Nimetech vahvistaa mahdollisuuksiaan vaativassa koneistuksessa – huippuvarusteltu vaakakarainen tuotantoon Maalahdessa

Oy Nimetech Ab jatkaa tuotantonsa kehittämistä Maalahdessa. Huippuvarusteltu vaakakarainen uuden sukupolven Mazak HCN-8800 -koneistuskeskus tuo uusia mahdollisuuksia yrityksen kookkaaseen kappaletuotantoon FMS-ympäristössä. Linjoja yrityksellä on käytössä kolme.

Viimeiset pari vuotta ovat olleet monissa metalliyrityksissä kiireistä aikaa. Näin on asia myös Nimetechissä.

”Jo toinen ennätysvuosi putkeen on takana. Vuonna 2021 saavutimme koronavuoden jälkeen 8,5 miljoonan euron tason ja viime vuonna ennätyksellisen 10,5 miljoonan tason”, kertoo Nimetechin perustaja ja toimitusjohtaja Niklas Sandqvist.

”Kasvu tulee ennen kaikkea keskeisten päämiesten tilausten kasvusta. Ensi vuodelle olemme budjetoineet 12 miljoonaa. Kriisejä maailmalla riittää ja tulevaisuudesta kovin pitkälle on vaikea sanoa, mutta kohti kesää menemme hyvissä merkeissä. Tilauskanta on hyvin vahva”, Sandqvist sanoo.

Kone edustaa mallisarjansa uusinta sukupolvea ja on varustettu mm. viimeisimmällä Smooth-teknologialla.

FMS-järjestelmät ytimessä

Nimetech on Maalahdessa Vaasan naapurissa toimiva systeemitoimittaja, minkä keskeistä toimenkuvaa ovat raskas sorvaus, jyrsinnät, kokoonpanot ja testaukset. Yritys tekee vaativaa tuotantoa, palvellen mm kookkaita kansainvälisesti toimivia suomalaisyrityksiä ja vientiin menee

30% tuotannosta.

Nimetech toimii Maalahdella 4200 neliömetrin tiloissa. Tuotantoteknologia kattaa useita robotisoituja monitoimisorveja, pystykaraisia koneistuskeskuksia ja sorvauskalustoa useisiin eri kokoluokkiin. Käytössä on lisäksi kookas 5-akselinen jyrsinkone 1600/1600- ja 2500/2000 mm:n paletein.

Keskeisin ydin tuotannossa ovat jo vuosia olleet kuitenkin vaakakaraisten koneistuskeskusten ympärille toteutetut FMS-linjat. Yritys on varhainen automatisoija, ensimmäinen FMS-linja rakennettiin Maalahteen jo vuonna 2006, sinne yritys siirsi toimintansa vuonna 2004.

Vahvistus konekantaan. Carl-Fredrik Långback koneistaa uudella Mazak HCN-8800:lla.

Linjalla toimii kaksi vaakakaraista Okuma-koneistuskeskusta. Palettikoko on 630×630 mm ja palettien lukumäärä 36. Latausasemia on kaksi. Toinen FMS-linja, kolmikoneinen Okuma/Mazak-koneiden linja on palettikooltaan 500, 630 ja 800 mm, on vuodelta 2010.

Viimeksi pari vuotta sitten kasvuyritys investoi jälleen uuteen FMS-linjaan, mikä lisäsi linjojen määrän Maalahdessa kolmeen.

Linjaan kuului alkuun kaksi vaakakaraista Mazak HCN-6800 -koneistuskeskusta sekä saman valmistajan Palletech-järjestelmä 630×630 mm:n paletein.

Kun kysyntä on parin viime vuoden mittaan kasvanut, Nimetech hankki viime vuoden lopulla käyttöönsä uutta vaakakaraista konekantaa, uuden sukupolven Mazak HCN-8800 -koneistuskeskuksen, mikä samalla muokkasi yrityksen FMS-kokonaisuuksien kokoonpanoa.

Yksi muutaman vuoden käytössä ollut HCN-6800 siirrettiin kakkoslinjalta kolmoselle, minkä myötä linja laajeni kolmikoneiseksi ja samassa yhteydessä laajennettiin vastaavasti myös sen yhteydessä toimivaa Palletech-järjestelmää.

Uusi HCN-8800 tuli HCN-6800:n tilalle osaksi kakkoslinjaa.

Nimetechin kolmatta FMS-linjaa laajennettiin investoinnin yhteydessä. Samalla kasvoi myös sen yhteydessä toimiva Mazak Palletech -järjestelmä.

”Kone tuli todellakin tarpeeseen, töitä sille on runsaasti. Aloitamme koneen myötä uusien tuotteiden valmistuksen. Ensimmäinen valmistettava uusi tuote tällä uudella koneella on kookas ja muodoiltaan vaativa runkolaakerin satula. Lisäksi pari muuta aiemmin muilla koneilla ajettua tuotetta siirretään jatkossa tehtäväksi tällä uudella koneella”, Sandqvist sanoo.

”Jos nykynäkymät pitävät ja ennusteet realisoituvat, kone on täystyöllistetty jo nyt pitkäksi aikaa eteenpäin.”

Kone huippuominaisuuksin

Uusi kone on nyt yrityksen toinen Mazak HCN-8800, ensimmäinen on vuodelta 2012. Palettikoko 800x800mm mahdollistaa kookkaiden ja monimuotoisten kappaleiden tehokkaan valmistuksen.

Kone edustaa mallisarjansa uusinta sukupolvea ja on varustettu mm. Smooth-teknologialla.

Kolme vaakakaraista Mazak HCN-6800 koneistuskeskusta toimii nyt Nimetechin FMS 3-linjalla.

Yksi kiintoisa uuden sukupolven vakiopiirre on työkalun automaattinen tunnistus- ja saattojärjestelmä, joka nopeuttaa merkittävästi reservityökalujen käyttöönottoa.

Mazakin HCN-sarja mahdollistaa koneisiin hyvin pitkälle yksilöidyn kokoonpanon ja optiomahdollisuuksia on runsaasti. Nimetechin kone on pitkälle varustettu, tuotantoa tehostavat optioina mm. suurvääntökara, neljäs akseli, 160-paikkainen työkalunvaihtaja, 70 barin korkeapainejärjestelmä ja Renishawn mitta-anturit.

Kone asennettiin Maalahdessa käyttöön marras-joulukuun vaihteessa. Uusien tuotteiden valmistus käynnistyy jatkossa vaiheittain.

Niklas Sandqvistin mukaan konekannan uusi täydennys on yritykselle etappi eteenpäin kokonaisvaltaisena systeemitoimittajana. Uudet laajennukset yrityksen tuotantomahdollisuuksiin ovat harkinnassa.

Nimetech Oy

Metallin sopimusvalmistaja, Maalahti

Perustettu 1993

Liikevaihto oli 8,5 miljoonaa euroa (2021)

Henkilökunnan määrä: 36

Kari Harju