Laser Steel päivitti leikkauskapasiteettiaan – 30 mm:n vahvuuksia 8 x 2,5 metrin pöydällä

Kokkolan Laser Steel kehittää palveluaan kookkaiden levykappaleiden käsittelyssä. Kesällä asennettu uusi Bystronic-kuitulaser mahdollistaa sekä mustien että kirkkaiden terästen käsittelyn 12 kW:n tehoin 30 mm:n vahvuuksiin saakka kookkaalla 8 x 2,5 metrin pöydällä.

Kokkolan Laser Steel on laserleikkauksen ja särmäykseen erikoistunut alihankintayritys, mikä palvelee asiakkaitaan, kone- ja laitevalmistajia Kokkolan, Vaasan ja tuoreena avauksena myös Tampereen toimipisteistään käsin.

Kyseessä on sananmukaisesti tämän vuosituhannen yritys, toiminnan perinteet menevät vuoteen 2000.  Nimi oli hieman toista vuosikymmentä Mac-Steel, vuodesta 2012 on toimittu Laser Steelin nimellä, ja kehitys on ollut nopeaa.

Muutaman henkilön työpanoksella ja muutamalla koneella toimitusjohtajan Jussi Tuomisen perustama yritys on viime vuosina tehnyt noin yhdeksän miljoonan euron liikevaihtoa ja työllistää toimipisteissään yhteensä yli 40 henkilöä.

12 kW:n tehoin koneella voidaan leikata musta aja kirkasta terästä 30 mm vahvuuksiin saakka.

Kookasta, mutta myös muutakin

Laser Steelin painopiste toiminnassaan on selkeästi kookkaassa levynkäsittelyssä ja isoissa leikkeissä, mutta paljon muutakin tehdään.

”Kookkaat leikkeet ovat tunnusomaisin leipälaji, mutta järkevä tuotanto edellyttää, että pienempiäkin kappaleita leikataan. Jo levymateriaalien optimi käyttö sanelee sen, samoin kokonaisvaltainen asiakaspalvelu. Usein kookkaisiin kappaleisiin liittyy pienempiä ulokkeita ja vastaavia. Niiden leikkaaminen sujuu asiakkaan kannalta meillä helposti saman katon alla”, sanoo Laser Steelin Vaasan toimipisteen myyntipäällikkö Pasi Kivikko.

Rannikolla kun ollaan, yrityksen lähtökohdat ovat alueen veneteollisuuden palvelussa Suomen puolella, ja jonkin verran mm. lahden takana Ruotsissakin. Nykyisin asiakkaat ovat monella teollisuuden sektorilla.

”Esimerkiksi Ruotsiin olemme tehneet muutamia asiakaslähtöisiä projektitoimituksia. Pääasiassa markkinat ovat kuitenkin kotimaassa”, Kivikko sanoo.

Kookkaalla konekannalla

Kun kookasta tavaraa tehdään, vaaditaan konekannalta iskukykyä.

Kokkolan Laser Steel on laserien osalta ollut koko toimintansa Bystronic-talo. Alusta saakka isompaa materiaalia käsitelleen Mac-Steelin ensimmäinen kone oli aikanaan pöytäkooltaan 2500×6000 mm:n CO2-laser, siitä konekantaa laajennettiin pian toisella koneella ja samalla kahdeksan metrin pöytäkokoon.

Ensimmäisellä kuitulaserilla Laser Steelin konekantaa päivitettiin vuonna 2016 pöytäkooltaan 2000×6000 metrin kokoluokassa, ja vuonna 2018 hankittiin talon kookkain kone, 2000×12 000 mm:n pöydällä varustettu Bystronic ByStar.

Laserien oheen yritys on kasvattanut samaan aikaan särmäyspuristimien kapasiteettia reippaamman kokoluokan vaatimuksiin. Särmäyskoneita on käytössä seitsemän yksikköä, niistä suurimman käytettävissä oleva kapasiteetti on 12,6 metriä / 1200 tonnia.

”Pätevät ja asialliset koneet ja yhtä tärkeänä seikkana ammattitaitoinen henkilökunta niitä käyttämässä mahdollistavat kustannustehokkaan tuotannon ja ketterän palvelun, mitä täydentävät edelleen osaltaan jatkojalostuksen palvelut yhteistyöverkostomme kautta”, tiivistää Pasi Kivikko.

Kokkolan Laser Steel palvelee Kokkolan, Vaasan ja nyt myös Tampereen toimipisteistään käsin. Pari Kivikko oli kertomassa yrityksen mahdollisuuksista Alihankinta-messuilla Tampereella.

Aiempaa vahvempiin materiaaleihin

Kokkolan Laser Steel kehittää konekantaansa eteenpäin pitkin linjoin.

Neljällä laserleikkauskoneella mennään, ja kuitulasereita on talossa nyt kolme. Yritys korvasi kesällä CO2-kalustoaan yhdellä kuitulaserilla lisää, kun yrityksen käyttöön asennettiin uusi pöydältään kahdeksanmetrinen Bystronic ByStar Fiber.

Pasi Kivikon mukaan kyseessä on perustaltaan korvausinvestointi, myös samalla loikka leikkaustehojen osalta aiempaan.

”Investointien myötä pysymme mukana ajan vaateissa ja kovassa kilpailussa sekä saamme uusia mahdollisuuksia tuotantoomme.”

”Kone on varustettu 12 kW:n tehoin ja uuden teknologian leikkauspäällä, mikä lisää leikkausnopeutta, mikä raskaita levyjä ja kappaleita käsiteltäessä kokonaiskappaleajoissa on tietenkin suhteellinen seikka. Sen sijaan keskeistä meille on se, että pääsemme materiaalivahvuuksienkin osalta leikkaamaan niin mustia kuin kirkkaitakin materiaaleja 30 mm:iin saakka. Olemme aiemmin päässeet materiaalien vahvuuksissa 25 mm:iin.”

”Suurin hyötyhän tästä uudesta kuituteknologiastahan kuitenkin kohdistuu kustannustehokkaaseen leikkuuseen juuri tuolla hieman ohuemmissa leikkeissä. Nyt pystymme hyödyntämään mustissakin materiaaleissa typpileikkausta kahdesta millistä aina kymmeneen milliin. Typpiajolla kappaleen leikkuupintaan ei muodostu happileikkuussa tulevaa oksidikerrosta, mikä asiakkaan täytyy usein esimerkiksi hiekkapuhaltaa kokoonpanon jälkeen ennen pintakäsittelyä.”

Leikkaustyöt uudella koneella ovat Kokkolan Laser Steelissä alkaneet. Työtilanne on Pasi Kivikon mukaan tälle vuodelle hyvä, eikä mm. monilla tahoilla haasteita aiheuttaneet materiaaliongelmat ole aiheuttaneet Kokkolan suunnalla toistaiseksi kovin mittavia hankaluuksia. Kokkolan Laser Steel oli mukana syyskuussa Tampereen Alihankinta-messuilla.

Kari Harju