Kahdeksan metrin kuitu ja särmäyspuristin samaan kokoluokkaan

Ferrum Steel muokkaa mahdollisuuksiaan kookkaiden terästuotteiden valmistuksessa. Yritys hankki keväällä pituudeltaan kahdeksanmetristen levyjen leikkaamisen mahdollistavan kuitulaserin. Kalustoa täydentää saman kokoluokan särmäyspuristin.
Ferrum Steel Oy on seinäjokilainen yritys, joka esikäsittelee teräslevyjä ja pitkiä teräksiä.
Yritys on perustettu vuonna 2005. Ilmajoella aloitettiin viiden henkilön työpanoksella, mutta jo heti vuoden päästä yritys muutti rivakan kasvunsa myötä kookkaampiin tiloihin nykyiseen toimipaikkaansa Seinäjoelle.

Myöhemmin tuotantotiloja on laajennettu ja rakennettu myös uusia.
Yritys toimii nyt neljässä tehtaassa Seinäjoen Kapernaumin alueella. Viimeisin uudisrakennus tehtiin parisen vuotta sitten ja alkuperäisen hallin laajennus puoli vuotta sitten.
Noin 17 miljoonan euron liikevaihdon viime vuonna tehnyt yritys työllistää nyt reilut 100 levynkäsittelyn ammattilaista. Tuotantotilaa on 15 000 neliömetriä ja asiakaskuntaansa määräksi yritys laskee parisen sataa yritystä eri puolilta Suomea ja eri teollisuuden alueilta. Mukana on useita kotimaisia kansainvälisesti toimivia kone- ja laitevalmistajia.
Asenne ratkaisee
Ferrum Steelin kehitys on ollut nopeaa, ja sen taustalta löytyy niin osaamista kuin runsaasti eteenpäin vievää asennettakin.
”Alan kiivaassa tarjouskilpailussa ei riitä, että olet hyvä. Kisan kakkos- tai kolmossijoilla ei ole merkitystä. Kannattaa hoitaa asiat niin, että voi olla kisan ykkönen. Vain piikkipaikalla pärjää”, tiivistää yrittäjä, toimitusjohtaja Tero Pukkila.
Pukkilan mukaan mahdollisimman tehokas ja monipuolisen jatkojalostuksen mahdollistava tuotantokalusto, pitkäjänteinen syvä yhteistyö asiakkaidemme kanssa, heidän tarpeidensa ymmärtäminen ja laadukkaiden tuotteiden ja palvelujen tuottaminen ovat ajurit tämän yrityksen toiminnassa.
Ferrum Steelin palveluja asiakkailleen ovat laser-, poltto- ja plasmaleikkaus, sahaus, hitsaus, särmäys, viistevalmistus, koneistus, sinkopuhallus ja alan yrityksissä ehkä harvinaisempana toimintona myös lämpökäsittelyt. Märkä- ja pulverimaalaukset sekä kuuma- ja sähkösinkitykset yritys hankkii verkostostaan.
”Materiaalivahvuudet ovat millimetrin vahvuisista ohutlevyistä 250 mm:n teräslevyihin. Aihion paino voi olla 16 tonnia ja käsittelypituudet 13 metriin, tuotantopäällikkö Joni Rantanen kertoo.

Uutta leikkaus- ja särmäyskalustoa
Ferrum Steel on säännöllinen investoija, viime aikoina talossa on lisätty mm. tuotannon automaatioastetta hitsausta robotisoimalla.
Seinäjoella investoitiin keväällä jälleen myös leikkaus- ja taivutuskalustoon, kun yritys hankki käyttöönsä kuitulaserleikkaus- ja särmäysteknologiaa pöydältään kahdeksanmetrisen kuitulaserin ja sen työkumppanin, saman kokoluokan särmäyspuristimen myötä.
Koneet ovat Bystronicin uuden sukupolven Bystar Fiber -sarjan leikkausteholtaan 12 kW:n kuitulaser ja saman valmistajan Xpert 1000-särmäyspuristin.
”Uusimmat teknologiat ovat tärkeitä niin laadun kuin kustannustehokkaan ja kilpailukyisen tuotannon kannalta, ja niihin satsaamme kovasti. Tämä uusi laser on tämän ajan teknologiaa, ja samassa yhteydessä hankittu tuhannen tonnin särmäyspuristin mahdollistaa vastaavan kokoluokan jatkokäsittelyn”, kertoo Pukkila.
”Kuten kaikkien investointiemme, koneiden hankinnan taustalla on asiakastarve. Koneet on hankittu palvelumahdollisuuksien ja kapasiteetin täydentämiseksi ja luotettava, perusvarma teknologia oli hakusessa. Ja lisäksi huoltoon ja sen toimivuuteen liittyvillä asioilla on iso merkitys.”

Myönteisiäkin signaaleja
Poikkeusvuosi 2020 on heijastunut myös Ferrum Steelin toimintaan.
”Keväällä kysyntä hiljeni, mutta kesällä tilauksia tuli enenevästi. Toki teimme myös töitä tämän kompensaation eteen”, Tero Pukkila kertoo.
Ferrum Steelin laaja palvelukirjo ja monipuolinen asiakaskunta tasaavat tilanteen vaikutuksia, mutta haastava tilanne metalliteollisuudessa toki jatkuu edelleen.
”Hankalaa on, että kriisin kestoa on mahdoton arvioida. Tästä myöhempään syksyyn edetessä haasteet kasvavat, mutta näyttää siltä, että teollisuuden kannalta joitakin hieman myönteisempiäkin signaaleja kuitenkin tähän alkusyksyyn on havaittavissa.”
”Saksassa valmistusta on jo selvästi palautunut kriisin seurauksena takaisin kotimaahan, ja olettaisi samansuuntaista tapahtuvan Suomessakin. Vielä siitä ei tosin ole merkkejä näkyvissä.”
”Toisaalta täällä Suomessa toisenlaisia myönteisiä viestejä on kuultu Uudenkaupungin autotehtaan suunnalta. Siellä asiat näyttävät etenevän parempaan päin”, Pukkila sanoo.

Kari Harju