Inission Lohja investoi tuotannon tehokkuuteen – Sähköservoteknologiaa leikkaukseen ja lävistykseen

Inission Lohja jatkaa investointejaan tuotannon kehitykseen. Uusi lävistyksen ja kulmaleikkauksen SG-yhdistelmäkone varastoautomaatioon yhdistettynä korvaa aiempaa teknologiaa, tuo uutta tehokkuutta tuotantoon ja mahdollistaa myös kokonaisuuden laajentamisen tarvittaessa jatkossa joko combilaserteknologialla tai taivutusautomaatilla.

Inission Lohja on elektroniikan sopimusvalmistaja ja mekaniikkayritys, jonka alan ihmiset saattavat muistaa myös nimillä Hyrles. Vuodesta 2020 tuotanto Lohjalla on ollut osa ruotsalaista Inission-konsernia. Inission on yksi Pohjoismaiden keskeisistä elektronisten ja mekaanisten laitteiden toimittajista.

Shear Genius EVO:on kuuluvat sähköservotoiminen levytyökeskus, integroitu kulmaleikkuri ja lastauslaite

Inission Lohjan toiminnan ydintä ovat elektroniikan ja ohutlevymekaniikan palvelut suunnittelusta jälkimarkkinointiin ja se palvelee niin osana konsernin toimintoja kuin suoraan muuta teollisuuden asiakaskuntaa juuri mm. elektroniikkateollisuuden alueella.

”Toiminnot Suomessa ovat lähteneet hyvin liikkeelle. Asiakaskunta on laajentunut ja olemme kirjanneet kasvua, ja saman suuntaiselta näyttää jatkokin. Samaan aikaan kehitämme tuotantoamme edelleen voimakkaasti, siitä ovat osoituksena tuoreet investoinnit”, kertoo Inission Lohjan toimitusjohtaja Pekka Väyrynen.

Inission Lohjan teollisuuselektroniikkaan erikoistunut tytäryhtiö MLB Electronics tarjoaa kattavasti mahdollisuuksia ja palveluita elektroniikan osalta, ja loppukesästä tavoitteena onkin MLB:n siirtäminen Inission Lohjan tiloihin, jolloin palveluihin tulee vielä lisää ”potkua” jatkaa Väyrynen.

Investointeja eteenpäin

Inission Lohja muokkaa ohutlevyä toiminnoissaan usein eri tavoin. Talon käytössä on ohutlevyteknologiaa lävistykseen, leikkaukseen, manuaali- ja robotisoituun taivutukseen ja hitsaukseenkin. Pulverimaalaus kuuluu myös talon palveluihin.

Tuotannossa asiakasräätälöinti on keskeistä, kappale- ja muotokirjo on suurta ja sarjakoot vaihtelevat. Näin tuotannon tehokkuus ja joustavuus korostuvat.

Teräksissä materiaalivahvuudet ovat 1-3 mm, ruostumattomissa 2 mm, ja alumiineissa 5 mm saakka.

Omistusvaihdoksen myötä Lohjalla on ollut parin vuoden ajan käynnissä investointiohjelma, mikä kehittää tehtaan toimintoja useilla eri alueilla.

Parina viime vuonna tehtaalla on investoitu mm. särmäyksen toimintojen tehostamiseen.

Tuotantoa uudella linjalla. Ohjauksella Kimmo Karjalainen.

Äskettäin Lohjalla toteutettiin investointi ohutlevyn leikkaukseen ja lävistykseen liittyviin toimintoihin.  Sen myötä uusi lävistys-/kulmaleikkauslinja korvaa talon aiempaa lävistyksen ja kulmaleikkauksen teknologiaa, mahdollistaa aiempaa suuremmat volyymit ja kasvattaa tuotannon tehokkuutta kokonaisuuteen liitetyn varastoautomaation myötä.

Uuden yksikön ydin on Prima Powerin toimittama Shear Genius EVO, mihin kuuluvat lävistysyksikkö, integroitu kulmaleikkuri ja automaattinen lastauslaite.

Tuotantoa tukee 40-hyllyinen Night Train-varastoautomaatio, minkä avulla materiaali – ja tietojärjestelmät voidaan automatisoida yhdeksi prosessiksi.

”Tuotannossamme korostuu suorasivuisia leikkauksia vaativien kappaleiden kuten verhoilupeltien tuotanto mm. elektroniikan alueen valmistajille, niitä tehdään eri kokoisina sarjoina moniin kokoluokkiin. Katsoimme, että tämän kaltaiseen tuotantoon kulmaleikkausteknologia on meille tehokkain tuotantotapa. Kun mukana on lisäksi varastoautomaatio, saamme tuottavuuden suhteen tehoja irti aiempaan verraten”, kertoo tuotantopäällikkö Vesa Leppänen.

Uusi lävistys/kulmaleikkauslinja Inission Lohjalla on tilaan soviteltu kokonaisuus.

Aikaa ja energiaa säästäen

Inissionin SG EVO on Prima Powerin kulmaleikkuriteknologian uusimman sukupolven täyssähköservokone. Sähköservoteknologian etuja ovat mm. leikkausnopeus ja alhainen energiankulutus.

”Ne seikat korostuivat ratkaisussa meidänkin kohdallamme, läheltä tapahtuvaan huoltoon ja tekniseen tukeen liittyvien seikkojen ohella. Olemme laskeneet, että uuden teknologian myötä tuotannossa säästyy isosti aikaa aiempiin lävistyksen ja leikkauksen ratkaisuihimme verraten. Energiankulutus on myös iso asia, se putoaa neljäsosaan aiempaan teknologiaan verraten. Euromääräisesti kokonaisenergiankulutus levytyöhallimme osalta on mahdollista parhaassa tapauksessa jopa puolittaa aiemmasta.”

Leppäsen mukaan SG:n käsittelyteknologia ja fiksu nestaus säästävät myös materiaalia, ja etu on myös iso työkalukapasiteetti. Kun käytössä on useita Multitool-asemia, myös työkalunvaihtoja on vähän.

3D-malli laajennusmahdollisuuksista. Laserteknologia tai taivutusautomaatti ovat jatkossa pohdinnassa.

Lohjalla tilankäytön kannalta kompaktiksi soviteltu kokonaisuus mahdollistaa 24/7-tyyppisen tuotannon, kapasiteetin kasvun ja myös uusien töiden siirtämisen alihankkijoilta oman katon alle sekä mielekkyyden myös työntekijöiden kannalta.

”Kun motivaatio kasvaa, se on merkittävä seikka viihtyvyyden ja työn tuottavuuden kannalta”, Vesa Leppänen tiivistää.

Laajennettavissa jatkossa

Uuden yksikön tuotanto oli hyvässä vauhdissa maaliskuussa. Nyt asennettu kokonaisuus täydentynee lähivuosina toiminnoiltaan edelleen.

Uuden robottisoidun särmäyssolun ohjelmointia viimeisteltiin Inissionilla maaliskuulla. Oikealla Vesa Leppänen, vasemmalla Ilkka Hunnakko Prima Powerilta.

”Juuri tämä kokonaisuus valittiin myös sen takia, että jatkossa sitä voidaan sujuvasti edelleen laajentaa. Pohdimme asiakastarpeen ja kysynnän kehityksen mukaan lähinnä kahta vaihtoehtoa, mitkä ovat joko combiteknologia tai taivutusautomaatti. Laserleikkauksen etuja ovat mm. joustavuus ja monimuotoisuus, taivutusautomaatti mahdollistaa paneelityyppisten sekä laatikkomaisten rakenteiden valmistuksen. Ratkaisut näistä asioista tehdään lähivuosina”, kertoo myyntipäällikkö Niko Ahonen.

Parhaillaan Inission Lohjan tiloissa myös särmäysteknologia on astumassa jälleen askeleen eteenpäin. Uuden robotisoidun särmäyssolun ohjelmointia viimeisteltiin Inissionilla maaliskuulla. Kokonaisuuteen kuuluvat kolmimetrinen Prima Powerin ep-1030 -särmäyspuristin sekä Yaskawa-robotti.

Inission Lohja ja MLB Electronics

Elektroniikan, mekaniikan ja sähkömekaniikan sopimusvalmistaja

Osa Inission Groupia

Henkilöstö: 145

Lävistys- ja kulmaleikkauslinja

Prima Power SG EVO

Night Train-automaattivarasto

Kari Harju