Pohjoismaiden ensimmäinen Ventis aloitti työt Lieksassa

Ohutlevyalan monitoimija Jalosteel Oy jalostaa tuotantomahdollisuuksiaan. Joensuussa ja Lieksassa toimivan yrityksen Lieksan yksikössä aloitti alkukesästä toimintansa Amadan Ventis-kuitulaser. Kone on ensimmäinen valmistajan uutuussarjan kone Suomessa ja samalla Pohjoismaissa.

Amada esitteli uuden Ventis 3015 AJ -mallin Ventis -kuitulasermallin viime vuoden EuroBlechissä.

Kone on 4 kW:n laserlähteellä toimittava ja samalla uusin ominaisuuksin varustettu Amada-kuitulaser, ja se täydentää mallistoa valmistajan 3-, 6- ja 9 kW:n teholuokissa toimitettavien Ensis-koneiden rinnalla.

Koneen työalue on 1,5×3 metriä. Monet ominaisuudet ovat avuksi leikkaustöissä. Yksi keskeinen on uusi LBC-tekniikka.

Ventis oli Suomen ensiesittelyssä juuri ennen kevään erikoisaikaa järjestetyssä Ama-Promin tilaisuudessa Salossa. Sieltä se matkasi keväällä liikkein Lieksaan.

Joensuussa ja Lieksassa toimiva Jalosteel Oy investoi uutuuskoneeseen, ja se on nyt aloittanut tuotantotoimintansa yrityksen Lieksan yksikössä.

”Olemme etsineet tuotantoomme uutta ydinkonetta, nykypäivän mahdollisuuksin varustettua kuitulaserkonetta. Vertailimme koneita, ja tämän Ventisin mahdollisuudet kiinnostivat. Kävimme jo ennen Suomen ensiesittelyä Salossa tutustumassa koneeseen ja sen jälkeen kone toimitettiin loppuneuvottelujen jälkeen nopein liikkein käyttöömme. Vahvojen ominaisuuksien lisäksi poikkeuskeväänä koneen nopea toimitus Suomesta oli iso tekijä hankinnan taustalla”, kertoo toimitusjohtaja Jari Kaltiainen.

Ohutlevytuotteita ja alihankintaa

Jalosteel Oy on ohutlevyalan toimija, jonka perinteinen päätuotealue on LVI-tuotteiden, ja erityisesti kaivojen valmistus. Yritys tekee mm. lattiakaivoja, kuivakaivoja, lattia-altaita ja erikoiskaivoja. Nämä tuotteet tehdään yrityksen Joensuun yksikössä.

Sen lisäksi toinen keskeinen ja kasvava toiminta-alue yritykselle on sopimusvalmistus, mikä tapahtuu yrityksen Lieksan yksikössä.

”Lieksan yksikön toiminta alkoi kymmenisen vuotta sitten paikallisen ammattioppilaitoksen konekannan ostolla, ja on kasvanut niin, että nykyisin liikevaihdostamme jo suurin osa tulee alihankintatoiminnoista. Olemme erikoistuneet ohutlevytuotteiden piensarjavalmistukseen ja nopeisiin toimituksiin kokonaisvaltaisuuden periaatteiden mukaan, ja tähän Lieksan konekanta tarjoaa hyviä mahdollisuuksia. Siihen kuuluu mm. laser-levytyökeskus, särmäys ja syvävetolaitteet sekä hitsauskalustoa. Tuotteet teemme tarvittaessa yhteistyöverkostomme myötä kokoonpanoihin saakka”, noin kahdenkymmenhengen työpanoksella toimivan yrityksen toimitusjohtaja kertoo.

Uusi Ventis täydentää nyt yksikön tuotantokalustoa leikkaustoimintojen osalta.

”Haluamme panostaa ajanmukaiseen leikkausteknologiaan, vahvistaa toimintojamme ja lisätä sitä kautta asiakkaidemme kilpailukykyä kotimaisilla ja kansainvälisillä markkinoilla”, tiivistää Kaltiainen.

Jalosteelin kuitulaser on Pohjoismaiden ensimmäinen Amada Ventis. Koneella Roope Pernu.

Uusi LBC-teknologia ja Gas Mixer

Jalosteelin tuotantoon uusi Ventis-tarjoaa nipun uusia Amada-innovaatiota.

Keskeinen uusi ominaisuus koneessa on ns. Locus Beam Control eli LBC-tekniikka, mikä mahdollistaa säteen hallinnan käyttökohteen mukaan.

Kun yleensä kuitulaserleikkausjärjestelmissä energiatiheys laskee materiaalin paksuuden kasvaessa, jolloin teho heikkenee ja tarvitaan säteen muodonohjausta, LBC hyödyntää säteen kuvio-ohjausta, mikä säilyttää korkean energiatiheyden koko työn ajan myös vahvoilla materiaaleilla. Se mahdollistaa mm. aiempaa paremman materiaalien ominaisuuksien huomioinnin leikkaustöissä.

Leikkaustoimintoja on kolme, tuotantotila, laatutila ja railon ohjaustila. Tuotantotila tarjoaa leikkuunopeutta, laatutila parantaa leikkuupinnan laatua ja eliminoi jäystettä ja kolmas moodi eli railon ohjaustila liittyy railon leveyden optimointiin ja on luotettava ratkaisu, kun käytetään automaatiota leikkuun lisäksi.

Amadan mukaan Ventisin ominaisuudet on kehitetty leikkaustyön laadun parantamiseksi ruostumatonta terästä tai alumiinia käsiteltäessä. Ne edistävät asioita myös Jalosteelilla.

”Käsittelemme täällä juuri alumiineja varsin paljon, ja niiden käsittelyyn LBC-teknologia tuo laatua ja joustavuutta. Lisäksi yksi tärkeä piirre juuri alumiinin käsittelyyn liittyen koneen varustuksessa on sen yhteyteen hankkimamme Gas Mixer-ominaisuus, mikä mahdollistaa alumiinin leikkaamisen purseettomasti 8 mm:iin saakka”, Kaltiainen sanoo

Leikkausta. Tuotannossa suksihuollon telineistöä.

Suorituskykyinen, joustava ja nopea

LBC-teknologian lisäksi koneessa on muita työtä edistäviä ominaisuuksia.

Vakiona on mukana mm. Amadan WACS-leikkuumenetelmä, minkä myötä keskipaksun ja paksun teräksen leikkauksessa kappaleita pystytään nestaamaan tiheästi. Lisäksi voidaan leikata monimutkaisia ja ohutseinäisiäkappaleita ilman, että tapahtuu läpisulamista.

Ohjaus koneessa on uuden sukupolven AMNC 3i.

”Terästä koneella voidaan leikata 25- ja ruostumatonta terästä 20 mm:iin saakka, mutta meidän tuotannossamme keskeisiä ovat toki ohuemmat materiaalit. Niiden käsittelyyn tämä on suorituskykyinen, joustava ja nopea kone”, sanoo Jari Kaltiainen.

Uuden Ventis-koneen hankinnan myötä yrityksen koneista meni vaihdossa yksi vanha levytyökeskus, sen sijaan aiempi ydinkone kombilaser jatkaa edelleen yrityksen käytössä leikkauskapasiteetin varmistuksen ja tiettyihin työtehtäviin hyvin sopien.

Aika on erikoinen, mutta jatkoon Jalosteel suuntaa Kaltaisen mukaan luottavaisin miettein.

”Haasteitakin on varmasti edessä, eikä jatkuvan koronaepidemian vaikutus ole niistä pienin, mutta eteenpäin pitää katsoa. Uuden investoinnin myötä varmistamme, että olemme iskussa nyt ja jatkossakin”, Jari Kaltiainen sanoo.

”Yksi lähihaaste on tietenkin myös asiakkaiden löytäminen uuden koneen lisäkapasiteetille. Uusasiakashankintaan liittyen olemme toimenpiteitä aloittaneetkin. Toivotamme uudet asiakkaat tervetulleiksi”, Jari Kaltiainen sanoo.

Tuotannon kehittäminen ja investoinnit tuovat uusia mahdollisuuksia ja varmistavat myös asiakkaiden kilpailukykyä, kertoo Jari Kaltiainen.

Kari Harju