Ferrum Steel laittoi viimeistelyt linjaan – Purseet pois ja reunat pyöreiksi kahdelta puolelta

Leikkaus- ja lävistystöissä syntyy purseita, ja niiden poistoon on monia mahdollisuuksia myös koneellisesti. Ferrum Steel hankki uutta iskua toimintoihinsa hiljattain laittamalla purseenpoistot linjaan. Hionta ja pyöristykset hoituvat kahdelta puolelta yhtäaikaisesti ja tuoreimpana täydennyksenä viimeistelykokonaisuuden täydentää uusi sinko.

Seinäjokilainen vuonna 2005 perustetun Ferrum Steelin toimenkuvaa on teräslevyjen ja pitkien terästen käsittely.

Alalla hyvin tunnettu kasvuyritys toimii neljässä tehtaassa Seinäjoen Kapernaumin alueella. Viimeisin uudisrakennus tehtiin parisen vuotta sitten ja alkuperäisen hallin laajennus puoli vuotta sitten. Käytössä on tuotantotilaa 15 000 neliömetriä.

Purseenpoiston ja reunankäsittelyn Lissmac-linja kuuluu Ferrum Steelin tuoreisiin investointeihin.

Asiakaskunnassa pari sataa yritystä eri puolilta Suomea ja eri teollisuuden alueilta. Mukana on useita kotimaisia kansainvälisesti toimivia kone- ja laitevalmistajia.

Liikevaihtoa Ferrum Steel teki tilikaudellaan 2021 noin 23,67 miljoonaa euroa ja yritys työllistää reilut 100 levynkäsittelyn ammattilaista.

Investointeja monipuolisesti

Ferrum Steelin palveluja ovat laser-, poltto- ja plasmaleikkaus, sahaus, hitsaus, särmäys, viistevalmistus, koneistus, sinkopuhallus ja alan yrityksissä ehkä harvinaisempana toimintona myös lämpökäsittelyt.

Märkä- ja pulverimaalaukset sekä kuuma- ja sähkösinkitykset yritys hankkii verkostostaan. Materiaalivahvuudet ovat ohutlevyistä 250 mm:n teräslevyihin. Aihion paino voi olla 16 tonnia ja käsittelypituudet 13 metriin.

Ferrum Steel on varsin säännöllinen investoija. Seinäjoella on viime aikoina investoitu varsinkin kookkaan kahdeksan metrin käsittelymahdollisuudet tarjoavaan leikkaus- ja taivutuskalustoon.

Linjalla mahdollistuu leveydeltään max. 1500 mm:n kappaleiden käsittely 100 mm:n vahvuuksiin saakka.

”Asiakaskysyntä ohjaa investointikehitystä. Yksi painopiste on viime vuosina ollut kookkaan tavaran käsittelyssä ja toki yleisestikin kapasiteetin lisäämisessä. Töitä meillä on erittäin runsaasti”, kertoo tehdaspäällikkö Petri Virtanen.

Viime vuoden lopulla investointivuorossa olivat nyt purseenpoiston ja reunanpyöristyksen asiat. Ferrum Steel on hoitanut purseenpoistoa manuaalitöinä tai hiomakoneella.

Viime vuoden lopulla tehtiin asiassa melkoinen loikka eteenpäin ja siirryttiin koneelliseen toimintaan. Saksalaista Lissmacin tekniikkaa edustavat, käsittelyleveydeltään 1500 mm:n kuivaprosessikoneet ovat nyt linjassa, SBM-XL- ja M 1500-mallit.

Käsittelyratkaisu tehostaa linjan toimintaa ja helpottaa siirtelyä. Linjan syöttöpäässä imukuppinostimella Ilari Kurunsaari.

Materiaalikirjo on laaja ja linjalla mahdollistuu laser-, plasma ja polttoleikattujen kappaleiden käsittely kahdelta puolelta, maksimi kappalevahvuus käsittelyyn on 100 mm. Käsittelyä helpottaa kuljetinratkaisu, mikä siirtää kappaleet koneelta toiselle. Tuoreena täydennyksenä saman käsittelykokonaisuuden yhteyteen asennettiin tämän vuoden alussa vielä uusi sinkopuhallusjärjestelmä.

Nopea kaksipuolinen prosessi

Uusi kokonaisuus tehostaa purseenpoistoa ja reunankäsittelyä merkittävästi.

”Lisää tehokkuutta ja vauhtia tuotantoon, siinä keskeiset seikat tälle investoinnille. Kovasti lisääntyneet työt tekevät sen, että toimintojen tehostaminen on välttämätöntä.”

Lismacin teknologian keskeinen vahvuus on tehdaspäällikön mukaan kaksipuolinen prosessi. Kaksi hiekkapaperia hioo aluksi levyä tai kappaletta, reunat hiotaan ja pyöristetään, sen jälkeen käsittely jatkuu neljän hiontahihnan avulla. Käsittely tapahtuu samanaikaisesti levyn tai kappaleen kummaltakin puolelta.

Tämän vuoden alussa asennettu OMSG-sinkopuhallusratkaisu toimii linjan yhteydessä.

Toiminnot voidaan säätää tarkasti kuhunkin työvaiheeseen.

”Käsittely kahdelta puolelta nopeuttaa tuotantoa, eikä kappaleita tarvitse prosessin aikana erikseen käännellä. Meidän kohdallamme se oli yksi keskeinen valintakriteeri. Toki asiaan vaikuttivat myös tuki ja huoltoasiat. Lissmacin Suomen edustaja Coastone on itsekin konevalmistaja ja toimii tässä meitä lähellä. Sekin seikka painoi puntarissa melkoisesti”, toteaa Virtanen.

”Yksi myönteinen seikka on järjestelmän helppokäyttöisyys. Uusikin käyttäjä oppii perusasiat nopeasti, mutta toki syvempi taitaminen vaatii aikaa. Tarkkuutta ja tiettyä ajan tuomaa kokemusta käsittelyn hienosäädöt tietenkin vaativat. Kolme kaveria meillä vastaa nyt linjan käytöstä”

”Yksi tuotannon iso pullonkaula poistui tämän linjan myötä. Tuotannon jatkokehitys ja investoinnit jatkuvat muilla sektoreilla”, kertoo Petri Virtanen.

Ferrum Steel Oy

Teräslevyjen esikäsittely

Toimipaikka Seinäjoki

Henkilöstö noin 100

Purseenpoisto- ja reunankäsittely

Lissmac SBM-XL 1500

Lissmac 1500-M 1500

Kari Harju