BE Group nosti koneistuskapasiteetin neljään metriin – Kookas portaali Lapuan teräspalvelukeskukseen

BE Group Oy vahvistaa mahdollisuuksiaan järeässä koneistuksessa. Lapuan teräspalvelukeskukseen hankittu Hartford-portaali mahdollistaa kookkaiden kappaleiden koneistuksen pituuksiltaan neljän metrin kokoluokkiin saakka.

BE Group on tuttu toimija teräskaupassa. Teräkset, erikois- ja ruostumattomat teräkset sekä alumiini kankina, levyinä, palkkeina, profiileina, putkina ja keloina kuuluvat toimenkuvaan.

Toimintaa on kuudessa maassa Pohjoismaissa sekä Baltian alueella, pääkonttori on Ruotsin Malmössa.

Suomessa toimintaa operoidaan kolmelta paikkakunnalta, päätoimipiste on Lahdessa.

BE Group Oy myy teräksiä ja alumiinia sekä huolehtii logistiikasta, ja keskeinen osa toimintaa ovat erilaiset tuotantopalvelut, joilla tuotteet muokataan asiakkaiden toivomaan muotoon ennen toimituksia. BE Groupin tuotantopalvelut kattavat keskeisesti terästen ja alumiinin leikkaukset eri menetelmillä, sahaukset, särmäys, sinkopuhdistukset ja suojamaalaukset.

Uudella koneella tehdään BE Groupin Lapuan toimipisteessä varsinkin porauksia eri kokoluokiiin.

Myös koneistavaa esikäsittelyä tehdään.

Erilaisilla tuotantopalveluilla ja esikäsittelyillä säästetään osaltaan asiakkaan aikaa ja resursseja jatkojalostuksen suhteen. Koneistuksen osalta keskeistä ja usein toistuvaa toimintaa ovat varsinkin erilaiset poraukset.

Täydennys tuotantomahdollisuuksiin

Parhaillaan BE Group vahvistaa toimintojaan yksiköissään Suomessa.

Isoimmat muutokset tapahtuvat Turun toimipisteessä pitkien tuotteiden esikäsittelykapasiteetin lisäämisen myötä, ja sen lisäksi yritys investoi muissa yksiköissään, näin myös Lapualla, missä yrityksellä toimii yksi Suomen kolmesta teräspalvelukeskuksesta.

”Lapualla keskitymme pelkästään mustaan raudan esikäsittelytoimintaan. Lapuan toimipiste työllistää 60 henkilöä, heistä viitisenkymmentä henkilöä tuotannossa, ja sen lisäksi noin kymmenen konttorin puolella myynti- ja suunnittelutoiminnoissa”, kertoo Lapuan toimisteen päällikkö Jarkko Vainionpää.

Portaali koneistuskeskus isolla työpöydällä varustettuna. X-liike koneessa on 4000 mm, Y- 2600 mm ja Z- 780 mm.

Lapuan toimipisteessä käsitellään tuotteita moneen tapaan, ja myös koneistukset ovat osa toimintaa. Hiljattain Lapuan toimipisteen koneistustoimintoihin tehtiin kookas täydennysinvestointi, kun konekanta täydentyi tuotantomahdollisuuksia jatkossa merkittävästi laajentavalla koneistuskeskuksella.

”Keskeinen tarve oli käsittelykapasiteetin laajentaminen nimenomaan kookkaan tavaran käsittelyssä. Käytössämme on pienempää koneistuskapasiteettia, mutta tämän kookkaan pään koneistukset olemme tähän mennessä tehneet manuaaliporauksina tai alihankinnassa. Tilauksia on myös mennyt ohi juuri kapasiteetin riittämättömyyden takia. Tämä investointi korjaa nyt tilanteen”, Vainionpää kertoo.

Sopiva kokonaispaketti

Lapuan teräskeskuksen hankinta on Hartfordin koneistuskeskusmalli SW 426.

Kyseessä on rakenteeltaan portaali koneistuskeskus isolla työpöydällä varustettuna, X-liike koneessa on 4000 mm, Y- 2600 mm ja Z- 780 mm.

Kone on varustettu liukujohtein ja niin ikään Big Plus-tyyppisellä BBT 50-karalla, missä maksimikierrokset ovat 6000 1/min ja moottoriteho 26/22 kW. Suorituskykyä lisää edelleen puoliautomaattinen kulmapää, työtilan CCD-kamera ja Renishawn mittalaitteet.

Lastunpoistosta koneessa huolehtivat ruuvikuljettimet ja lamellilastunkuljetin.

Ohjaus koneessa on Fanuc 0i MF Plus P3 tuplanäytöin ja Hartrol Deluxe editionilla varustettuna.

Koneen toimitti Hartfordin Suomen edustaja MTC Flextek.

”Tärkeitä seikkoja investoinnissa olivat kokoluokka sekä kokonaispaketti suorituskyvyn osalta, kone on meille sopiva ratkaisu niin tarkkuuksiltaan kuin kustannuksiltaankin.

Sopiva kokonaispaketti niin tarkkuuksiltaan kuin kustannuksiltaankin. Kookas portaalikone asennettiin tuotantoon Lapualla loppusyksystä.

”Yksi ohjaava tekijä oli lisäksi Fanucin ohjaus, koska Fanuc on meillä täällä muissa koneissa käytössä, se mahdollisti nopean liikkeellelähdön tuotantoon.”

”Lisäksi ehdoton lähtökohta projektissa oli, että koneella pitää luotettava kotimainen toimittaja. Tuen ja huollon on investointiasioissa oltava kunnossa. Koneen hankinnan yhteydessä solmittiin samalla huoltosopimus”, Vainionpää sanoo.

Kuten BE Groupin koneistuksissa yleensä, myös uudella Hartfordilla tehdään varsinkin porauksia eri kokoluokkiin. BE Group Oy:n Lapuan toimipisteessä konekanta uusiutuu jatkossa myös levynkäsittelyn puolella.

BE Group

Teräksen ja alumiinien toimittaja

Toimintaa kuudessa maassa, pääkonttori Malmö

Liikevaihto 5 388 MSEK (2021)

Henkilöstö 633 (2020)

Suomen tytäryhtiö BE Group Oy, toimipisteet Lahti, Turku, Lapua.

Kari Harju