Ensimmäiset erät fossiilivapaata terästä asiakastoimituksiin

SSAB on valmistanut maailman ensimmäiset fossiilivapaat teräkset ja toimittanut ne asiakkaille. Koetoimitukset ovat tärkeä askel matkalla täysin fossiilivapaaseen rauta- ja terästuotannon arvoketjuun ja samalla virstanpylväs SSAB:n, LKAB:n ja Vattenfallin yhteisessä HYBRIT-hankkeessa.

SSAB, LKAB ja Vattenfall perustivat HYBRIT-hankkeen (Hydrogen Breakthrough Ironmaking Technology) vuonna 2016 tavoitteenaan kehittää teknologia fossiilivapaan raudan ja teräksen tuotantoon.

Kesäkuussa 2021 yritykset esittelivät maailman ensimmäiset vetypelkistetyt rautasienet, jotka tuotettiin HYBRITin Luulajan pilottilaitoksessa. Tätä ensimmäistä rautasientä on sittemmin käytetty valmistettaessa ensimmäiset tällä tekniikalla valmistetut teräkset.

Heinäkuun aikana SSAB:n Oxelösundin tehdas valssasi ensimmäiset HYBRITtekniikkaan perustuen valmistetut teräkset, ts. niissä raaka-aineena käytetty rauta on pelkistetty 100-prosenttisesti fossiilivapaalla vedyllä kivihiilen ja koksin sijaan. Teräs toimitetaan nyt ensimmäiselle asiakkaalle, Volvo Groupille.

”Maailman ensimmäinen fossiilivapaa teräs ei ole läpimurto vain SSAB:lle, vaan se on osoitus siitä, että terästeollisuuden ilmastojalanjälki on mahdollista muuttaa ja vähentää sitä merkittävästi maailmanlaajuisesti. Toivomme, että tämä innostaa myös muita nopeuttamaan vihreän siirtymän vauhtia”, sanoo SSAB:n toimitusjohtaja Martin Lindqvist.

Jo vuonna 2026 tavoitteena on toimittaa fossiilivapaata terästä markkinoille kaupallisia määriä ja ottaa käyttöön tekniikka teollisessa mittakaavassa. SSAB voi HYBRIT-tekniikan avulla vähentää Ruotsin hiilidioksidipäästöjä noin kymmenen prosenttia ja Suomen noin seitsemän prosenttia.