Inission Lohja uudistaa tuotantoaan – Tuottavuutta särmäykseen automaattisen työkalunvaihdon myötä

Inission Lohja muokkaa ohutlevymekaniikan toimintojaan. Osana laajempaa investointikokonaisuutta yritys hankki hiljattain käyttöönsä uutta teknologiaa särmäykseen. Uuden Amada-särmäyspuristimen automaattinen työkalunvaihto lyhentää asetusaikoja merkittävästi.

Inission Lohja on elektroniikan sopimusvalmistaja ja ohutlevymekaniikkatalo, mikä aiemmin tunnettiin pitkään yritysnimellä Hyrles.

Muutama vuosi sitten tämä vuonna 1989 aloittanut yritys muuttui yrityskauppojen myötä muutamaksi vuodeksi Hy-Tech Compiksi ja nyt viimeisin siirto tapahtui alkuvuodesta 2020, kun ruotsalainen Inission osti yrityksen. Sen myötä yrityksen nimi on nyt Inission Lohja.

Inission Lohja tarjoaa elektroniikan ja ohutlevymekaniikan alueen palvelut suunnittelusta jälkimarkkinointiin.

Ja toimintojen kehityksestähän on kyse, aiempaa suurempien ympyröiden tuomista mahdollisuuksista.

”Inission on yksi Pohjoismaiden johtavista elektronisten ja mekaanistan laitteiden kokonaistoimittajista, ja sen toiminta on viime vuosina laajentunut kovasti, ja myös useisiin eri maihin. HY-Techin osto oli yrityksen avaus markkinoille Suomessa, missä liiketoimintamahdollisuudet nähdään mielenkiintoisina”, kertoo Inission Lohjan toimitusjohtaja Pekka Väyrynen.

”Palvelumme täällä Suomessa vahvistuu, Inission Lohja pystyy parantamaan tuotetarjontaansa nykyisille asiakkailleen sekä laajentamaan asiakaskuntaansa. Inission Lohja keskittyy nyt entistä tiiviimmin huipputekniikkaan ja palvelut kattavat tuotteiden koko elinkaaren suunnittelusta jälkimarkkinointiin”, Väyrynen kiteyttää.

Sujuvuutta piensarjoille

Elektroniikan, mekaniikan ja sähkömekaniikan toimijana Inission Lohja muokkaa ohutlevyä eri tavoin. Käytössä on tuotantoteknologiaa niin lävistykseen, leikkaukseen, manuaali- ja robotisoituun taivutukseen kuin hitsaukseenkin. Laadukas viimeistely pulverimaalauksella kuuluu myös palveluihin.

Automaattinen työkalunvaihtojärjestelmä lyhentää särmäyksen asetusaikoja olennaisesti.

Materiaaleja ovat varsinkin eri teräkset, alumiinit sekä polykarbonaatit 0,5 – 6mm:n vahvuuksiin.

Asiakasräätälöinti on tuotannossa keskeistä, kappale- ja muotokirjo suuri ja sarjat usein pieniä.

Sen myötä tuotannon tehokkuus ja joustavuus korostuvat.

Uuden omistajan myötä Lohjalla on parhaillaan käynnissä investointiohjelma, mikä kehittää tehtaan tuotantoa eri alueilla. Ohjelman keskeinen piirre on vaativan piensarjavalmistuksen joustavuuden ja tuotantonopeuden kehittäminen.

Yksi muokattava alue on särmäys ja yrityksessä nähtiin selkeänä ratkaisuna särmäyksen asetusaikojen lyhentäminen investoimalla automaattisella työkalunvaihtajalla varustettuun särmäyspuristimeen.

”Työkalunvaihdot ovat tuotannossamme aikaa vievä vaihe, ja niiden lyhentäminen on selkeä keino tuotannon tehostamiseen”, Pekka Väyrynen toteaa.

Viidestätoista kahteen minuuttiin

Markkina-analyysin jälkeen yritys investoi Amadan HG ATC 100.3 -särmäyspuristimeen.

Kyseessä Amadan HG ATC-sarjan satatonninen ja kolmen metrin taivutuspituudella varustettu malli 100.3.

Amada, Lohjan tehtaalla tuttu konetoimittaja jo vuosien takaa, lanseerasi automaattisella työkalunvaihdolla varustetun koneen pioneerina markkinoille. Sarja on edennyt toiseen sukupolveensa.

Kahtena kokoluokkana toimitetun HG ATC:n vakio-ominaisuuksiin kuuluu paketti nykypäivän teknologiaa särmäykseen, kuten automaattinen bombeeraus, X-Delta X-takavasteet sekä monipuoliset kulmamittaus- ja turvajärjestelmät. Ohjaus on Amadan visuaalinen ja helppokäyttöiseksi suunniteltu AMNC 3i-multimediaohjaus.

Tunnusomaisin piirre on kuitenkin koneen tehokkaaksi muokattu työkalunvaihto.

Kokonaisuudessa särmäyspuristimen kanssa yhteen kokonaisuuteen integroitu vaihtoautomatiikka hakee ohjelmallisesti ylä- tai alatyökalun koneen yhteyteen sijoitetusta työkaluvarastosta ja asettaa sen paikoilleen särmäykseen. Kun työ on tehty, järjestelmä toimittaa työkalun taas varastoon ja noutaa samalla uuden. Manuaaliseen työkalunvaihtoon verraten aikaa operaation kuluu huomattavan vähän.

Uusin tunnuksin. HY-Tech Compin nimi muuttui Inission Lohjaksi alkuvuodesta. Pekka Väyrynen luotsaa Lohjan toimintoja konsernin osana.

”Työkalunvaihtoaika ratkaisulla lyhenee viidestätoista minuutista kahteen minuuttiin. Kun näitä operaatioita tehdään päivän mittaan toistuvasti, vaikutus työn tuottavuuteen on tietenkin päivä-, kuukausi- ja vuositasolla iso. Automatisoinnin myötä särmäyksen tuottavuus tekee melkoisen harppauksen sekä investointi edistää myös LEAN periaatteiden toteutumista”.

Inission Lohjan Amada HG ATC asennettiin käyttöön huhti-toukokuun vaihteessa ja kone on jo mukana aktiivituotannossa. Tuotannon kehittämiseen tähtäävä investointiohjelma tehtaalla jatkuu.

”Inission Lohja on päättänyt viime aikoina useistakin koneinvestoinneista tuotannon eri alueille. Modernisoimme seuraavaksi esimerkiksi leikkauksen ja lävistyksen toimintoja uusien ratkaisujen myötä”, Pekka Väyrynen sanoo.

Kari Harju