Il-Met päivitti laserinsa – Lisätehoja ja kustannustehokkuutta

Il-Met Oy Pirkkalasta valmistaa metallialan tuotteita monipuolisesti. Painopiste on levytöissä, laserilla talossa on leikattu pitkään, ja vuodenvaihteessa asennettu Amadan Ventis-kuitulaser tuo nyt töihin uutta suorituskykyä. Samalla leikkaustöissä säästyy tukevasti energiaa aikaisempaan verraten.

Il-Met on perheyritys, ja juuret ulottuvat vuoteen 1986 saakka.

”Toimintamme alkoi Pirkkalan Huovin teollisuusalueella, teimme erilaisia ilmastointialan tuotteita sekä muitakin metallitöitä. Vuosien mittaan tuotteiden kirjo monipuolistunut, nykyisin suunnittelemme tuotteet usein yhteistyössä asiakkaan tarpeiden mukaan. Näin tuotteen laatu ja valmistusprosessin kustannustehokkuus tulee huomioitua alusta loppuun”, kertoo Marko Paus, toimitusjohtaja ja toisen sukupolven edustaja yrityksen peräsimessä.

Ventis korvaa Il-Metillä aiempaa laserleikkausteknologiaa. Ulkoisetsi uusi kone on moderni paketti.

Monipuolinen valmistaja

Il-Met käsittelee teräksiä, ruostumattomia teräksiä ja alumiinia.

Ohutlevytuotteita ja teräsrakenteita suunnitellaan ja valmistetaan asiakkaan tarpeen mukaan.

Monenlaiset prototyöt kuuluvat myös toimenkuvaan.

Levytöitä nyt kuusi henkilöä työllistävässä yrityksessä tehdään alan konein, laserilla talossa on leikattu pitkään, ja taivutukset hoidetaan kahdella särmäyspuristimella.

Kesällä 2019 Il-Met oy laajensi konekantaansa myös koneistuksen puolelle.

Tuolloin hankitulla CNC-sorvilla voidaan koneistaa kappaleita 60 mm halkaisijaan asti.

12-paikkainen työkalurevolveri pyörivillä työkaluilla ja tankoautomaattivarustus mahdollistaa monipuolisen valmistuksen.

Viimeistelyjen osalta Il-Metin käytössä on harjakone mekaaniseen oksidin poistoon. Jauhemaalaukset tehdään yrityksen omissa tiloissa, niihin yritys panostaa jatkossa enenevästi, muut pintakäsittelyt tulevat verkostosta.

Muuttotunnelmissa

Parhaillaan Il-Metillä puhaltavat jälleen kehityksen tuulet. Yritys muuttaa kesällä nykyosoitteestaan Keisarinviitasta kookkaampiin tiloihin Pirkkalan Linnakallion alueelle.

Sen myötä tilat kasvavat noin tuhanteen neliöön ja asiasta seuraa isoja etuja myös toiminnallisesti.

Amada Ventis AJ 3015 -tasokuitulaser on Il-Metin uusi konehankinta. Kompressorilaitteistot on Il-Metillä sijoitettu koneen yläpuolelle. Vasemmalla Marko Paus, levynostossa Mika Paus.

”Saamme kovasti aiempaa väljempien tilojen lisäksi kaikki toimintamme saman katon alle. Tähän saakka olemme toimineet kahdessa eri hallissa, mikä on ollut hankalaa niin itse töiden kuin varastoinnin ja materiaalin siirtelyn kannalta. Samalla muutto mahdollistaa yrityksen kehittämisen, tuotannon laajennukset ja myös lisähenkilöstön rekrytoinnit. Pyrimme kehittämään ja vahvistamaan toimintojamme edelleen”, sanoo tuotantopäällikkö Mika Paus.

Samalla tilat mahdollistavat konekannan kehittämisen.

Yksi loikka tässä suhteessa yrityksessä toteutui jo vuodenvaihteessa, kun Il-Metin käyttöön asennettiin uusi kuitulaser, Amadan uuden tarjonnan leikkausteholtaan 4 kW:n Ventis AJ 3015 -tasokuitulaser.

Kyseessä on samalla yksi ensimmäisistä Ventis-investoinneista Suomessa. Kone korvaa yrityksen käytössä aiempaa Amada-laserteknologiaa.

”Aiempi koneemme oli käytössä yli 15 vuotta, joten teknologian päivitys oli ajankohtaista. Koska valmistajan teknologia oli ennestään tuttua ja kokemuksemme siitä myönteiset, tämä ratkaisu oli helppo tehdä. Toki vertailimme markkinoiden tarjontaa”, sanoo Marko Paus.

Leikkaustehoa koneessa on 4 kW. Monet uudet teknologiat tehostavat työskentelyä, yksi niistä on Locus Beam Control eli LBC.

”Koska tilamme ovat vielä pienet, mietimme hankinnan ajankohtaa, mutta päätimme ottaa koneen kanssa jo ennakkoa muuton suhteen. Vaikka tilan kanssa teki tiukkaa, ehdimme ottaa uuden teknologian haltuun ja saamme muuton jälkeen koneen heti täyteen iskuun”, Paus toteaa.

Tehostuneisiin töihin

Amadan Ventis AJ on napakka paketti Il-Metin leikkaustöihin.

”Suorituskykyä, laatua ja kustannustehokkuutta haimme uuden koneen myötä. Uusi Ventis on aiempaa konetta huomattavasti nopeampi, sillä päästään leikkaamaan teräksiä laadukkaasti aina 20-25 mm:iin saakka ja lisäksi paineilmaleikkaus mahdollistaa jatkossa melkoiset kustannussäästöt”, kertoo Marko Paus.

Myös käyttäjän kannalta työt ovat helpottuneet.

”Automaattinen suuttimen vaihto ja leikkuu yhdellä linssillä nopeuttavat ja helpottavat operaattorin työtä.”

Nostolaite auttaa levynkäsittelyssä. Kone käsittelee 1500x3000mm:n levyjä.

Työn laadun kannalta yksi keskeinen ominaisuus koneessa on ns. Locus Beam Control eli LBC-tekniikka. Amadan LBC-teknologia mahdollistaa säteen hallinnan tarkasti käyttökohteen mukaan ja materiaalien ominaisuuksien huomioinnin leikkaustöissä.

Leikkaustoimintoja LBC tarjoaa kolme, tuotantotilan, laatutilan ja railon ohjaustilan.

Tuotantotila tarjoaa leikkuunopeutta, laatutila parantaa leikkuupinnan laatua sekä eliminoi jäystettä ja kolmas moodi eli railon ohjaustila liittyy railon leveyden optimointiin.

Ohjaus koneessa on Amadan uuden sukupolven ohjaus AMNC 3i.

Uusi Ventis vastaa Il-Metin leikkaustarpeisiin ja yrityksen konekanta laajenee pian jälleen. Hitsauslaser tulee yrityksen käyttöön myöhemmin tänä keväänä kesän muuttoa niin ikään jo valmiiksi pohjustamaan.

Il-Met Oy

Alihankinta

Levytyöt, koneistus

Kotipaikka Pirkkala

Amada Ventis AJ 3015

Leikkausteho 4 kW,

työalue 1500x3000mm

Kari Harju