Mamec kehittää tuotantoaan lohjalla – lisätehoa järeän kokoluokan tarkkuuskoneistukseen

Mamec vahvistaa mahdollisuuksiaan kookkaiden tarkkuuskomponenttien tuotannossa. Pumppujen ja sekoitinten erikoistalo ja hienomekaniikan toimittaja investoi YCM:n järeän kokoluokan 5-akseliseen TCV 3000A 5ax -koneistuskeskukseen. Kokonaisasiakaspalvelu tehostuu edelleen investoinnin myötä, toteaa toimitusjohtaja Tomi Taipale.

5-akselikeskus YCM 3000A %ax vahvistaa Mamec Oy:n kapasiteettia Lohjalla.

Mamec Oy tunnetaan perinetsietsi pumpuista ja sekoittimista.

Tuotantoperinteet ulottuvat Maakunnan Metalli-nimisenä 1950-luvun alkuun saakka, ja sen perinteisintä tuotekenttää ovat juuri pumput ja sekoittimet. Niitä tehtiin alkuun maatalouden tarpeisiin, sen jälkeen yhä enemmän muille alueille.

”Oman aikansa hight tecin eli jäätymättömien Ratko-puhdasvesipumppujen ympärille yritys aikanaan syntyi. NE ovat tuoteohjelmassa edellenkin, mutta nyt alana tuotteet tehdään pääasiassa teollisuduen ja esimerkiksi kunnallisen vedenkäsittelyn tarpeisiin”, Taipale kertoo.

”Olemme erikoistuneet sekä pitkärunkoisiin että kuiva-asenteisiin pystypumppuihin ja teollisuuden sekoittimiin. Kauttamme ovat saatavissa mm. lietepumput ja pysty- ja kylkisekoittimet”

Koneistus käynnissä. Kone on varustteu BBT40-kartioisella karalla.

Kokonaisvaltaista asiakaspalvelua

Mamec on pitkän linjan pumppu- ja sekoitinlaitetoimittaja, mutta tänä päivänä paljon muutakin.

Se tarkoittaa hienomekaanikan erikoisosaamista.

Vuodesta 2015 lähtien Tomi Taipaleen ja Juha Käkösen omistamaan Kaarjoki-konserniin, minkä toiminnassa hienomekaniikka on ollut keskeisesti mukana tämän vuosikymmenen alusta lähtien.

Hienomekaniikan osaaja Mecsalo siirtyi yrityskaupan myötä osaksi konsernia vuonna 2011.

Tänä keväänä yritysten toiminnot fuusioitiin niin, että Mecsalon toiminta tuli osaksi Mamecia ja sen toimiinot muutettiin kokonaisuudessana Lohjalle.

Mamec tarjoaa hienomekaniikan valmistuspalveluja tarkkuusmekaniikan, laitekokoonpanojen ja automaatiolaitteiden valmistuspalvelujen alueelta. Esimerkkejä erikoistösitä ovat mm. nanopinnoituslaitteiden ja kaivosanalysaattoreiden sopimusvalmistus. Myös alumiiniprofiilien työstöpalvelut kuuluvat toimialaan. Koneistuksen alueelta myös Kaarjoen Konepaja Kaarinassa kuuluu konserniin.

Lohjalla nyt noin 6000 neliömetrin tiloissa toimiva Mamec työllistää nyt 70 henkilöä ja liikevaihtoa tehdäänn nelisen miljoonaa euroa vuosittain.

Yhdessä Kaarjoki-konsernin kaikkien yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on n. 15M€.  Kaikkiaan Kaarjoki-konserni työllistää noin 90 henkilöä.

”Kokonaisuuden kehittäminen liittyy kokonaisvaltaisen alan toiminnan kehittämiseen. Pystymme näin tarjoamaan asiakkaillemme tehokkaasti ja joustavasti yhdeltä taholta monipuoliset palvelut,” Tomi Taipale kertoo.

Laadukasta, tarkkaa pintaa. YCM 3000A5Ax:lla koneistettu kookas kappale valmiina toimitukseen.

Vahvistuva kapasiteetti

Mamecin toiminnassa vaativa asiakasräätälöinti on keskeisessä asemassa. Sen vaatii osaamista henkilökunnalta kuin toki asiallista konekantaakin.

”Vahvuutenamme on asialleen omistautunut osaava porukka. Väen vaihtuvuus on varsin pientä, mutta kasvun myötä toki uusia osaajiakin tarvitaan. Olemme tehneet asiassa yhteistyötä useiden tahojen kanssa. Yksi on kelloseppäkoulu”, kertoo Taipale.

Lisäksi yritys on aktiivinen nuoremman sukupolven suuntaan. Yksi sen muoto ovat Teknologiateollisuuden projektit, joilla pyritään vaikuttamaan siihen, että uusia osaajia alalle saataisiin. Yritys on mukana mm. MyTech-ohjelmassa, mikä on monialainen oppimiskokonaisuus yläkouluille ja lukioille. ”Nuorten metallialaa koskevien mielikuvien päivittäminen varhain on tärkeä asia, ja sen yksi muoto on tämä ohjelma. Sen tavoiteena on osoittaa, että alaa koskevat sumeat käsitykset ovat aikansa eläneet. Nykypäivän konepajat ovat pääosin siistejä huipputeknisiä työpaikkoja”, Taipale toteaa.

Pumppuja tuotannossa.

Vahvistuva kapasiteetti

Työlaitteiden puolella Mamecin toimintaa on Kaarjoki-konsernissa uudistettu viime vuosina määrätietoisesti. Modernia teknologia aon käytössä eri toimintoihin runsaasti, ja nyt viimeisin investointi on Lohjalle on mittavan kokoluokan 5-akselinen koneistuskeskus, YCM TCV-sarjasta, 3000A 5ax.

Sekoitinlaitteiden valmistus on Mamecin keskeistä toimialuetta.

TCV-sarjaan kuuluu koneista kahteen kokoluokkaan, ja ne sopivat hyvin myös pitkien ja muodoiltaan vaativien kappaleiden koneistukseen. X-liikket sarjan kiinteäpöytäisissä malleissa ovat 2000- tai 3000 mm ja työalue on jaettavissa kahtia heilurityyppisen työstön sovelluskiin kahteen lohkoon.

Pyörivällä pöydällä varustetuissa 5-akselisissa koneissa työalue on 3000 mm.

Mamecin tuore hankinta on sarjan 5-akselinen kookkaampi malli TCV 3000 5Ax, missä X-liike on 3000 mm ja Y- sekä Z-liikeet 800 mm. Pyöröpöydän B-akseli kääntyy +/- 110 astetta/+/- 120 astetta ja C pyörii 360 astetta. Pöydän halkaiisj aon 800 mm.

YCM valmsitaa myös koneidne karat itse, ja Mamecin kone on varustettu raknteeltaan värinää ehkäsisevällä BBT40-kartioisella karalla. Ja tarkka keskus on tosiaan kyseessä, paikoituksessa X/Y/Z-akseleille valmistaja ilmoittaa 0.020/0.010/0.010 mm, toistossa 0.015/0.007/0.007 mm. Työkalumakasiin on 80-paikkainen.

”Keskeiset seikat meille koneessa ovat juuri koneen koko ja tarkkuus. Uusi keskus mahdolistaa erikokoisten ja myös vaarsin kookkaiden monimuotoisten kappaleiden käsittelyn monipuolisesti yhdellä kiinnityksellä. Sellaisena se on jälleen askel eteenpäin vaativien kokonaisuuksien hallinnassa, alan osaamisessa ja siten yrityksen kehittämisessä. Siihen näemme vahvaa potentiaalia myös jatkossa”, kiteyttää Tomi Taipale.

YCM TCV 3000A 5Ax asennettiin Mamec Oy:n käyttöön Lohjalle alkusyksystä. Sen toimitti YCM:n suomalaisedustaja Makrum Oy.

Mamecin yksi erikoisalue on komponenttien ja tuotteiden käyttöikää lisäävien nanopinnoituslaitteiden sopimusvalmistus. Pinnoituslaitteen vierellä Tomi Taipale.

Mamec Oy:

Lohjalainen pumppujen, suodattimien ja hienomekaniikan valmistaja ja toimittaja. Kotipaikak Lohja, perustettu 1951, liikevaihto 9 miljoonaa euroa, osa Kaarjoki-konsernia.

YCM TCV-sarja

Koneistuskeskussarja kookkaille, pitkille kappaleille kiinteäpöytäisenä tai pyöröpöydällä varustettuna. Mallit TCV 2000A/3000A, TCV3000A 5Ax75Af.

MyTech

Oppilaille maksuton oppimiskokonaisuus yläkouluille ja lukioille sisältäen oppimateriaalit sekä mm. toiminnalliset opintokäynnit teknologiayrityksiin ja korkeakouluihin. Organisoija Teknologiateollisuus.

Kari Harju