Tähtiteräs aloitti Forssassa

Uuden yrityksen aloittaminen on melkoinen hyppäys, mutta vankka ammattitaito ja asialliset koneet helpottavat asiassa isosti. Uuden Forssassa toimivan Tähtiteräs Oy:n taustalta löytyy molempia. Konekannan kruunuksi Mekelexin valmistusperinteitä jatkava yritys hankki hiljattain uutta YCM-teknologiaa, NXV-1020-koneistuskeskuksen.

Tähtiteräs Oy tarjoaa asiakkailleen koko paketin suunnittelusta valmistukseen, kertoo yrittäjä Miika Leino.

Uusi yritys syntyi helmikuussa, kun Miika Leino osti Mekelex Oy:n liiketoiminnan.

”Oman yrityksen aloittaminen on kiinnostanut jo jonkin aikaa. Sopiva tilanne tuli, kun Mekelexin Reijo Pirttilahti etsi yrityksenä tuotannolle jatkajaa, ja minähän innostuin asiasta. Ostin liiketoiminnan, pääosan koneista ja aloitin uuden yrityksen. Vuokratila löytyi Forssasta. Pian parin kuukauden ajan tässä on töitä tehty”, kertoo aiemmin DA Designin palveluksessa toiminut uusi yrittäjä Miika Leino.

Alan pitkän linjan tekijä Reijo Pirttilahti on tiiviisti mukana uuden yrityksen alkuvaiheissa.

”Reijolla on tietysti pitkä kokemus koneistuksesta ja oman yrityksen pyörittämisestä. Vaikka valmistus on kovin tuttua minullekin aiemmasta, Reijosta on iso apu, sillä tuotteiden piirteet ovat toki erilaisia. Kokemus on hyvästä”, Leino toteaa.

Uutta teknologiaa uudelle yritykselle. Konekantansa täydennykseksi yritys hankki alkuvuodesta YCM:n NXV-1020-koneistuskeskuksen.

Uusi firma, pitkät valmistusperinteet

TähtiTeräs Oy on koneistustöiden alihankintakonepaja, ja erityisesti se on erikoistunut leikkaintyökalujen suunnitteluun ja valmistukseen. Yritys tekee työkaluja ja automaatiolaiteosia, ja palveluja ovat lankasahaus- ja uppokipinöintityöt, koneistus, sorvaus, hionta, työkalujen korjaukset, huollot ja teroitukset.

Lisäksi yritys valmistaa myös proto-osia, sarjatuotantoa sekä yksittäisiä kappaleita ja palvelee esimerkiksi laiva-, rakennus- sekä lääketeollisuutta.

”Toiminta-ajatuksenamme on tarjota asiakkaillemme koko paketin suunnittelusta valmistukseen saakka laadukkaasti ja toimitustehokkaasti. Asiakkaat ovat liiketoimintakaupan myötä siirtyneitä, ja laajennusta haemme jatkossa uusista asiakkaista.”

Suunnittelut yritys tekee Mastercamilla, ja konekanta on vankka. Keskeiset aiempaan liiketoimintakauppaan ja Mekelexin konekantaan kuuluneet koneet ovat uuden sukupolven lankasaha, kaksi uppokipinätyöstökonetta, alkureikäpora sekä sorvi. Lisäksi konekannan täydennykseksi uusi yritys hankki alkuvuodesta uutta koneistusteknologiaa, eli YCM:n NXV-1020-koneistuskeskuksen.

”Mekelexillä oli aiemmin käytössään muutama vanhempi koneistuskeskus, mutta ajattelin kuitenkin, että uudessa on vara parempi takuineen ja tukineen kaikkineen. Makrumin Ismo Hyttinen oli ennestään tuttu mies ja hänen kanssaan olen aiemman työnantajani kautta ollut koneasioissa yhteistyössä.”

”Hankin tutulta mieheltä koneistukseen luottokoneen tutulla ohjauksella, mikä mahdollisti kivuttoman startin. Kone saapui tilauksen jälkeen nopeasti, ja kun se asennettiin paikalleen, ei tuotannon alkuun lähdössä tarvinnut kauaa ihmetellä. Kun asentajat lähtivät, YCM oli lähes saman tien tuotannossa”, Miika Leino kiteyttää.

NXV 1020:n X/Y/Z-liikkeet ovat 1020/520/540 mm. Karavaihtoehtoja on useita, Tähtiteräksen koneessa kara kiertää max. 12 000 1/min.

Keskus paikalleen ja sillä suoraan töihin

YCM on taiwanilainen työstökonevalmistaja, jonka palettiin kuuluvat vaaka- ja pystykaraiset koneistuskeskukset, sorvit ja portaalikoneet. Vahvasti tuotekehitykseen panostava yritys tekee koneidensa keskeiset komponentit itse ja sillä on mm. oma valimo.

Tuotevalikoimaan kuuluu yli 70 konemallia ja merkki on tuttu Suomenkin markkinoilla, tänne toimitettuja koneita on toistasataa.

Valmistajan pystykaraisten keskusten NVX-sarjaan kuuluu keskuksia kahteen kokoluokkaan eri ominaisuuksin, NXV 1020:n X/Y/Z-liikkeet ovat 1020/520/540 mm. Karavaihtoehtoja on useita, Tähtiteräksen koneessa kara kiertää max. 12 000 1/min. Ohjaus on Fanuc.

”Tämä on jämerä peruskone tutulla ohjauksella ja perustyypin varustuksella, ja sillä koneistustyöt sujuvat. Kone on ollut ajossa tosiaan ensi hetkistä lähtien”, Leino sanoo.

Ajat ovat parhaillaan erikoiset niin meillä Suomessa kuin muuallakin, kun maailma taistelee virusuhkaa vastaan. Silti töitä tehdään, ja niin on asia Tähtiteräkselläkin.

”Seuraaviksi viikoiksi meillä on täystyöllisyys. Sen jälkeen katsomme tilannetta erikseen. Jatko riippuu monesta asiastahan, eikä vähiten tosiaan tämän poikkeusajan kehittymisestä”, sanoo Miikka Leino.  

Koska toisenlainen aika kuitenkin taas tulee, iskussa kannattaa olla. Kasvuun yritys tähtää.

”Sopiva kasvu on tavoitteena, ehkä muutaman henkilön palkkaaminen jatkossa, ja ehkä

 ajan myötä toisen koneistuskeskuksen hankinta. Kipinäkoneita on kaksi, joten tilausta jatkossa olisi myös toiselle keskukselle. Aika näyttää”, sanoo yrittäjä Miika Leino.

Kari Harju