Säännölliset investoinnit takaavat toimitusvarmuuden

Niin se on, että investoinnit pitävät rattaat pyörimässä. Helsinkiläinen pitkän linjan konepaja Amak on pitänyt kilpailukyvyn ja toimitusvarmuutensa kunnossa panostamalla konekantaansa säännöllisesti. Jo 55 vuoden ikään ehtineen yrityksen tämän koronavuoden satsauksia on muun muassa uusi koneistuskeskus keskikokoisten työkappaleiden käsittelyyn.

Amak Oy on alihankintakoneistukseen keskittynyt yritys, joka keskittyy jyrsinnän ja sorvauksen alueen komponenttituotantoon. Niitä yritys tekee parinkymmenen CNC-työstökoneen ja parinkymmenen henkilökuntaan kuuluvan alan ammattilaisen voimin.

Toimipisteitä yrityksellä on kaksi Helsingin Malmilla, Valuraudantiellä sijaitsevan päähallin lisäksi käytössä on parin vuoden ajan ollut toinenkin halli Kytkintiellä.

Uusi YCM asennettiin Valuraudantielle kesällä. Konetta käyttää koneistaja Kati Eronen, Mika Parkkonen ohjeistaa työnkulkua.

”Yritys muutti 1990-luvulla Malmille tuosta Vallilasta. Pari vuotta sitten tulivat yrityksen kasvun myötä kuitenkin seinät siinä määrin vastaan, että vuokrasimme käyttöömme toisen hallin tästä lähistöltä, Valuraudantien tilojen laajennus ei tiiviillä alueella ollut mahdollista. Kytkintien hallia on sittemmin jo laajennettukin”, kertoo Amakin tekninen johtaja Mika Parkkonen.

”Työnjako toimipisteiden välillä on selkeä. Valuraudantiellä jyrsitään, eli koneistuskeskukset ovat täällä, ja Kytkintiellä sorvataan.”

Pitkin perintein

Amak on ollut mukana alan kuviossa pitkään. Yritys käynnistyi vuonna 1965 nimellä Hienomekaaninen Teollisuus Oy, ja alkuaikoina tekemisen ytimessä oli oma tuote, automaattipostituskonelinja, ja asiakaskuntana olivat lehtitalot Suomessa ja laajemmin Euroopassakin.

Linjan tuotenimi oli Amamax, ja sen pohjalta muotoutui yritykselle ennen pitkää uusi nimi. 1970-luvun puolivälistä yritys on nimenmuutoksen jälkeen tunnettu nimellä Amak.

Alihankintatöihin Amak on suunnannut vahvasti 1980-luvulta lähtien.

”Sen kysyntä kasvoi ja painopiste siirtyi. Linjojen teko loppui, varaosia toki tehtiin vielä kauan 1990-luvullakin”, sanoo Parkkonen.

Tänä päivänä Amak palvelee asiakkaitaan monipuolisella alihankinnan kattauksella. Yritys koneistaa alumiiniseoksia, haponkestävää ja ruostumatonta terästä, muoveja ja messinkiä sekä erikoisteräksiä.

Töitä tehdään prototyypeistä tuhansien sarjoihin kotimaahan ja muuallekin Eurooppaan, usein sopimusvalmistuksena. Lähes 3,5 miljoonan euron liikevaihtoa tekevän yrityksen keskeisiä asiakkaita ovat mm. mittaustekniikan, kaivosteollisuuden sekä pumppujen valmistajat.

Amak toimii perheyrityksenä, ensimmäinen sukupolvenvaihdos toteutettiin 1980-luvulla, kun pääomistaja Gunnar Nikkinen myi osuutensa tyttärelleen Tarja Vaistilalle.

Vuosina 2010-2014 toteutettiin toinen sukupolvenvaihdos, kun Tarja Vaistilan pojat Teemu ja Santtu siirtyivät yrityksen johtotehtäviin ja omistajiksi.

Vankkarakenteinen, nopea kone. YCM:n pöytäkoko on 1120 x 650 mm ja kapasiteetti 700 kg.

Oikeat menetelmät, oikea konekanta

Amak rakentaa toimintansa muutamiin ydinasioihin tai arvoihin.

”Työprojekteissa kokonaisuus ja asiakastyytyväisyys muodostuvat sellaisista asioista kuten laatu ja luotettavuus, näkemys ja asiakasyhteistyö.”

”Teemme työt yksilöllisesti asiakkaan tarpeisiin perehtyen, ja mieluusti olemme mukana uuden tuotteen toteutuksessa suunnittelusta lähtien. Näin saadaan toteutettua tuote alusta saakka kilpailukykyisellä ja kustannustehokkaalla menetelmällä”, sanoo Parkkonen.

Menetelmien optimoinnin mahdollistaa Parkkosen mukaan osaava porukka ja ajanmukainen konekanta.

Amak uudistaa ja täydentää konekantaansa säännöllisin liikkein, uusia koneita on taloon hankittu käytännössä vuosittain. Isompi uudistuskierros yrityksen konekantaan tehtiin viime vuosikymmenellä.

Näin konekannan rakentaminen on jatkuva prosessi, eikä sitä prosessia pysäytä edes erikoisaika, jota nyt eletään. Koronavuoden jyrsintäpuolen satsaus Amakilla on uusi pystykarainen neliakselinen keskikokoluokan koneistuskeskus.

”Säännöllinen pitkälinjainen kehitys on näissä aisoissa olennaista, ei vain suhdanteisiin nojaaminen. Hankimme koneet tarpeen mukaan kun aika on. Teemme osia lääketeollisuuden sovellutuksista ja laboratoriolaitteiden osista raskaan teollisuuden ratkaisuihin saakka. Tämä vaatii erityyppistä konekantaa eri töihin ja kokoluokkiin. Uusi keskus täydentää valmiuttamme tietyissä tehtävissä”, sanoo Parkkonen.

Pyöröpöytä ja 0-pistekiinnitysjärjestelmä ovat avuksi vaihtelevassa tuotannossa.

Uusi pystykarainen

Amakin uusi koneistuskeskus on pystykarainen YCM:n NSV 106A. Se asennettiin Valuraudantielle alkukesästä. Pöytäkoko on 1120 x 650 mm ja kapasiteetti 700 kg. Kone on varustettu 12 000 kierroksen karalla ja automaattisella työkalunvaihtojärjestelmällä.

Koneen toimitti Suomen YCM-edustaja Makrum Oy.

”Kone korvaa yhden aiemman keskuksemme, on edelliskonetta huomattavasti nopeampi, vankkarakenteinen ja tarpeisiimme kokoluokaltaan sopiva”, sanoo Parkkonen.

Nopea pyöröpöytä ja koneeseen lisäksi hankittu 0-pistekiinnitinjärjestelmä tuovat joustavuutta ja lyhentävät asetusaikoja usein vaihtelevassa tuotannossa.

”Tämä kone saatiin käyttöömme sopivasti, sujuvasti ja nopeasti, kone oli jo Suomessa. Se oli tarkoitettu Konepajamessuille esittelykäyttöön”, kertoo Parkkonen.

Tänä poikkeusvuonna Amak on investoinut konekantaansa muutenkin.

Laajan asiakaskuntansa kautta poikkeusvuodesta toistaiseksi varsin kohtuukolhuin selvinneen yrityksen investointeihin kuuluu tänä vuonna myös uusi moniakselinen pitkäsorvausautomaatti yrityksen Kytkintien yksikköön. Automaatiota on sorvauspuolella runsaasti pienten tankoautomaattien johdosta, isommille sorvauskappaleille on yrityksessä parhaillaan meneillään robottiprojekti.

Amak Oy toimii Helsingin Malmilla nykyisin kahdessa toimipisteessä. Jyrsintätyöt tehdään Valuraudantiellä (kuvassa), sorvaus Kytkintiellä.

Kari Harju