Salomaan Konepaja uudistuu investoiden
Kun yritys on toiminut vuosikymmeniä, perinteet ovat pitkät, samoin alan kokemus. Salomaan Konepaja viettää tänä vuonna 90-vuotisjuhlavuottaan. Saman suvun omistuksessa koko ajan pysynyt yritys on kokenut monenlaisia vaiheita. Ajan haasteisiin on neljän sukupolven mittaan vastattu aina uudistamalla tuotantokalustoa asiakastarpeen mukaan. Nyt viimeisimpänä päivitettiin särmäyskalustoa.

Salomaan Konepaja on metallialan sopimusvalmistaja, joka vannoo kokonaispalvelun nimiin ja toimii avaimet käteen -periaatteella. Salomaa tekee asiakkailleen vakiotuotteita, joita ovat mm. voimalinjojen rakentamiseen liittyvät kiinnitysosat. Lisäksi tuotteita löytyy myös pien- ja keskijännitejakeluverkkojen rakentamiseen.
Oma kokonaisuus on sopimusvalmistus, jota Konepaja tekee pitkäaikaisille asiakkailleen.
”Pitkä kokemus, ajanmukainen konekanta, pitkäaikaiset yhteistyökumppanit ja asiakkuudet ovat toimintamme ytimessä. Sitoutunut, moniosaava henkilökunta on iso asia pärjäämiselle. Meille historiasta tulee kovan työn teon kulttuuri, se on meillä ollut aina isossa roolissa. Menestys vaatii työtä, itsestään se ei tule.” kertoo yrityksen toimitusjohtaja Lauri Salomaa, joka toimii yrittäjänä veljensä Eeron kanssa.

90 vuoden kokemuksella
Salomaan Konepajan historia on pitkä, josta 90-juhlavuoden kunniaksi on syksyllä valmistumassa historiikki. Toimintansa tasavuosia parhaillaan viettävän yrityksen toiminta alkoi jo vuonna 1930. Uno Salomaa perusti sepänliikkeen Salon Kauppalaan. Suvussa riitti sepäntaitoa, Uno Salomaa sai sepän ammattiin oppinsa vanhemmilta veljiltään. Sepäntöitä tehtiin aluksi paljon ja jo saman vuosikymmenen lopussa sepänliike työllisti useampia työntekijöitä. Sepäntöiden ohella tuolloin tehtiin myös omia tuotteita kuten kiukaita, kärryjä ja nostureita.
1950- ja 1960-luvulla yritys kasvoi voimakkaasti ja Unon neljä poikaa tulivat mukaan yrityksen toimintaan. Sähkö- ja puhelinlinjoissa käytettävät tuotteet ohjasivat tuotantoa vahvasti sarjavalmistukseen 1960-luvulla. 1970-luvulla konepajan rinnalle perustettiin sähkösinkityslaitos.
Kun toimitilat kävivät 1970-luvun mittaan pikkuhiljaa ahtaiksi, Konepaja muutti Halikkoon vuonna 1978. Sinkityslaitoksen jäi Saloon ja se myytiin pois 80-luvun lopulla.
Linjatarviketuotannon ohella Salomaan Konepaja valmisti 1980-luvulla komponentteja autoteollisuudelle ja maatalouskonevalmistajille, sekä teki maatalouskoneita myös omalla tuotemerkillään.
Saman vuosikymmenen mittaan tuotantokalustoa kehitettiin ajan tarpeita vastaaviksi. Esimerkiksi sähköinen tuotannonohjausjärjestelmä otettiin käyttöön vuonna 1986. Ensimmäinen hitsausrobotti hankittiin niin ikään hyvissä ajoin jo vuonna 1989.
Seuraavalla vuosikymmenellä yrityksen tuotannon keskiössä oli teleliikennemastojen ja niihin liittyvien komponenttien valmistus.
Samalla vuosikymmenellä hankittiin ensimmäiset NC-sorvit ja -koneistuskeskukset sekä kasvatettiin robottien määrää. ISO 9001-mukainen laatujärjestelmä otettiin käyttöön vuonna 1994.
Tällä hetkellä Konepajan tuotannon ydinprosesseja ovat levytyöt, sahaus ja robottihitsaus. Erikoisempaa osaamista edustavat kierteen valssaus ja kuumataivutus. Molempiin menetelmiin yrityksellä on käytössä robottisolut.

”Suurin osa tuotteista on kuumasinkittyjä. Pintakäsittelyn jälkeen tuotteet kokoonpannaan, pakataan ja toimitetaan asiakkaan tarpeen mukaan”, kertoo Lauri Salomaa.
Vuonna 2014 yritys sertifioitiin teräsrakennestandardin EN 1090 mukaisesti. Nykyään teräsrakennestandardin lisäksi myös laatu- ja ympäristöjärjestelmät on sertifioitu, kuten myös hitsauksen laatujärjestelmä EN ISO 3834.
Uutta Amada-särmäyskapasiteettia
Yksi Salomaan Konepajan pitkäikäisyyden ja nykykasvun taustatekijä ovat säännölliset investoinnit tuotantokalustoon. Investointeja on tehty viime aikoina erityisesti levytöihin ja robottihitsaukseen. Tuoreisiin satsauksiin kuuluu muun muassa syöttö- ja purkuautomaatiolla varustettu kuitulaser, jonka yritys hankki aiemmin muualla teetettyjen leikkaustöiden siirtämiseksi oman katon alle ja oman levytyökeskuksen korvaamiseksi. Pääsyy investointiin oli toimitusaikojen lyhentäminen.

Laserin kumppaniksi yritys hankki huhtikuussa nykyaikaista lisäkalustoa särmäyskapasiteetin täydentämiseksi. ”Jo laseria hankittaessa oli tiedossa, että jossain vaiheessa särmäyskapasiteettia täytyy kasvattaa” toteaa kehityspäällikkö Petri Kivelä.
Kyseessä on Amadan HFE 3i-sarjaan kuuluva viisikymmentätonninen ja kaksimetrinen malli HFE 3i 50.20.
HFE-sarjan koneet tarjoavat töihin tehokkaan tuotantopaketin. Koneissa on mm. AMNC 3i-multimediaohjaus, ja työtä helpottavat lisävarusteet sekä etäohjelmointijärjestelmä, mikä on myös Salomaalla käytössä. Vakiovarusteita koneessa ovat mm. automaattinen bombeeraus, käsipyörä, S-Grip yläteräpitimet ja kulmanmittauslaite.
”Kone edustaa laadukasta alan teknologiaa, se on kokoluokaltaan sopiva, ja yksi meille tärkeä piirre oli lyhyt toimitusaika. Tämä kone oli hiljattain esillä suomalaisedustajan Ama-Promin kotinäyttelyssä, mistä se saatiin tänne asennukseen ja koulutukseen nopeasti tilauksen jälkeen”, Lauri Salomaa sanoo.
Salomaan Konepaja on satsannut viime vuosina tuotannossaan vahvasti automaatioon ja erityyppisiä automatisoituja tuotantosoluja on tehtaalla runsaasti. Myös uusi särmäyspuristin saa kesällä robotin kumppanikseen.
”Automaatio on keskeinen kilpailutekijä meille ja siihen panostamme jatkossakin. Myös muut investointisuunnitelmamme liittyvät tavalla tai toisella automaatioon. Työtä riittää tuotannon kehittämisessä automaation avulla myös tulevaisuudessa”, Salomaa kertoo.
Kari Harju