Kalastusvälineiden valmistaja KL-Teho investoi yhdistelmään

Rapala-konserniin kuuluva ja Korpilahdella toimiva KL-Teho Oy muokkaa ja keskittää toimintojaan. Perinteikäs muovin ja metallin käsittelijä keskittyy kokonaisuudessaan kalastusvälineiden valmistukseen ja siirtää samalla ohutlevyn käsittelyn toimintojaan alihankinnasta omaan haltuun. Siihen teemaan liittyy myös yrityksen tuore investointi Prima Powerin lävistys/laserleikkausteknologiaan.

Kalastuksen asialla pian 50 vuotta: Juhani Ruppa perusti KL-Tehon vuonna 1973 harrastuksen ympärille ja siitä lähtien yritys on ollut tunnettu tekijä mm. uistinten ja vetouistelutuotteiden valmistuksessa.

Korpilahdella valmistetaan osat monen tyyppisiin kairoihin. Jyrki Penttisen otteessa perinteistä klassikkomallistoa.

Tuotteet tehdään muovista ja metallista. Aiemmin Rapalan alihankkijana ja 1990-luvun alusta Rapala-konsernin osana toiminut yritys tekee osia uistimiin ja muita kalastustuotteita ruiskupuristamalla ja lisäksi muovitehtaan viereisellä tontilla toimii kairatehdas, joka laajensi yrityksen kalastustuotteiden valmistusta myös metallipuolelle vuonna 2013.

Tuolloin ruotsalainen Mora luopui omasta kairojen valmistuksestaan, Rapala osti niiden tuotemerkin, koneet sekä laitteet ja valmistus siirtyivät Korpilahdelle.

Kairoja tehdään tänä päivänä kolmena tuotesarjana, ja tuotanto Korpilahdella kattaa kairojen osavalmistuksen ja pintakäsittelyt, kokoonpanot tehdään Rapalan Pärnun toimipisteessä.

Markkinat ovat osin lähialueilla, mutta isommin kauempana.

”Pohjois-Amerikka on Rapalan suurin markkina-alue, Rapala ehti siellä 1960-luvulla kärkeen nopeasti kasvaneille uistinmarkkinoille ja asemat ovat pysyneet vahvoina. Kairojakin Amerikkaan menee enemmän kuin muualle yhteensä”, sanoo kairatehtaan tuotantopäällikkö Jyrki Penttinen.

Mallisto Atlantin takana on mm. Pohjoismaista poikkeava, Amerikassa kun kaikki on tunnetusti isompaa.

”Amerikan vientikairat ovat kooltaan ja kierrehalkaisijoiltaan suurempia, kahdeksantuumaisia ja hyvin usein moottoroituja, mikä vaatii myös vahvempaa runkorakennetta”, tiivistää Penttinen.

Combi Sharp tekee lävistykset, kierteet, leikkaukset ja merkkaukset yhdessä yksikössä. Levykoko koneelle on 1250x2500mm.

Prosesseja oman katon alle

KL-Teho työllistää nyt 45 henkilöä ja toimii yhteydessä konsernin muiden yksiköiden kanssa. Pärnun lisäksi tiivistä yhteistyötä on mm. Vääksyn suuntaan, missä sijaitsee päätoimipiste ja myös runsaasti mm. tuotesuunnittelun toimintoja.

Uusi kombikone teräpalatuotantoon: ohjauksella tuotantopäällikkö Jyrki Penttinen ja operaattori Mirko Hautala.

KL-Tehon ydintoimintaa ovat alusta saakka olleet kalastuksen alueen tuotteet, mutta lisäksi kuvaan ovat pitkään kuuluneet alihankintatyyppiset työt niin muovituotteita valmistavalla tehtaalla kuin kairatehtaallakin.

Muoviosia on toimitettu vuosien mittaan mm. rakennus-, sähkö- ja elektroniikkateollisuuteen, metallin puolella on tehty putkenkäsittelyn ja hitsauksen sopimusvalmistusta.

Uusien linjausten mukaan yritys keskittyy jatkossa kokonaisuudessaan konsernin omaan kalastusvälinetuotantoon.

”Tämä selkiyttää toimintojamme ja mahdollistaa keskittymisen ytimeen. Tuotanto on kasvanut vuosittain, ja tämä pandemia-aikakin on vain lisännyt kiirettä. Ulkoharrastukset kalastus muiden mukana on ollut näinä aikoina sopivaa tekemistä ja lisännyt kysyntää”, sanoo Penttinen.

Uutta tuotantoa Korpilahdella. Muovitehtaan yksi tuoteuutuus on uistin- ja viehelaatikoiden valmistus, kertoo toimitusjohtaja Jukka Roikonen.

Kun KL-Teho keskittyy kokonaan kalastustuotteisiin, mahdollistaa se samalla tuotannon kehittämisen eteenpäin. Korpilahdella tekeminen on moninaista, mutta uusi tilanne mahdollistaa ostotoimintaan tehtyjen osaprosessien keskittämisen enenevästi oman katon alle.

Yksi sellainen on kairojen kruunuun kiinnitettävien teräpalojen valmistus. Ne on tähän saakka valmistettu Ruotsissa, mutta jatkossa tuotanto siirtyy keskeisessä osin Korpilahdelle.

”Oma valmistus mahdollistaa nopean reagoinnin tuotannon tarpeisiin”, tiivistää Penttinen.

Tämän ajatuksen myötä kairatehtaalle hankittiin hiljattain kahden spiraalivalssin ja putkentaivutus- ja mm. hitsausteknologian oheen levytyöteknologiaa, Prima Powerin malliston Combi Sharp CS1225, kompaktikokoinen lävistys- ja kuitulaserleikkaussolu muovaus- ja merkkaustoiminnoin. Koneen ytimenä toimii modulaarinen sähköservotoiminen Punch Sharp 20-asemaisella revolverilla, ja iso työkaluvalikoima tukee valmistusta.

Muovitehtaan puolella syntyvät osat hyvin monenlaisiin uistimiin. Vastakkaiset osat yhdistämällä lopullinen muoto on jo havaittavissa.

Kuitulaserteho koneessa on 3 kW ja levyn maksimipaksuus käsittelyyn on 8 mm. Näin kone soveltuu hyvin vaikkapa juuri teräpalojen valmistukseen. Työalue koneessa on 1250x2500mm ja töitä sillä edistää osaltaan koneen yhteyteen hankittu lataus- ja purkuautomaatio.

Kairatehtaan tuotantokalustoa. Kookas spiraalivalssi on yksi tehtaan keskeinen kone.

Monipuolinen kokonaispaketti

Teräpaloille juuri yhdistelmäkone oli Penttisen mukaan sopivin ratkaisu

”Ehkä rainalinja olisi ehkä yksi vaihtoehto, mutta yhdistelmän koimme meille järkevimmäksi ratkaisuksi. Yhdistelmä on joustava kokonaispaketti tuotteillemme, joiden valmistukseen liittyy niin lävistyksiä, kierteiden tekoa, leikkauksia että merkkauksiakin. Kone muokkaa tuotteet levyistä lähtien karkaisuvalmiiksi ja sitten edelleen teroitukseen toimittavaksi.”

Samalla hankinta tukee talon investointilinjaa, joka on korostanut automaation merkitystä tuottavuuden ja työn tehokkuuden kannalta.

”Hyödynnämme varsin runsaasti jo ennestään mm. putkentaivutusautomaatiota ja robottihitsausta. Tämä uusi lävistys ja laserleikkausyhdistelmä sopii hyvin tähän kuvioon.”

Loppuvuonna hankittu kone on tuotannossa, se on hankittu teräpalojen tuotantoon, mutta jatkossa koneella tehdään Penttisen mukaan muitakin tasomaisia kappaleita talon tuotepalettiin. Mm. osaa teräkruunujen aihioista ja erilaisia kiinnityslattoja valmistetaan jatkossa, ja ehkäpä myös terävalmistusta niin ikään samaan konsernin kuuluvalle Marttiinin puukkotehtaalle.

Valmiina eteenpäin. Combi Sharpilla tehdään teräpalat karkaisuun valmiiksi ja edelleen teroitukseen toimitettaviksi saakka

Muoviosia mm. niiden tuppeihin tehdään Korpilahdella jo ennestään.

Tuotantonäkymät Korpilahdella nähdään varsin valoisina. Kalastustuotteiden kysyntä jatkuu vahvana ja tuotemallisto laajenee.

”Haasteitakin toki on, ne liittyvät nyt varsinkin materiaalien saatavuuteen ja hintakehitykseen. Tähän mennessä olemme kuitenkin tältäkin osin pärjänneet”, Jyrki Penttinen sanoo.

Parhaillaan tehtaalla tehdään täysin voimin ensi talven kairamallistoa. Seuraavan sesongin tilauskannan laajuus kairatehtaalla on 140 000 kairaa, enin osa niistä päätyy Pohjois-Amerikkaan.

Kari Harju