Ulvilan Konepaja täytti tasavuodet – Isompia kappaleita uuden avarruskoneen myötä

Ulvilan Konepaja juhli vuonna 2022 toimintansa 70-vuotisjuhlavuotta ja teki saman vuoden alkuun päätöksen uudesta koneinvestoinnista. Uusi TOS-avarruskone aloittelee parhaillaan toimintaansa Ulvilan Sammontiellä. Kone mahdollistaa aiempaa isompien kappaleiden koneistamisen ja tuo siten lisää kapasiteettia pitkät perinteet omaavan konepajan toimintaan.

Ulvilan Konepaja on keskiraskaan koneistuksen konepaja. Töitä tehdään raskaista levytöistä koneistuksiin ja kokoonpanoihin.

Keskeisiä asiakkaita on mm. kansainvälisesti toimivassa kaivos- ja telakkateollisuudessa.

Ulvilan Konepaja vietti viime vuonna toimintansa 70-vuotisjuhlavuotta.

Eeli Rostedt aloitti yrityksen 1952, nyt mennään kolmannessa polvessa. Yritystä luotsaa Milla Rostedt, hän otti yrityksen johtoonsa isänsä Esko Rostedtin jälkeen vuonna 2017.

Uusi TOS on Ulvilan Konepajan kolmas CNC-avarruskone. Karakoko on 112 mm

Kehitys on viime vuodet ollut myönteistä, tosin korona-aika kuritti poikkeuksellisenkin kovasti.

”Koronan myötä silloinen reilun neljän miljoonan euron liikevaihtomme putosi peräti puoleen. Järjestelyjä jouduimme tekemään mm. lomautusten kautta, kunnes vuoden 2020 loppua kohden tilanne lähti korjautumaan”, Milla Rostedt sanoo.

”Nyt pari viime vuotta ovat sitten olleetkin melkoista kiirettä. Nyt liikevaihtomme menee viidessä miljoonassa. Yksi iso kiitos tästä kuuluu henkilökunnalle. He ymmärsivät vaikean tilanteen ja joustivat tilanteiden vaihtuessa. Se on osaltaan nyt mahdollistanut hyvät lähtökohdat viime aikojen hyvään kehitykseen”, Rostedt kertoo.

Uusi TOS lisää kokoluokkaa

Hitsaavana, noin 40 henkilöä työllistävän Ulvilan Konepajan paletissa ovat koneistusten puolella mm. aarporaukset, sorvaukset, jyrsinnät ja poraukset.  Yrityksen kasvu ja kehitys ovat mahdollistaneet investoinnit. Yritys on viime vuosina uudistanut eri vaiheissa esimerkiksi hitsauksen ja särmäyksen konekantansa. Mittaava satsaus toimintoihin oli muutama vuosi sitten uuden poraus-kierteityskeskuksen hankinta.

Uusi investointi tuo uusia mahdollisuuksia Ulvilan Konepajan toimintaan. Pöytämallin koneessa X-liikettä on kolme metriä.

”Teemme paljon porauksia ja kun aiemmin ne olivat käsityötä, koimme hankinnan merkittävänä kehityskohteena. Koneen myötä tarkkuus ja luotettavuus lisääntyivät merkittävällä tavalla. Parhaillaan koneessa on menossa kehitysprojekti”, Rostedt sanoo.

Nyt konekantaa Ulvilassa kehitetään jälleen eteenpäin. Tuore panostus tekemiseen on investointi talon aarporauksen konekantaan.

Ulvilassa käynnistellään tuotantoon loppuvuodesta asennettua konekannan komistusta, pöytämallista TOS Varnsdorf WHN 110Q –avarruskonetta.

”Tämä on käytössämme kolmas avarruskone, kaikki ovat saman valmistajan eri sukupolvien koneita. Uuden täydennyksen iso idea on kokoluokan lisäys, X-liike on kolme metriä, kun aiemmissa koneissa se oli enimmillään 1800 mm. Sen myötä mahdollistuu nyt huomattavasti aiempaa kookkaampien kappaleiden koneistus”, kertoo myyntipäällikkö Harri Aho.

70-vuotias perheyritys. Asiallinen ja osaava porukka mahdollistaa töiden sujumisen, toteavat Milla Rostedt ja Harri Aho.

Karakoko koneessa on 112 mm ja ohjaus Heidenhain. Kulmapää kuuluu varustukseen optiona, työkalumakasiini ISO 50-kartioisessa koneessa on 40-paikkainen.

Myönteisiä ajatuksia uudelle vuosikymmenelle

Uusi kone tilattiin juhlavuonna, mutta projekti oli pidempi.

”Korona seurauksineen peruutti ensimmäisen yrityksen ja kun parin vuoden päästä olimme tekemässä uutta, alkoikin Ukrainan sota. Tällä kertaa kuitenkin ajattelimme, että tilaus lähtee joka tapauksessa. Vaikka kriisejä näyttää riittävän, eteenpäin on mentävä”, Rostedt sanoo.

”Kone tuo uusia mahdollisuuksia toimintaamme. Samalla se lisää osavalmistuksen kapasiteettiamme noin yleisestikin. Kapasiteetin myynti uudelle koneelle on parhaillaan käynnissä”, Rostedt sanoo.

Uusi kone asennettiin vuodenvaihteessa. Koulutus käynnissä Heidenhain-kouluttajan Jukka Honkasen johdolla.

Ulvilan Konepajalla juhlittiin viime vuonna tasavuosia, ja nyt pitkän linjan perheyrityksessä aloitellaan kahdeksatta vuosikymmentä myönteisissä tunnelmissa.

”Vaikeita aikoja on kriisien vuoksi tässä välillä ollut, ja toki jatkon suhteen tuo jatkuva sota erilaisine vaikutuksineen on edelleenkin iso epävarmuustekijä. Toisaalta koko viime vuoden ja nyt edelleen tätä vuotta aloitellessa hyvä veto teollisuudessa tuntuu jatkuvan. Töitä, myös Suomeen näinä kriisiaikojen seurauksena palanneita, on. Se on hyvä merkki suomalaisen teollisuuden kannalta.”

”Me täällä Ulvilassa luotamme porukan yhteiseen tekemiseen. Asiallinen osaava porukka mahdollistaa hyvän hengen ja töiden sujumisen. Toki kehitys ja uusiutuminen ovat isoja ja erittäin tärkeitä asioita. Kilpailukyvystä on pidettävä huolta joka hetki”, Milla Rostedt sanoo.

Kari Harju

Ulvilan Konepaja

Perustettu: 1952

Henkilöstö: noin 40