Uutta iskua AQ Mecanovan viimeistelyyn – Purseet pois ja reunat pyöreiksi samanaikaisesti kahdelta puolelta

Purseet ovat leikkaus- ja lävistystöissä tuttu ilmiö, ja poishan ne pitää hoitaa joko käsin tai nykyisin yhä useammin koneellisesti. Nivalassa toimiva AQ Mecanova tehosti toimintojaan uuden Lissmac-purseenpoistokoneen myötä. Nyt hiontaprosessissa hionta ja pyöristykset hoituvat kahdelta puolelta yhtäaikaisesti.

AQ Mecanova on levytöiden sopimusvalmistaja, joka leikkaa, lävistää, muokkaa ja kokoaa ohutlevystä tuotteita ja osakokonaisuuksia mm. sähkö- ja elektroniikka- sekä kone- ja laitevalmistajien tarpeisiin.

AQ Mecanovan pinta-alaltaan 10 000 neliömetrinen ja noin 125 ohutlevytöiden ammattilaista työllistävä korkealla automaatioasteella toimiva tehdas sijaitsee Nivalassa, jolla on  tuotantoperinteitä jo vuodesta 1989 lähtien.

Yrityksen omistajuudessa tapahtui keskeinen muutos vuonna 2018, kun Mecanova siirtyi yritysoston kautta osaksi ruotsalaista monialaista AQ Groupia. Nyt se on osa Groupin ohutlevypuolen toimintoja yhdessä muiden konsernissa maailmanlaajuisesti toimivien ohutlevyalan yritysten kanssa.
”Asiakkaamme toimivat sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa sekä kone- ja laitevalmistajina. Tuotteet päätyvät kotimaiseen loppukäyttöön ja myös usein ulkomaille joko päämiesten kautta tai suorana vientinä. Olemme osa AQ-konsernia, mutta silti varsin itsenäinen yksikkö. Alueellinen painotus on toiminnassa vahvana mukana”, sanoo Pekka Honkala

Kone hioo ja pyöristää levyn reunat ja reikien sisäpinnat aina 50 mm:iin saakka. Viisto sijoittelu työpöydälle tehostaa pyöristysprosessia. Hiomatöissä Mika Kalliokoski.

Lisäiskua viimeistelyyn

AQ Mecanovan toimenkuvaan kuuluu kappaleiden tai osakokonaisuuksien tuotanto tarvittaessa suunnittelusta lähtien valmistukseen, kokoonpanoihin, testauksiin ja logistiikkaan saakka. Läheinen tuotekehitysyhteistyö kuuluu myös olennaisena osana palveluihin.

Keskeistä toimintaa on sarjavalmistus ja sen työmenetelmät optimoidaan tehtaalla valmistettavien kappalemäärien mukaan. Tuotannon automaatioaste nousee sarjakokojen kasvaessa.

AQ Mecanova käsittelee ohutlevyä paljon, ja tuotantomenetelmien ytimessä ovat lävistystoiminnot sekä kuitulaserleikkaus. Sen myötä myös viimeisteltäviä levyjä ja kappaleita on paljon.

”Purseiden poistoa ja terävien reunojen hiontaa olemme tehneet aiemmin hiomakoneella ja tarvittaessa myös käsitöinä. Tuotannon kehittyessä näiden toimintojen tehostaminen on tullut välttämättömäksi ja se on ollut myös asiakkaidemme toive. Viime vuonna toteutimme projektin, minkä myötä saimme tekemiseen tehokkuutta, läpimenoajat nopeammiksi. Myös maalattavien tuotteiden rasitusluokat paranivat mekaanisen esikäsittelyn ansiosta”, sanoo Pekka Honkala.

Sujuvasti kahdelta puolelta

Tuotannon tarveanalyysin ja markkinoiden tutkimisen jälkeen AQ Mecanova hankki koneen Lissmacin SBM-L -mallistosta. Valmistajan Suomen edustaja on Coastone.

Kuivaprosessikoneiden SBM-L -sarjassa työleveydet 1000-, 1500- ja 2000 mm, AQ Mecanovan valinta on työleveydeltään niistä keskimmäinen.

Koneella voidaan hioa ja pyöristää levyn reunat ja reikien sisäpinnat aina 50 mm:iin saakka.

Kaksi hiekkapaperia hioo aluksi levyä tai kappaletta, reunat hiotaan ja pyöristetään, sen jälkeen käsittely jatkuu neljän hiontahihnan avulla. Käsittely tapahtuu kummassakin tapauksessa samanaikaisesti levyn tai kappaleen kummaltakin puolelta. Toiminnot voidaan säätää tarkoin kuhunkin työvaiheeseen.

”Kuivahionnassa materiaalikirjo on laaja, myös pinnoitettuja materiaaleja voidaan käsitellä, ja sähkö- ja elektroniikka-alueen tuotteille kuivaprosessi on paras vaihtoehto. Kuljetinratkaisun avulla koneella voidaan käsitellä sekä pieniä että isoja kappaleita tehokkaasti.”

Uuden koneen myötä läpimenoajat nopeutuivat. Myös maalattavien tuotteiden rasitusluokat paranivat mekaanisen esikäsittelyn ansiosta, toteavat Pekka Honkala (kuvassa vasemmalla) ja Mika Kalliokoski.

”Kaksipuolinen käsittely on koneen vahvuus. Käsittely kahdelta puolelta nopeuttaa tuotantoa ja on helpotus myös koneenkäyttäjälle, kun kappaleita ei tarvitse prosessin aikana käännellä. Reunapyöristys ennen maalausta, korkeamman rasitusluokan aikaansaamiseksi, on tärkeää”, toteaa Honkala.

Käyttökokemusten perusteella koneen käyttö, hiomanauhojen vaihto sekä puhdistaminen on suunniteltu helpoksi. Pölynpoistoon yritys hankki samalla tarvittavan järjestelmän.

”Koneen myötä saimme viimeistelyasiat kuntoon. Tuotannon yksi pullonkaula poistui tehokkaalla tavalla”, toteaa Pekka Honkala.

AQ Mecanova: ohutlevymekaniikan sopimusvalmistaja, asiakkaat sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa sekä kone- ja laitevalmistuksessa. Toimipaikka Nivala, henkilöstöä noin 115, liikevaihto noin 15 ME (2019).

AQ Group: teollisuuden komponentti- ja järjestelmätoimittaja, perustettu 1994, toimintaa eri Euroopan maissa sekä mm. Kiinassa, Intiassa, USA:ssa ja Kanadassa. Pääkonttori: Västerås, Ruotsi. 5900 työntekijää, liikevaihto noin 480 ME (2020).

Kari Harju