Automaattijärjestelmä työstönesteiden puhdistukseen – ”Ekologinen ja taloudellinen samaan aikaan”

Suomalaisinnovaatio melkoisella potentiaalilla: automaattinen työstönesteiden ylläpitojärjestelmä puhdistaa työstönesteet uudelleenkäyttöön ja tarjoaa nykyajan välineet prosessin seurantaan samassa paketissa.

Tuttu juttu on, että työstönesteet ovat konepajoilla hyvä ja tarpeellinen asia.

Melkoisesti niitä kuitenkin kuluu ja useimmiten kertakäyttöisinä niiden hankkiminen on iso kustannus ja käytön jälkeinen hävittäminenkin melkoinen kululisä. Myös mm. nesteiden säilyttämiseen ja käsittelyyn liittyy tunnetusti huomiotavia riskejä, sillä mikrobien, nesteeseen joutuneiden raskasmetallien ja muiden epäpuhtauksien kanssahan ollaan tekemisissä.

Mitenkähän olisi, voisikohan työstönesteiden käyttöikää pajoilla lisätä, säästää siten melkoisesti kustannuksia ja myös kehittää käytön ekologisuutta? Entä saataisiinko niiden samalla käsittely turvallisemmaksi?

Ajatuksesta tuotteeksi

Näitä pohdiskeli koneistajan töidensä lomassa siilinjärveläinen nuori mies Joonas Heikkinen Savon Sellun konepajalla Kuopiossa ja pohti työstönesteiden käyttöön ennen kaikkea luotettavan kiertotalouden näkökulmaa.

Jos ratkaisu löytyisi, asia olisi monelle taholle merkityksellinen paitsi taloudellisesti, ekologisesti kuin yhtä hyvin työterveyden näkökohdistakin.

Mies ja laite. Joonas Heikkiselle työstönesteiden ylläpitolaitteen kehittäminen on ollut pitkäaikainen, mutta mielenkiintoinen projekti.

Koska ideaa sieti Heikkisen mukaan kehittää, päätti nuori mies lisätä tietoaan teemasta.

Hän pyrki ja pääsi Aalto-yliopistoon, missä pohdinta eteni pian tutkimukseksi, kokeiluiksi ja testeiksi. Lisäpotkua kehitystyöhön tuli eri alueiden, mm. sähkösuunnittelun ja ohjelmistokehityksen asiantuntijoiden kautta.

Kehitystyön kautta syntyi uusi tuote, jonka usealle oivallukselle on haettu patenttia. Laite mahdollistaa työstönesteen puhdistuksen, mutta on jotakin enemmänkin, työstönesteiden ylläpitolaite, joka ei nimensä mukaisesti vain puhdista, vaan mahdollistaa samalla tehokkaan työstönesteen laadun ja koko prosessin seurannan.

”Sellaisena se on markkinoilla aika ainutlaatuinen kokonaispaketti”, Aallossa DI-opintoja parhaillaan viimeistelevä Joonas Heikkinen kertoo.

Uuden laitteen ympärillä toimii nyt yritys, Spesnes Oy, jossa ovat mukana Heikkisen yhtiökumppaneina sähköinsinööri Ville Rautiaisen ja ohjelmistosuunnittelija Rasmus Laugin lisäksi pitkän kokemuksen yritysten välisestä business to business- kaupasta omaava Magnus Kumlin.

Ja mahdollisuudet markkinoilla jatkossa ovat miesten mukaan mittavat, sen verran paljon työstönesteitä pajoilla käytetään. Niin meillä kuin muualla.

”Kiinnostusta laitetta kohtaan on ilmennyt. Yksi laite on ollut nyt vuoden päivät hyvällä menestyksellä Raahen suunnalla koekäytössä, itse olemme jo olleet mukana mm. messuilla ja viestineet aktiivisesti alan toimijoille. Yksi pörssiyhtiö on jo laitteen tilannutkin.”

”Katsomme, että teknologialla on mahdollisuuksia laajalti. Suuntimamme on kansainvälisillä markkinoilla, aluksi vahvin painopiste on kuitenkin kotimaassa. Projektin etenemistä auttaa se, että saimme hiljattain myös uuden merkittävän rahoittajan mukaan jatkokuvioon”, Magnus Kumlin toteaa.

Ulkoisesti kompakti laite puhdistaa ja kierrättää työstönesteet sekä mahdollistaa automaattisen seurannan. Laitteen mittausjärjestelmä tarkkailee automaattisesti nesteen kuntoa ja säätää sen konsentraatiota.

Kompakti älylaite

Työstönesteiden ylläpitolaite on ulkoisesti kompakti ja alle metri kertaa metrin kokoinen työstökoneen yhteyteen asennettava kokonaisuus.

Sellaisena se on tarvittaessa vähällä vaivalla siirrettävissä myös koneelta toiselle.

Homman idea on tarjota olennaiset työstönesteiden puhdistuksen toiminnot yhdessä paketissa.

”Laitteen toiminnassa pajan työstönesteet kiertävät laitteen läpi, ja laite poistaa kierrosta kaikki merkittävät nesteeseen kertyvät ainesosat, hiukkaset mikrometrin tarkkuudella, vuotoöljyt ja toki myös hankalat bakteerit. Näin työstönesteen elinikää voidaan laitteen käytöllä ainakin tuplata, ellei moninkertaistaa, minimoida työterveyteen liittyviä haittoja ja vähentää samalla ympäristökuormitusta. Sen myötä laite lisää turvallisuutta, on siinä mielessä aika lailla erikoinen, että se on ekologinen ja taloudellinen samaan aikaan, ihan aina nämä asiat eivät tunnetusti vaikuta samaan suuntaan”, Kumlin kertoo.

”Koska nesteet ja ympäristöt ovat erilaisia, puhdistus- ja ylläpitoprosessi tai -prosessit valitaan kohteen mukaan, eli laite on modulaarinen ja mm. ominaisuuksiltaan räätälöitävissä kulloiseenkin tarpeeseen soveltuvaksi. Mm. suodatusteknologia on valittavissa pitkälti kohteen mukaan”, sanoo Heikkinen.

Automaattiseuranta

Työstönesteiden ylläpitoon uutuus on suunniteltu samantien nykypäivän äly- ja IoT-teknologian mahdollisuudet huomioiden. Puhdistuksen ohella laitteen mittausjärjestelmä tarkkailee automaattisesti nesteen kuntoa, säätää sen konsentraatiota ja tarkkailee samalla omaa toimintaansa, ja laitteen teknologiat mahdollistavat tärkeiden parametrien seuraamisen.

Prosessi tai prosessit valitaan kohteen mukaan. Laite on mm. suodatusominaisuuksiltaan räätälöitävissä kulloiseenkin tarpeeseen ja ympäristöön soveltuvaksi.

Tulokset ovat luettavissa yrityksen palvelimelta yrityskohtaisin tunnuksiin.

”Laite on valmis tuote, mutta sen ominaisuuksien kehittäminen ja optimointi jatkuvat tietenkin edelleen. Koska kyseessä on uusi asia, joka ymmärrettävästi saattaa herättää kysymyksiä ja epäilyksiä, tarjoamme kiinnostuneille yritykselle mahdollisuutta laiteen koekäyttöjaksoon ilman hankintavelvollisuuksia. Omin kokemuksin laitteen edut tulevat tietenkin parhaiten havaituksi”, toteaa Joonas Heikkinen.

Spesnesille kansainvälisesti Intelligent Coolant Sustaineriksi (ICS) ristitty ylläpitolaite on yrityksen kärkituote, mutta yritys toimii työstönesteiden käyttöön liittyvien asioiden parissa osin muillakin rintamilla.

Yksi erittäin mielenkiintoinen projekti nuoren ideanikkarin työarsenaalissa on työstönesteiden hävittämiseen liittyvä projekti.

”Niiden yhteydessä jälleen niin ekologiset kuin taloudellisetkin hyötynäkökohdat korostuvat positiivisella tavalla. Ekologisesti hävitettävät nesteet voivat olla realismia jo lähitulevaisuudessa”, Heikkinen sanoo.

Kari Harju