöjen turvavalaistukseen ja työllistää jatkossa 5-10 henkilöä.

Samaan aikaan yritys kehittää tuotannon toimintojaan mm. juuri päätoimipaikallaan Lahdessa. Yksi osoitus siitä on investointi uuteen Amada EML 2515 -yhdistelmäkoneeseen RMP 3015 syöttö-, purku- ja poiminta-automaatiolla varustettuna.

Konehankinta pohjautuu perusteelliseen opinnäytemuotoiseen selvitystyöhön.

”Yhdistelmä todettiin sopivimmaksi tarpeeseen ja Amadan kanssa olemme tehneet pitkään yhteistyötä mm. levytyökeskus- ja särmäysteknologian alueella. Valinta oli luonteva”, tiivistää Saharinen.

Teknoware tekee valaistus- ja sisätilaratkaisuja raideliikenteeseen, linja-autoihin ja erikoisajoneuvoihin sekä kiinteistöjen turvavalaistuksen tarpeisiin. Salinäkymää kokoonpanoon.

Naarmutonta pintaa

Amada EML 2515 lävistyksen ja kuitulaserleikkauksen yhdistelmäkone, missä lävistykseen käytetään servomoottoriteknologiaa ja leikkaukseen 3kW:n kuitulaserteknologiaa.

Vakiovarusteena koneessa on mm. nelipaikkainen suuttimenvaihtoautomaatti, Punch&Form-muokkaus 22 mm saakka, minkä myötä ylhäältä alaspäin suuntaavan 30 tonnin pidätyksen lisäksi tuottaa 16 tonnin iskuna alhaalta ylöspäin. Levyvahvuuksissa päästään sujuvasti 6 mm:iin saakka.

Rakenteeltaan kone on O-runkoinen ja erityishuomiota koneessa ansaitsee mm. nouseva ja laskeva harjapöytä alarevolverin keskellä ja reunoilla, minkä myötä levyn alapinta ei käsittelyssä naarmuunnu samoin kuin vaikkapa levytyökeskuksella. Juuri tämä naarmuttomuus kiinnosti Teknowarea tässä kohdin erityisesti.

”Laatu leikkauksessa ja merkkauksessa erityisesti on koneen vahvuus, ja erityisesti tämän koskee ohuen ja pinnoitetun alumiinilevyn käsittelyä. Tietenkin muokkausominaisuudet olivat yksi keskeinen seikka tämän koneen yhteydessä”, Saharinen sanoo.

Teknoware tekee valaistus- ja sisätilaratkaisuja raideliikenteeseen, linja-autoihin ja erikoisajoneuvoihin sekä kiinteistöjen turvavalaistuksen tarpeisiin. Salinäkymää kokoonpanoon.

”Käytössä miellyttävä työturvallisuuteen ja työergonomiaan liittyvä ominaisuus on koneen tehokas ilmansuodatuslaitteisto. Se poistaa leikkauskäryt työtilasta käytännössä kokonaan.”

Koneen yhteyteen hankittiin Amadan syöttö, purku- ja poiminta-automaatio RMP.

”Kone on uusi tuotantoyksikkö, joka lisää tuotannon tehokkuutta ja joustavuutta ja siten jatkon kasvu- ja kehitysmahdollisuuksia”, Saharinen sanoo.

Teknoware suuntaa jatkossakin kasvuun, keskeiset mahdollisuudet siihen ovat juuri raideliikenteen sekä turvavalaistuksen sektoreilla.

”Näkisin yrityksen jatkon kirkkaana, toki tällä hetkellä haasteita meilläkin on melkoisesti mm. komponenttien saatavuuden ja yleensä logistiikan alueilla. Markkinat kuitenkin kasvavat, koemme, että valmiutemme ja mahdollisuutemme vastata kehitykseen ovat hyvät”, Saharinen toteaa.

Kari Harju